Oikeusministeri Henriksson kuntavaaleista: Päätös tehdään ensi viikolla – puoluesihteerit ja ministeri olivat koolla perjantaina - Politiikka | HS.fi

Oikeusministeri Henriksson kuntavaaleista: Päätös tehdään ensi viikolla – puoluesihteerit ja ministeri olivat koolla perjantaina

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson pitää tautitilannetta huolestuttavana. Perjantain tapaamisessa yksikään puolue ei esittänyt kuntavaalien siirtämistä.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) poistui Säätytalolta Helsingissä 25. helmikuuta 2021. Hallitus oli pyytänyt eduskuntapuolueiden ja -ryhmien johdon koolle kuulemaan yksityiskohtaisemmin hallituksen maaliskuulle kaavailemista sulkutoimista.­

26.2. 17:11

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) ja eduskuntapuolueiden puoluesihteerit olivat perjantaina koolla keskustelemassa kuntavaalien järjestämisestä.

Tapaamisessa käytiin läpi muun muassa sitä, mitä tämänhetkinen koronavirustilanne ja hallituksen torstaina ilmoittamat uudet koronatoimet tarkoittavat vaalien pitämiselle normaalissa aikataulussa 18. huhtikuuta.

Henrikssonin mukaan yksikään puolueista ei esittänyt vaalien siirtämistä. Lopullinen päätös vaalien aikataulusta aiotaan nyt tehdä ensi viikolla.

”Päätös oli nyt se, että ensi viikon aikana tavataan uudestaan ja päätökset pitää syntyä silloin”, hän sanoo.

”Pohdimme [tapaamisessa] myös, mitä tapahtuu, jos tautitilanne heikkenee, ja sitä pohdintaa pitää jatkaa. Tältä osin kukaan ei varsinaisesti esittänyt vaalien siirtämistä. Kaikki olivat sitä mieltä, että keskustelua on hyvä jatkaa ensi viikolla ja silloin linjataan.”

Kuntavaalien ehdokasasettelu päättyy 9. maaliskuuta, eli ensi viikkoa seuraavan viikon tiistaina.

Selvyyttä olisi Henrikssonin mukaan saatava vielä esimerkiksi siitä, voidaanko kotiäänestykseen osallistuvat vaalivirkailijat rokottaa aiemmin päätetystä rokotejärjestyksestä poiketen.

Asia on parhaillaan sosiaali- ja terveysministeriön käsiteltävänä, mutta linjauksia ei toistaiseksi ole. Henriksson toivoo, että selvyyttä asiaan saataisiin ensi viikon aikana.

Kotiäänestystä hoitavien virkailijoiden rokottamisesta on keskusteltu, koska nämä hoitavat karanteenissa koronavirukseen liittyen olevien äänestämistä.

Henrikssonin lisäksi pääministeri Sanna Marin (sd) on pitänyt rokotusjärjestyksen mahdollista muuttamista esillä julkisuudessa.

Karanteenissa olevien osalta ratkaisu äänestämisen järjestämiseen on sinällään löydetty, mitä myös käsiteltiin Henrikssonin mukaan perjantain tapaamisessa. Oikeusministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ovat katsoneet, että kotiäänestys voidaan karanteenissa olevien osalta järjestää esimerkiksi ulkotiloissa.

Sen sijaan kotieristyksessä koronaviruksen vuoksi olevien äänestäminen ei ole oikeusministeriön mukaan mahdollista.

Karanteeni ja eristys ovat eri asioita. Eritykseen määrätään tartuntatautilain nojalla, kun henkilö on sairastunut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Karanteeni puolestaan koskee esimerkiksi koronavirukselle altistuneita.

Henriksson itse katsoo, etteivät hallituksen torstaina linjaamat uudet koronatoimet ja poikkeusolot sinällään vaikuta äänestämiseen millään tavalla. Tautitilanne on kuitenkin hänestä huolestuttava.

Perjantaina Suomessa todettiin 720 uutta koronavirustartuntaa. Tämä on Suomessa ennätysmäärä yhdessä päivässä todettuja koronatartuntoja.

”Kyllähän minun on sanottava, että minua huolestuttavat ne luvut, jotka tulivat tänään”, Henriksson sanoo.

Samalla hän korostaa, että vaaliturvallisuuden suhteen on tehty paljon töitä ja asiassa on edistytty hyvin.

”Terveysturvallinen äänestäminen näyttää onnistuvan hyvin. Mutta kyllä minua huolestuttaa tämä kokonaistilanne, ja sen takia minäkin haluan vielä vähän harkinta-aikaa. On vielä vaikeata ottaa minkäänlaista lopullista kantaa”, Henriksson sanoo.

Hänen mukaansa puolueet olivat perjantain tapaamisessa vaalien järjestämiseen liittyvien kysymysten suhteen melko lailla yksimielisiä.

”Se oli hyvin rakentava keskustelu kyllä.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat