Työryhmä ehdottaa rahapelituottojen ohjaamista valtion budjettiin - Politiikka | HS.fi

Työryhmä ehdottaa rahapelituottojen ohjaamista valtion budjettiin

Vuosittaiset rahapelituotot ovat vähentyneet noin 300 miljoonaa euroa. Edunsaajat ovat olleet huolissaan rahoituksestaan.

Rahapeliautomaatteja Malmin Novassa Helsingissä.­

26.2. 14:20

Rahapelitoiminnan tuottojen vähenemisen vaikutuksia selvittänyt työryhmä esittää uudistusta, jossa rahapelituotot ohjattaisiin valtion budjettiin ja nykyiset edunsaajat siirrettäisiin budjetin menokehysmenettelyn piiriin.

Rahapelituotot ovat vähentyneet rahapelihaittojen vastaisten toimien takia, minkä lisäksi rahapeliautomaatteja on suljettu koronavirusepidemian vuoksi. Samalla kun rahapelihaitat vähenevät, myös rahoitus edunsaajille vähenee.

Edunsaajiin kuuluu esimerkiksi tieteen, taiteen, liikunnan, sosiaali- ja terveysalan sekä nuorisotyön toimijoita, muun muassa erilaisia järjestöjä, joiden toimintaa rahoituksen hupeneminen uhkaa.

Työryhmä esittää, että asian valmistelu aloitettaisiin välittömästi vaadittavien lainsäädäntömuutosten osalta. Uudistus voitaisiin työryhmän mukaan viedä loppuun nykyisen eduskunnan aikana, jolloin sen toteuttaminen olisi mahdollista vuoden 2024 alusta.

Ministeriöiden asettama ja Suomen Pankin ex-pääjohtajan Erkki Liikasen johtama työryhmä julkisti selvityksensä perjantaina.

Rahapelitoiminnan tuottojen arvioidaan vähentyvän tänä vuonna noin 300 miljoonalla eurolla.

Työryhmän mukaan yleiskatteisuuteen siirtymiseen sisältyy myös haasteita, sillä se tekisi edunsaajien rahoituksen riippuvaiseksi poliittisesta päätöksenteosta.

”Kehysrahoituksella tulisi periaatteellisesti pyrkiä rahoittamaan nykyisiä edunsaajia ja kansalaisjärjestöjä siten, että niiden toiminta ei altistuisi kohtuuttomalle rahoitukselliselle epävarmuudelle ja epävakaudelle. Edunsaajien rahoituksen ei pidä olla kansanvallan ulottumattomissa, mutta sen tulee olla suojassa liian äkkinäisiltä poliittisilta suhdanteilta”, työryhmä kirjoittaa tiedotteessaan.

Työryhmän mukaan edunsaajien ja kansalaisyhteiskunnan rahoituksen vakautta voitaisiin lisätä sillä, että rahoituksen mittaluokka voitaisiin määrittää yhtä vaalikautta pidemmäksi ajaksi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat