HS:n tiedot: Hallitus toteaa presidentin kanssa poikkeus­olot Suomeen lähi­päivinä – suora lähetys tiedotus­tilaisuudesta juuri nyt - Politiikka | HS.fi

HS:n tiedot: Hallitus toteaa presidentin kanssa poikkeus­olot Suomeen lähi­päivinä – suora lähetys tiedotus­tilaisuudesta juuri nyt

Keskeinen syy poikkeusolojen toteamiseen olisi se, että voimassa olevan tartuntatautilain nojalla ravintoloita ei voida sulkea.

24.2. 16:29 | Päivitetty 25.2. 10:29

Hallitus on tehnyt periaatteellisen päätöksen poikkeusolojen toteamiseksi Suomeen, kertoo kolme asiasta perillä oleva lähdettä.

Virallisesti poikkeusolot todetaan yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa, ja sen on määrä tapahtua lähipäivinä. Hallituksen neuvottelut Säätytalolla päättyivät keskiviikkona illalla kello kymmenen jälkeen, kertoi pääministeri Sanna Marin (sd) Twitterissä. Marinin mukaan hallituspuolueiden puheenjohtajat kertovat linjauksista tiedotustilaisuudessa torstaina kello 9.30.

HS:n tietojen mukaan pääministeri on myös kutsunut eduskunnan puhemiehistön, eduskuntapuolueiden ja eduskuntaryhmien puheenjohtajat, eduskuntaryhmien pääsihteerit sekä ministerit kuulemaan toimista taudin leviämisen estämiseksi. Tapaaminen on määrä järjestää torstaina Säätytalolla kello 12.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti vahvisti Säätytalon neuvotteluihin mennessään, että poikkeusolojakin joudutaan pohtimaan. Hänen mukaansa ensin on kuitenkin tutkittava lievempiä toimia.

”Kun puhutaan niin järeästä toimesta kuin poikkeusolot, se edellyttää perustuslain mukaan sitä, että on tutkittu, onko lievempiä keinoja olemassa”, Pöysti sanoi.

”Toisaalta jos ihmisten henki ja terveys on vaarassa, silloin julkisen vallan pitää tehdä voitavansa.”

Pandemia on viime päivinä huomattavasti pahentunut. Opetusministeri Jussi Saramo (vas) luonnehti neuvotteluihin mennessään tilannetta ”räjähdysherkäksi”. Saramon mukaan nyt tarvitaan ”tosi johdonmukaisia toimia”.

Keskeinen syy poikkeusolojen toteamiseen olisi se, että voimassa olevan tartuntatautilain nojalla ravintoloita ei voida sulkea, vaikka epidemia on karkaamassa käsistä.

Toteamalla poikkeusolot hallitus voisi perustuslain 23. pykälän (perusoikeudet poikkeusoloissa) nojalla tehdä lainmuutoksen tarvittaessa ravintoloiden sulkemiseksi, kuten tehtiin viime vuoden keväällä.

Voimassa oleva tartuntatautilaki mahdollistaa ravintoloiden sulkemisen aikaisintaan kello 23.

Oikeuskansleri Pöysti on kysynyt hallitukselta, miksi poikkeusolot pitäisi todeta ja valmiuslakia alkaa soveltaa, koska valmiuslaki sinänsä ei anna mahdollisuutta sulkea ravintoloita.

Yksi esillä ollut vaihtoehto onkin ollut se, että lakia majoitus- ja ravitsemistoiminnasta tai tartuntatautilakia muutettaisiin toteamatta valmiuslain mukaisia poikkeusoloja.

Valmiuslaissa poikkeusolojen yksi määritelmä on vaikutuksiltaan erityisen vakavaa suuronnettomuutta vastaava hyvin laajalle levinnyt vaarallinen tartuntatauti.

Valmiuslain tarkoituksena on poikkeusoloissa suojata väestöä sekä turvata sen toimeentulo ja maan talouselämä, ylläpitää oikeusjärjestystä, perusoikeuksia ja ihmisoikeuksia sekä turvata valtakunnan alueellinen koskemattomuus ja itsenäisyys.

Poikkeusolot voisivat vaarantaa tulevat kuntavaalit, jotka on tarkoitus järjestää 18. huhtikuuta. Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r) mukaan lähtökohtana on, että vaalit pidetään terveysturvallisuus edellä. Henriksson oli keskiviikkona tavannut kaikki puoluesihteerit.

Etukäteen odotuksena oli, että hallitus päättää keskiviikon neuvotteluissaan siirtymisestä päivitetyn koronastrategian tasolle kaksi. Taso kaksi edeltää poikkeusoloja, jotka siis nyt ovat nousseet jo harkintaan.

Koronaviruspandemia on pahentunut hälyttävästi erityisesti Uudellamaalla, mutta heikoimmalla tasolla eli leviämisvaiheessa ovat alueista myös Varsinais-Suomi, Satakunta, Vaasa ja Kanta-Häme.

Oikeuskansleri Pöystin mukaan on arvioitava epidemiologisen riskin perusteella, millä alueilla siirrytään tiukempiin rajoituksiin.

”Lähtökohtaisesti rajoitustoimet pitää kohdentaa niin, että ne myös alueellisesti ovat oikeasuhtaisia. Virusmuunnos leviää helpommin, ja se oikeuttaa myös ottamaan etukenoa eli ennakoimaan tietyissä rajoissa”, Pöysti sanoi.

Toisin sanoen tiukempia rajoituksia voitaisiin ottaa käyttöön jo nyt myös alueilla, joissa tilanne ei ole yhtä heikko kuin esimerkiksi Uudellamaalla.

”Ennakointi käy, jos se on ihmisten suojelemiseksi välttämätöntä”, Pöysti sanoi.

Koronastrategian taso kaksi tarkoittaisi, että alueella suositellaan otettavan käyttöön täysimääräisinä kaikki leviämisvaiheen toimet, minkä lisäksi tulee velvollisuus ottaa käyttöön uudet tartuntatautilain mukaiset toimet. Ne voidaan ottaa käyttöön kunnan päätöksellä. Myös aluehallintovirastot voivat tehdä niitä koskevan päätöksen, joka voisi koskettaa useaa kuntaa.

THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen kertoi hallitukselle koronatilanteesta Säätytalossa keskiviikkona.­

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat