Komissio lähetti Suomelle moitekirjeen tiukoista rajatoimista – Ministeri Tuppurainen: ei ihanteellista, mutta tarpeellista - Politiikka | HS.fi

Komissio lähetti Suomelle moitekirjeen tiukoista rajatoimista – Ministeri Tuppurainen: ei ihanteellista, mutta tarpeellista

Komissio pyytää Suomea ja viittä muuta EU-maata luopumaan tiukoista rajatoimista, jotka estävät vapaata liikkuvuutta.

Rajavartijat tarkistavat autoilijoiden henkilöllisyystodistuksia Suomen ja Ruotsin rajalla, Tornion ja Haaparannan välisellä rajanylityspaikalla tammikuussa.­

23.2. 14:17 | Päivitetty 23.2. 18:55

Bryssel

Euroopan komissio on lähettänyt kuudelle maalle moitekirjeen tiukoista rajatoimista. Suomen lisäksi kirjeen ovat saaneet Belgia, Saksa, Tanska, Unkari ja Ruotsi.

Komission mukaan kuuden maan rajatoimet ovat suosituksia tiukemmat ja estävät vapaata liikkuvuutta. Komissio on huolissaan erityisesti maahantulo- ja maastalähtökielloista.

Jäsenmailla on kymmenen päivää aikaa vastata komission kirjeeseen.

Komissiossa on jo aiemmin oltu huolissaan Suomen sisärajatarkastusten jatkamisesta. Ne eivät komissiolähteiden mukaan noudata enää vapaan liikkuvuuden alueen Schengenin kriteerejä.

Suomi on ylittänyt Schengenin kuuden kuukauden aikarajan, jolloin väliaikaisia tarkastuksia voi käyttää. Aikaraja tuli täyteen syyskuun puolivälissä. Perusteina rajatoimien jatkolle Suomi on käyttänyt koronatilannetta ja sitä, etteivät korvaavat toimet ole olleet valmiina.

Komission näkemyksen mukaan sisärajatarkastuksien pitäisi olla aivan äärimmäinen keino tilanteessa, joka on vakava uhka yleiselle turvallisuudelle. Suomen tapauksessa tarkastukset eivät komission mukaan ole enää välttämättömiä.

Oikeusasioista vastaava komission tiedottaja Christian Wigand sanoi tiistaina, että komissio toivoo jäsenmaiden löytävän ratkaisun rajatoimiinsa mahdollisimman pian. Äärimmäisenä vaihtoehtona komissio voi aloittaa rikkomusmenettelyn ja viedä asian EU-tuomioistuimeen.

”Toivon, että löydämme ratkaisun eikä tarvitse mennä lakipolulle, joka voi olla pitkä”, Wigand sanoi.

Rajatoimet olivat esillä tiistaina eurooppaministereiden kokouksessa. Suomen eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd) kertoi Suomen valmistelevan vastausta komission kirjeeseen.

Suomen sisä- ja ulkorajarajoitukset ovat tällä hetkellä voimassa 18. maaliskuuta asti. Tuppuraisen mukaan Suomen päätökset ovat toistaiseksi voimassa päätettyyn ajankohtaan asti komission kirjeestä huolimatta.

”Emme ole missään tavallisessa business as usual -tilanteessa, vaan globaalin pandemian keskellä. Meillä on virusvariantteja, joiden käyttäytymistä emme tunne ja joiden rokotevastetta emme riittävästi vielä tunne.”

Tuppuraisen mukaan Suomi kannattaa vapaan liikkuvuuden Schengen-aluetta ja painottaa sisämarkkinoiden esteetöntä toimintaa. Toimet on kuitenkin tehty kansalaisten terveys edellä.

”Emme pidä ihanteellisena, että Suomi joutuu tällä tavalla näin voimakkaasti yksipuolisesti tätä rajaliikennettä rajoittamaan. Pidämme tätä kuitenkin tarpeellisena, koska tavoite on estää viruksen leviäminen ja erityisesti näiden varianttien Suomeen rantautuminen matkustusliikenteen kautta.”

Tuppuraisen mukaan Suomen pääministeri Sanna Marin (sd) on ollut yhteydessä komissioon ja ministerikollegoihin, jotta seuraavaa kriisiä varten voitaisiin kehittää yhteinen, rajoihin liittyvä hätätilamenettely.

Tuppuraisen mukaan Suomen tavoite on ollut korvata matkustusrajoitukset korvaavilla toimenpiteillä kuten rajatestaamisella. Lainsäädäntömuutokset ovat nyt eduskunnan käsiteltävinä.

Lue myös: Suomen rajatarkastukset herättävät huolta EU-komissiossa

Suomessa tiukat rajatoimet ovat olleet voimassa jo pitkään, mutta moni Euroopan maa on ottanut tiukkoja toimia käyttöön uudelleen virusmuunnoksen pelossa. Esimerkiksi Belgia on kieltänyt kaiken muun kuin välttämättömän matkustamisen maasta ja maahan. Matkustaminen sallitaan vain erityisellä todistuksella.

Arvostelua on herättänyt Saksan yksipuolinen päätös ottaa käyttöön tiukka rajavalvonta Itävallan ja Tšekin rajoilla. Päätöksen tarkoituksena on pysäyttää naapurimaissa nopeasti leviävät koronaviruksen muunnokset, erityisesti eteläafrikkalainen virusmuunnos.

Saksan eurooppaministeri Michael Roth puolusti Saksan päätöstä tiistaina uutistoimisto Reutersille.

”Nämä toimet ovat tietysti suuri rasite rajaseudulle, rajan yli kulkeville työntekijöille ja sisämarkkinoiden tavaraviennille, mutta vaakakupissa on kansalaisten suojeleminen”, Roth sanoi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat