STM ja THL esittävät siirtymistä koronastrategian seuraavalle tasolle osassa maata – Hallitusviisikko koolla illalla - Politiikka | HS.fi

STM ja THL esittävät siirtymistä koronastrategian seuraavalle tasolle osassa maata – Hallitusviisikko koolla illalla

Hallitus neuvottelee pahenevan koronatilanteen hoitamisesta keskiviikkona.

Säätytalo Helsingissä.­

23.2. 17:00 | Päivitetty 23.2. 18:20

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL sekä sosiaali- ja terveysministeriö (STM) esittävät hallitukselle siirtymistä koronastrategian mukaiselle tasolle kaksi. HS:n tietojen mukaan esitys koskee vain osaa alueista, ainakin Uuttamaata.

Hallitus neuvottelee koronanhoidosta huomenna keskiviikkona. Hallitus ei siis vielä ole tehnyt päätöstä koronastrategian tasolle kaksi siirtymisestä, vaan kyseessä on vasta esitys.

Ei ole vielä tiedossa, mitä kaikkia lisärajoituksia THL:n ja STM:n esitys tasolle kaksi siirtymisestä käytännössä tarkoittaisi.

Hallituksen johtoviisikko kokoontuu jo tiistaina illalla pohtimaan, miten pahenevan tautitilanteen hoidossa edetään.

THL:n pääjohtajan Markku Tervahaudan mukaan ministeriö on pyytänyt THL:ltä arviota tilanteesta. THL antaa asiasta lausunnon, jonka jälkeen ministeriö tekee hallitukselle esityksen.

”Meillä on luonnostelu nyt loppusuoralla, STM tarvitsee huomenna epidemiologisen näkemyksen. Paperissa ei ole vielä nimiä alla, koska alueiden tilanne päivittyy koko ajan. Siitä syntyy meidän näkemys, mitä alueita vai koko maatako tämän sitten pitäisi koskea”, Tervahauta sanoo.

Tervahaudan mukaan on ”aika selvää”, että Helsingin ja Uudenmaan alue täyttää tiukemman koronastrategian kriteerit.

”On mahdollista, että muutakin tulee”, Tervahauta sanoo.

STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila kuvasi mahdollisia lisärajoituksia Ylen A-studiossa maanantaina näin:

”Kakkostasolle siirtyminen käytännössä tarkoittaisi sitä, että leviämisvaiheen kaikki toimenpiteet otettaisiin käyttöön. Kaiken kaikkiaan siihen tuli melkoinen määrä uusia toimenpiteitä juuri tänään [maanantaina] voimaan tartuntatautilain muutoksella. Siellä on nyt mahdollista sulkea myös elinkeinoharjoittamista, yksityisen toiminnan tiloja, kuntosaleja, kauppakeskusten yleisiä tiloja ynnä muuta. Samaten liikennevälineissä rajoittaa matkustajamääriä.”, Varhila sanoi.

Varsinaiset päätökset tehdään alueilla. Pääkaupunkiseudun koronanyrkki väläytti tiistaina, että esimerkiksi yksityisiä liikuntatiloja saatetaan sulkea Uudellamaalla.

Tasolla alueita suositetaan tarvittaessa tekemään myös lapsia ja nuoria koskevia lisärajoituksia, kuten harrastustoiminnan keskeyttämistä ja yläasteiden siirtämistä etäopetukseen. Viime aikoina Uudellamaalla alueelliset päättäjät ovat kulkeneet toiseen suuntaan: nuorten harrastustoimintaa on avattu rajoitetusti ja lukiot sekä ammatillinen koulutus ovat siirtymässä rajatusti lähiopetukseen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat