Nämä kaikki asiat muuttuvat rajoitusten myötä: HS listasi toimet, joilla ihmisten kohtaamisia pyritään vähentämään - Politiikka | HS.fi

Nämä kaikki asiat muuttuvat rajoitusten myötä: HS listasi toimet, joilla ihmisten kohtaamisia pyritään vähentämään

Maaliskuun poikkeusolot tarkoittavat sitä, että pahimmilla alueilla ravintolat menevät kolmeksi viikoksi kiinni. Sen lisäksi koulut siirtyvät alueellisin päätöksin etäopetukseen kolmeksi viikoksi. Rajoituksissa otetaan huomioon se, että epidemian tilanne vaihtelee maan sisällä.

Joonas Sibakow (vas.) ja Juha Saukkonen jutustelivat helsinkiläisen Eerikin kulma -ravintolan baaritiskillä keskiviikkona.­

26.2. 13:05 | Päivitetty 26.2. 16:49

Suomi siirtyy poikkeusoloihin kolmen viikon ajaksi 8.–28. maaliskuuta.

Poikkeusolot tarkoittavat tällä kertaa sitä, että ravintolat menevät kyseiseksi ajaksi kiinni niin, että vain ruuan ulosmyynti sallitaan.

Ravintolat menevät kiinni koronaviruspandemian kiihtymis- ja leviämisalueilla. Se tarkoittaa suurinta osaa Suomea. Perustason alueilla ravintolat pysyvät auki. Nämä alueet ovat tällä hetkellä Keski-Pohjanmaa, Kainuu, Pohjois-Savo, Etelä-Savo ja Pohjois-Karjala.

Henkilöstöravintolat voivat olla auki.

Ravintoloita voidaan näiden kolmen viikon jälkeen avata, mutta niiden aukioloaikoja, asiakasmääriä ja anniskelua rajoitetaan sen jälkeenkin. Esillä on ollut muun muassa aukioloaikojen lyhentäminen.

Perjantaista 5. maaliskuuta alkaen tulee voimaan ”tanssi- ja laulukielto”, joka kestää kesäkuun loppuun. Ravintoloiden on koko maassa järjestettävä toimintansa sisätiloissa niin, että asiakkaat ohjataan istumaan omille paikoilleen. Ravintolat eivät myöskään saa järjestää eivätkä sallia esimerkiksi tanssimista ja karaokepaikan esiintymisiä.

Poikkeusolojen aikana 8.–28. maaliskuuta peruskoulun yläluokat eli 7.–9. luokat ja toisen asteen oppilaitokset eli lukiot ja ammattioppilaitokset siirtyvät etäopetukseen epidemian kiihtymis- ja leviämisvaiheessa olevilla alueilla. Päätökset tehdään alueilla, eli kaikki alueet eivät välttämättä noudata hallituksen kehotusta, jos ne arvioivat epidemiatilanteen sallivan lähiopetuksen.

Lisäksi yli 12-vuotiaiden ryhmäharrastustoiminta keskeytetään. Varhaiskasvatus ja alakoulut pysyvät lähiopetuksessa.

Hallitus tekee päätöksen poikkeusoloihin siirtymisestä ensi viikolla. Hallituksen linjauksen mukaan nyt ei oteta käyttöön valmiuslakia, jonka perusteella vuosi sitten otettiin käyttöön paljon rajoituksia poikkeusolojen aikana.

Poikkeusolot alkavat siis vasta maaliskuussa, mutta heti tulee käyttöön myös muita aiempaa tiukempia rajoituksia.

Yhteensä seitsemän sairaanhoitopiiriä eli Helsinki ja Uusimaa, Varsinais-Suomi, Satakunta, Kanta-Häme, Vaasa, Ahvenanmaa ja Lappi ovat epidemian vakavimmassa eli leviämisvaiheessa tai lähellä sitä.

Näitä alueita ohjataan ottamaan käyttöön täysimääräisesti nämä toimet:

  laaja etätyö- ja kasvomaskisuositus

  riskiryhmien suojaaminen

   korkeakoulujen etäopetus

    julkisten tilojen käytön rajoittaminen ja sulkeminen

     aikuisten ryhmäharrastustoiminnan keskeyttäminen

      mahdolliset henkilöliikenteen matkustajamäärien rajoitukset.

       Sen lisäksi leviämisvaiheen alueille tuli vielä lisätoimia:

       yli kuuden hengen kokoontumisrajoitus

        yli kuuden hengen yksityistilaisuuksien välttäminen

         kunnat tehostavat toimenpiteitään karanteeni- ja eristystoiminnassa.

          Lisäksi yhdeksälle kiihtymisvaiheen alueelle suositellaan käyttöön kaikkia samoja toimia. Nämä alueet ovat Itä-Savo, Etelä-Karjala, Pirkanmaa, Keski-Suomi, Päijät-Häme, Länsi-Pohja, Pohjois-Pohjanmaa, Etelä-Pohjanmaa ja Kymenlaakso.

          Tartuntatautilain mukaiset uudet toimivaltuudet otetaan käyttöön heti leviämisvaiheen alueilla. Nämä uudet toimivaltuudet tulivat käyttöön vasta alkuviikosta, kun lain muutokset tulivat voimaan. Sen myötä kunnat ja aluehallintoviranomaiset eli avit saivat entistä laajemmat mahdollisuudet rajoittaa ihmisten välisiä kontakteja.

          Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla otetaan maanantaista 1. maaliskuuta alkaen käyttöön järeimmät mahdolliset tartuntatautilain sallimat toimet. Tämä tarkoittaa esimerkiksi liikuntaan ja vapaa-aikaan liittyvien yksityisten tilojen, kuten kuntosalien, sulkemista. Tämän voi tehdä aina kahdeksi viikoksi kerrallaan.

          Pääkaupunkiseudun osalta päätöksen tekee Etelä-Suomen aluehallintovirasto. Avi kertoi perjantaina, että rajoitukset koskevat Espoota, Helsinkiä, Kauniaista, Vantaata, Järvenpäätä, Keravaa, Kirkkonummea, Sipoota ja Tuusulaa.

          Rajoitus ei kuitenkaan ole voimassa, jos tilassa on samanaikaisesti enintään kymmenen henkilöä, joihin ei lasketa henkilökuntaa. Esimerkiksi kunto- tai tanssisali voisi pysyä auki, jos se päästää tiloihinsa korkeintaan kymmenen asiakasta yhtä tilaa kohti.

          Kuntosalien lisäksi vastaavia yksityisiä tiloja ovat esimerkiksi joukkueurheilun, ryhmäliikunnan ja kontaktilajien tilat, yleiset saunat ja uimahallit sekä maauimalat, kylpylöiden allastilat ja pukuhuonetilat.

          Myös tanssipaikat ja kuorolauluun liittyvät tilat suljetaan. Sama pätee harrastajateattereihin, huvipuistoihin, eläintarhojen sisätiloihin sekä sisäleikkipuistoihin ja -leikkipaikkoihin. Myös kauppakeskusten oleskelutilat menevät kiinni pois lukien vähittäiskaupan liiketilat ja palvelujen tarjoamiseen käytettävät tilat sekä kulku niihin.

          Järeiden keinojen lisäksi tartuntatautilaki määrää muun muassa asiakastiloihin käsien pesu- tai desinfiointimahdollisuuden sekä velvoittaa yksityiset ja julkiset toimijat toimimaan niin, että lähikontaktien välttäminen on mahdollista. Tämä koskee yli 10 hengen sisätiloja ja yli 50 hengen ulkotiloja.

          Osaston uusimmat

          Luitko jo nämä?

          Osaston luetuimmat