Puolueissa kuntavaalilinja edelleen pitkälti ennallaan – Hallitus esittää 1,3 miljoonaa lisärahaa vaalien järjestämiseen koronaturvallisesti - Politiikka | HS.fi

Puolueissa kuntavaalilinja edelleen pitkälti ennallaan – Hallitus esittää 1,3 miljoonaa lisärahaa vaalien järjestämiseen koronaturvallisesti

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) kutsuu jälleen puoluesihteerit koolle keskustelemaan kuntavaalien aikataulusta. Hallitus kertoi torstaina valmistautuvansa poikkeusolojen toteamiseen.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ja Liike Nytin Harry Harkimo saapumassa Säätytalolle 25. helmikuuta 2021.­

25.2. 14:14 | Päivitetty 25.2. 18:59

Poikkeusoloihin valmistautuminen ja hallituksen torstaina ilmoittamat uudet koronatoimet eivät ainakaan toistaiseksi tunnu muuttaneen kuntavaalilinjaa puolueissa.

Useammasta puolueesta viestitettiin torstaina, että lähtökohtana on edelleen, että vaalit pidetään ajallaan, ja keskustelu asiasta jatkuu eduskuntapuolueiden kesken.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) aikoo kutsua puoluesihteerit uudelleen koolle pohtimaan kuntavaalien tilannetta lähipäivinä.

”Kuntavaaleista päätetään parlamentaarisesti. Se ei ole hallituksen asia, vaan se on koko eduskunnan asia”, Henriksson sanoi torstaiaamuna hallituksen uusia koronarajoituksia koskevassa tiedotustilaisuudessa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoi torstaina, että ainakaan hänen puolueensa ei aio suostua vaalien siirtämiseen.

”Perussuomalaiset ei siihen hyväksyntäänsä anna, koska sille ei ole mitään perusteluja. Tässä on nyt epidemia ollut päällä vuoden. Hallitukselle ei voi tulla yllätyksenä, että meillä on epidemia eikä hallitukselle voi tulla yllätyksenä se, että meillä on kuntavaalit”, hän sanoi.

HS tavoitti myös useimmat puoluesihteerit kommentoimaan asiaa.

Vihreiden puoluesihteeri Veli Liikanen ja vasemmistoliiton puoluesihteeri Mikko Koikkalainen sanoivat, että lähtökohta on yhä, että vaalit järjestetään ajallaan ja puolueiden yhteinen keskustelu jatkuu.

Keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen viestitti niin ikään, että keskusta on puolueena aina valmis vaaleihin. Linja määritellään yhdessä muiden puolueiden kanssa.

Sosiaalidemokraattien puoluesihteeri Antton Rönnholm ja kokoomuksen puoluesihteeri Kristiina Kokko katsoivat, ettei uutta kommentoitavaa toistaiseksi ole.

Kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä sanoi puolueen lähtevän edelleen siitä, että vaalit pidetään ajallaan. Karanteenissa olevien mahdollisuus äänestää on kuitenkin varmistettava.

Rkp:n puoluesihteeriä ei tavoitettu.

Liike Nytistä Harry Harkimo kirjoitti viestipalvelu Twitterissä, että vaaleja tulisi nyt siirtää.

Oikeusministeriö tiedotti torstaina, että hallitus esittää 1,3 miljoonan euron lisämäärärahaa kuntavaalien turvalliseen toimittamiseen koronaviruspandemian aikana.

”Koronavirustilanteesta johtuvat erityisjärjestelyt edellyttävät aiempaa enemmän vaalivirkailijoita ennakkoäänestyksessä ja vaalipäivän äänestyksessä. Myös kotiäänestykseen tarvitaan merkittävästi lisäresursseja. Lisäksi tarvitaan uusia tilaratkaisuja sekä suojavälinehankintoja”, Henriksson perusteli tiedotteessa.

”Lisämäärärahan tarkoituksena on turvata, että vaalit pystytään järjestämään turvallisesti myös poikkeuksellisissa oloissa.”

Eduskuntapuolueiden edustajat ja hallitus keskustelivat uusista koronatoimista torstaina Säätytalolla. Vaalit eivät olleet kokouksen asialistalla, mutta monet osallistujista ottivat teemaan kantaa.

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen sanoi, että vaalien kohtaloa joudutaan nyt punnitsemaan.

”Varmasti nyt joudutaan hyvin vakavasti harkitsemaan tätä mahdollisuutta siirtää kuntavaalit. Mutta tämä on asia, jossa kynnyksen pitää olla hyvin korkealla”, hän sanoi.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo totesi, että hallituksen torstaina kertomat kolmen viikon tiukemmat koronatoimet ajoittuvat kuntavaaleja edeltävälle ajalle. Tänä aikana tilanne voi parantua.

”Hallitus tuntuu uskovan siihen, että sillä saadaan virus kuriin. Voisi ajatella, että se auttaisi myös kuntavaalien järjestämiseen.”

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio sanoi, että mikäli vaaleja lykätään, olisi valtion syytä korvata kuluja ehdokkaille.

”Näin nopealla aikataululla se [vaalien siirtäminen] kuulostaisi kyllä hyvin erikoiselta länsimaisessa demokratiassa. Ainakin itse aloin tuossa jo pohtia, että korvaako valtio sitten niille kuntavaaliehdokkaille vaalimainokset, jotka ovat nyt jo ne rahat käyttäneet ja ehkä mainokset laittaneet lehteen.”

Pääministeri Sanna Marin (sd) ei halunnut ottaa asiaan kantaa. Hän viittasi siihen, ettei asia kuulu hallitukselle vaan se päätetään parlamentaarisesti puoluesiheerien ja oikeusministerin keskusteluissa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat