Presidentti Niinistö: Poikkeusoloista on jo yhteisymmärrys - Politiikka | HS.fi

Presidentti Niinistö: Poikkeusoloista on jo yhteisymmärrys

Pääministeri Marin kertoi aiemmin torstaina hallituksen olevan valmis toteamaan, että Suomessa vallitsevat koronaepidemian vuoksi poikkeusolot. Poikkeusolot todetaan yhteistoiminnassa presidentin kanssa.

Presidentti Sauli Niinistö kuvattuna Presidentinlinnassa Helsingissä 17. marraskuuta 2020.­

25.2. 13:15 | Päivitetty 25.2. 13:33

Presidentti Sauli Niinistön mukaan koronatilanne on vaikeutunut niin uhkaavan nopeasti, että kaikki torjuntakeinot on arvioitava. Hän toteaa, että poikkeusoloista vallitsee jo yhteisymmärrys.

”Olen viime vuoden lopulla todennut julkisesti ja hallitukselle erikseen, että epidemia edelleen täyttää poikkeusolojen tunnusmerkistön. Tästä mielestäni vallitsee jo yhteisymmärrys”, Niinistö vastasi STT:lle sähköpostitse esitettyihin kysymyksiin.

Niinistö kirjoittaa myös, että hallituksen yksinomaiseen toimivaltaan kuuluu kuitenkin lisäksi arvioida, tarvitaanko myös poikkeuksellisia toimivaltuuksia. Käytännössä tämä tarkoittaisi valmiuslakia tai perustuslain pykälän 23 käyttöä.

”Olen aiemmin tukenut asiantuntijoita, jotka ovat korostaneet ennakoivien toimenpiteiden merkitystä. Nyt tautitilanne on uhkaavan nopeasti vaikeutunut, joten kaikki torjuntakeinot on arvioitava. Näin ymmärrän hallituksen myös tekevän.”

Pääministeri Sanna Marin (sd) kertoi aiemmin torstaina tiedotustilaisuudessa hallituksen olevan valmis toteamaan, että Suomessa vallitsevat koronaepidemian vuoksi poikkeusolot.

Marinin mukaan hän oli keskustellut asiasta Niinistön kanssa. Poikkeusolot todetaan yhteistoiminnassa presidentin kanssa.

Valtioneuvostolla on valmius päättää poikkeusoloihin siirtymisestä ensi viikolla. Hallitus ei kuitenkaan ole ottamassa käyttöön valmiuslakia, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) kertoi.

”Emme ota käyttöön esimerkiksi ulkonaliikkumiskieltoa”, Henriksson sanoi. ”Emme käytä valtuuksia enempää kuin tähän tilanteeseen tarvitaan.”

Hallitus tapaa torstaina eduskuntapuolueet ja keskustelee poikkeusoloista. Kuntavaalien suhteen ei ole vielä tehty päätöksiä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat