Pää­ministeri Marin: Päivän korona­luvut ovat huolestuttavia, valmiuslain käyttöön­ottoa ei voi sulkea pois - Politiikka | HS.fi

Pää­ministeri Marin: Päivän korona­luvut ovat huolestuttavia, valmiuslain käyttöön­ottoa ei voi sulkea pois

Pääministeri painottaa, ettei valmiuslain pykäliä voi ottaa käyttöön ”varmuuden vuoksi vaan niille pitää olla välttämätön tarve.”

Pääministeri Sanna Marin saapui hallituksen neuvotteluihin Säätytalolle 27.tammikuuta Helsingissä.­

26.2. 15:11

Bryssel

Suomen pääministeri Sanna Marin (sd) pitää perjantaina tulleita uusia tautilukuja huolestuttavina. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen tilastojen mukaan Suomessa raportoitiin perjantaina 720 uutta koronavirustartuntaa, joista merkittävä osa on pääkaupunkiseudulla.

”Katsomme hyvin tarkasti, millä tavalla nämä luvut tulevat seuraavien päivien aikana kehittymään”, Marin sanoi EU-kokousta seuranneessa tiedotustilaisuudessa perjantaina.

Marinin mukaan valmiuslain pykälien käyttöön ottamista ei voi sulkea pois.

”Se vaatii myös terveysviranomaisten näkemyksen näiden toimivaltuuksien käytön välttämättömyydestä. Tarvitsemme tietenkin perusteen sille, että näitä valmiuksia voidaan käyttää.”

Marin ei vastaa suoraan kysymykseen siitä, olisiko valmiuslain käyttöönotto toiseen kertaan pandemian aikana epäonnistuminen.

”Katson vain ja ainoastaan epidemiatilannetta, suhtaudun tilanteeseen hyvin pragmaattisesti. Mikäli tautitilanne pahenee, ja tämänkaltaisille valmiuksille tulisi välttämätön tarve, niin silloin niitä pitää olla valmis käyttämään.”

”Emme voi ottaa näitä valmiuksia käyttöön vain varmuuden vuoksi, vaan niille pitää olla välttämätön tarve.”

Suomi on siirtymässä kolmen viikon ajaksi 8. maaliskuuta–28. maaliskuuta poikkeusoloihin. Osa rajoitustoimista tulee alueellisesti käyttöön jo aiemmin. Osa lainsäädännöstä on vielä eduskunnan päätettävänä ensi viikolla. Päätökset koskevat muun muassa ravintoloiden sulkemista.

Lue myös: Nämä kaikki asiat muuttuvat rajoitusten myötä: HS listasi toimet, joilla ihmisten kohtaamisia pyritään vähentämään

Marin korostaa, että kulunut vuosi on jo tähän mennessä voinut olla monelle ihmisille hyvin hankala.

”Erityisesti kannan huolta heistä, jotka ovat joutuneet kohtaamaan tämän yhteisen kriisin lisäksi inhimillisen kriisin omassa elämässä.”

Esimerkeiksi Marin nostaa läheisen kuoleman tai sairastumisen, työpaikan menetyksen tai yritystoiminnan vaikeudet.

”Heidän osaltaan katson, että tilanne on ollut kohtuuton. Ja on sitä yhä.”

”Silti meidän on yhdessä tässä tilanteessa jatkettava, koska vaihtoehtoja ei ole. Uskon kyllä, että suomalaiset jaksavat, olemme sinnikästä ja sisukasta kansaa, tulemme yhdessä tästä selviämään.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat