Oppositio lupasi suhtautua rakentavasti uusiin korona­rajoituksiin: ”Koronan torjuminen on yhteinen tehtävämme”, sanoi Orpo - Politiikka | HS.fi

Oppositio lupasi suhtautua rakentavasti uusiin korona­rajoituksiin: ”Koronan torjuminen on yhteinen tehtävämme”, sanoi Orpo

Myös perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho suhtautui hallituksen uusiin toimiin ymmärtäväisesti.

25.2. 11:18 | Päivitetty 25.2. 16:03

Eduskuntapuolueiden puheenjohtajat ja eduskuntaryhmien johto sekä eduskunnan puhemiehistö keskustelivat torstaina hallituksen uusista koronaviruksen torjuntatoimista.

Pääministeri Sanna Marinin (sd) mukaan hallitus haki tapaamisessa eduskuntaryhmiltä tukea eduskuntaan ensi viikolla tuotavalle lainsäädännölle, jolla ravintolat on määrä sulkea kiihtymis- ja leviämisvaiheen alueilla maaliskuun 8. päivästä alkaen kolmeksi viikoksi ulosmyyntiä lukuun ottamatta.

Hallitus valmistautuu samalla toteamaan poikkeusolot.

”Mielestäni keskustelu oli tilanteeseen nähden erittäin rakentava”, Marin sanoi poistuessaan Helsingin Säätytalolla järjestetystä tapaamisesta.

”Toivomme tietenkin, että tämä lainsäädännön käsittely sujuisi niin ripeästi kuin mahdollista.”

Näin Marin kommentoi neuvotteluja saapuessaan Säätytalolle:

Oppositiopuolue perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho suhtautui hallituksen uusiin toimiin ymmärtäväisesti.

”Hallitus tietenkin perustaa päätöksensä asiantuntijoiden arvioon siitä, mikä on tilanne, eikä meillä ole eväitä eikä mahdollisuuksia lähteä riitauttamaan sitä itse tilannekuvaa”, hän sanoi.

”Kolmen viikon sulku esitetyssä muodossaan on meidän näkemyksemme mukaan paremmin kohdistettu sekä alueellisesti että muilta yksityiskohdiltaan kuin esimerkiksi vuoden takaiset toimenpiteet, mikä on tietysti ihan odotusten mukaista, että pystytään oppimaan myös tehdyistä virheistä.”

Hallitus kertoi torstaina kolmen viikon ravintolasulun lisäksi muun muassa toisen asteen ja peruskoulun yläluokkien siirtymisestä etäopetukseen 8.–28. maaliskuuta. Yli 12-vuotiaiden ryhmäharrastustoiminta voidaan keskeyttää.

Halla-aho totesi, että tilanne on hyvin ikävä ravintoloille ja yrityksille, kuten se on jo ollut pitkään. Jyrkät toimet voivat silti olla tarpeen.

”On varmaan parempi, että pyritään hiukan etunojaisesti melko jyrkillä toimenpiteillä katkaisemaan tämä kehitys, joka tällä hetkellä on erittäin huolestuttava Suomessa, jotta emme päätyisi sitten sinne, missä muut maat tällä hetkellä ovat.”

Halla-aho ei vielä antanut toimille täyttä siunausta, vaan puolue keskustelee nyt asiasta. Hän lupasi, että eduskunnassa käsittely on rakentavaa.

”Varmaan tavoitteet ovat tässä kaikilla yhteiset.”

Kokoomuksen Petteri Orpo sanoi tapaamiseen saapuessaan, että koronavirustilanne on vakava virusmuunnoksen levitessä.

”Sitä ihmettelen, että kun keskeiset ongelmakohdat ovat olleet tiedossa jo kuukausia, niin miten tämä on voinut kestää näin kauan.”

Tapaamisen jälkeen Orpo viestitti, että toimet ovat hänestä oikeansuuntaisia ja välttämättömiä.

”Tulemme osaltamme käsittelemään esitykset huolellisesti ja nopeasti eduskunnassa. Koronan torjuminen ei ole hallitus–oppositio-kysymys, vaan yhteinen tehtävämme.”

Hänen mielestään käsittelyssä on tärkeää varmistaa, että toimet ovat oikeasuhtaisia ja vaikuttavia.

”Vähintään yhtä tärkeää kuin uusien rajoitusten asettaminen on se, että aivan jokainen suomalainen vähentää kontaktejaan muihin ihmisiin. Vain niin tartuntojen määrät saadaan laskemaan.”

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen kiitti tapaamisen yhteydessä erityisesti sitä, että ravintolat ollaan sulkemassa.

”Tilanne on ollut se, että meillä esimerkiksi kulttuurilaitokset, jumalanpalvelukset ja monin paikoin myös liikuntaharrastukset ovat olleet kiinni, niin kansalaiset ovat kyselleet, minkä vuoksi ravintoloissa saadaan laulaa karaokea ja kokoontua vapaasti. Tämä on myös sellainen oikeudenmukaisuuskysymys.”

Marinilta sekä perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulta (sd) kysyttiin Säätytalolla, miksi uusia kovia toimia odotellaan liki kaksi viikkoa.

”Ei suinkaan ole niin, että nyt ei tapahdu mitään. Kyllä nyt tapahtuu”, Marin sanoi.

Hän korosti, että viipymättä ollaan ottamassa käyttöön niin sanottuja tason kaksi toimia.

Hallitus kertoi torstaina, että yhteensä seitsemän sairaanhoitopiirin alueella ohjataan otettavaksi heti käyttöön tason kaksi eli leviämisvaiheen tiukimmat rajoitukset. Lisäksi yhdeksälle kiihtymisvaiheen alueelle suositellaan käyttöön samoja toimia.

Vastikään hyväksytty tartuntatautilaki antaa aluehallintovirastoille mahdollisuuden viimesijaisena keinona esimerkiksi sulkea yksityisiä elinkeinotoiminnan tiloja. Pääkaupunkiseudulla kerrottiin torstaina, että järeimmät toimet tulevat voimaan ensi maanantaista lähtien ja esimerkiksi kuntosalit suljetaan.

Kiuru muistutti, että eduskunnan aikatauluun hallitus ei voi vaikuttaa. Ravintoloiden sulkemisen mahdollistava laki vaatii eduskunnan kuittauksen.

”Se tulee sitten eduskunnassa noin viikon käsittelyllä toivottavasti, mutta aikataulu on eduskunnan asia. Emme voi vaikuttaa eduskunnan aikatauluihin.”

Valmiuslakia hallitus ei tässä vaiheessa ota käyttöön. Marin ei kuitenkaan sulkenut torstaina tätä vaihtoehtoa pois.

”Tällä hetkellä välttämättömyysedellytykset eivät täyty. Mutta en poissulje sitä, että näitä asetuksia voitaisiin ottaa käyttöön. Jos tilanne vaatii, myös siihen pitää olla valmius.”

Kuntavaalien tilanteesta ei keskusteltu eduskuntapuolueiden ja hallituksen torstain tapaamisessa.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) sanoi tiedotustilaisuudessa aamulla, että hän keskustelee asiasta uudelleen puoluesihteerien kanssa lähipäivinä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat