Avien yli­johtajat torjuvat Kiurun arvostelun raja­testauksen laimin­lyönnistä: ”Tämä keskustelu, jossa meitä arvostellaan kovin sanoin, hämmentää” - Politiikka | HS.fi

Avien yli­johtajat torjuvat Kiurun arvostelun raja­testauksen laimin­lyönnistä: ”Tämä keskustelu, jossa meitä arvostellaan kovin sanoin, hämmentää”

”Asetelma on erikoinen, kun nyt on nostettu tikun nokkaan valvoja”, sanoo Itä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Soile Lahti.

Automatkustajille tehdään koronatestejä Länsisatamassa.­

26.2. 18:00

Aluehallintovirastot (avi) ovat ottaneet onkeensa hallituksen ja etenkin perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd) kehotukset terävöittää rajanylityspaikkojen terveystarkastuksia.

Perjantaina virastot tekivät päätöksiä, joilla ne velvoittavat kuntia järjestämään terveystarkastuksen kaikille maahan tuleville. Määräykset ovat voimassa maaliskuun loppuun asti. Kiuru viittasi tulevaan ohjauskirjeeseen torstaina Ylen A-talkissa.

Hallitus on pitkin matkaa myös moittinut aluehallintovirastoja siitä, etteivät ne ole tehneet tarpeeksi rajaturvallisuuden hyväksi.

Virastot pitävät moitteita tehtäviensä laiminlyönneistä pitkälti kohtuuttomina, sillä tarkastuksista ja koronatesteistä vastaavat kunnat – myös rajanylityspaikoilla. Aluehallintovirastojen rooli on lähinnä ohjata ja valvoa.

”Tämä keskustelu, jossa meitä arvostellaan kovin sanoin, hämmentää”, sanoo Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Merja Ekqvist.

”Välillä annetaan julkisuudessa kuva, ettemme tekisi mitään. Suuri osa työstämme ei näy, mutta viime yökin on painettu läpi päätöksiä ja ohjeita, miten yksityisiä tiloja voidaan sulkea uuden tartuntatautilain pykälän myötä, että ne saadaan vielä tänään voimaan.”

Entä maahantulijoiden pakkotestaus rajoilla: miksi aluehallintovirasto ei ole määrännyt tulijoita testeihin? Tämä olisi nykyisen tartuntatautilain mukaan mahdollista, jos se on yleisvaarallisen tartuntataudin leviämisen ehkäisemiseksi välttämätöntä.

”Kyllä meillä on ollut koko ajan valmius antaa määräyksiä, mutta emme ole saaneet toimeksiantoja kunnilta. Prosessimme kestävät kyllä päivänvalon”, Ekqvist sanoo.

”Sen myönnän, että ehkä olisimme voineet olla itsekin aktiivisempia, mutta täytyy myös muistaa alueemme valtavat volyymit lentokenttineen ja satamineen. Ei ole ihan yksinkertaista määrätä vaikka kokonaista laivallista matkustajia massatesteihin.”

Ekqvistin mukaan myös sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ohjeissa puhutaan määräyksestä vain yksilötesteihin.

Hän painottaa, että pyyntöjen pakollisiin terveystarkastuksiin pitää tulla kunnista ja rajoilta, missä tarkastuksia tekevät kuntien tartuntatautiviranomaiset etulinjassa.

”Koska kyse on kunnan järjestämästä vapaaehtoisesta terveystarkastuksesta, niin ainoastaan heillähän on tieto, missä tilanteessa tarvitaan se määräys tarkastukseen”, Ekqvist huomauttaa.

”Meillä on täällä Etelä-Suomen alueella vain yksi aluehallintoylilääkäri, joka voi tehdä näitä päätöksiä. Ei meillä ole rajoilla mitään päivystystä, joten emme voi tietää, mikä tilanne siellä kulloinkin on.”

Sosiaali- ja terveysministeriön ohjauksesta Ekqvist toteaa, että sitä on kyllä ollut mutta se olisi voinut olla selkeämpää – kiireenkin keskellä.

”Meille on ihan ehdottoman tärkeää, että oikeudelliset perusteet tarkastuksissa ovat virkavastuulla kunnossa.”

Itä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Soile Lahti tähdentää niin ikään, että aluehallintoviraston tehtävä tartuntatautien torjunnassa on lain mukaan lähinnä valvoa tartuntatautien torjuntatyötä, sitä koskevien säännösten noudattamista alueillaan ja myös sitä, kuinka kunnat panevat toimeen kansallisia suunnitelmia.

”Asetelma on erikoinen, kun nyt on nostettu tikun nokkaan valvoja”, Lahti huomauttaa.

Hänen mukaansa aluehallintovirasto ei ole voinut käyttää toimivaltaansa pakollisten terveystarkastusten määräämiseksi, jos kunta ei ole sitä esittänyt.

”Meillähän ei ole mitään matkustajaluetteloita, eikä kunnilla toisaalta ole ilmoitusvelvollisuutta.”

Tarkastuksia ja testausta voidaan Lahden mukaan nyt tehostaa, koska matkustajavolyymit ovat pudonneet tammikuussa kiristyneiden rajatarkastusten myötä. Tosin kuntia työllistävät nyt yhä enemmän myös tartuntojen jäljitykset, jotka ovat epidemian torjumisen kannalta tärkeitä.

”Nyt on enemmän edellytyksiä kontaktoida jokainen maahantulija ilman että odotusajat terveystarkastuksiin venyvät kohtuuttomiksi tai muodostuu pitkiä jonoja, kun lentoyhtiöt ja varustamot vaativat ennakkotodistuksia. Myös rajanylityspaikkojen aukioloja on supistettu”, Lahti sanoo.

”Jos tulee tilanne, että tulija kieltäytyy tarkastuksesta, kunta voi ottaa yhteyttä meihin, ja tarvittaessa määräämme sitten pakollisen terveystarkastuksen, jonka osana on koronatesti.”

Lahti muistuttaa myös, että lähtökohtaisesti terveystarkastus on aina vapaaehtoinen mutta tartuntatautilääkäri voi määrätä altistuneeksi arvioimansa tulijan karanteeniin ilman testiäkin.

Lahti korostaa myös, että Itä-Suomessa on saatu ”todella hyviä tuloksia” vapaaehtoisista testeistä ja karanteeneista.

Toisaalta hän on tyytyväinen, että pakollisten terveystarkastusten lainsäädäntöä nyt täsmennetään, koska niissä puututaan yksilön koskemattomuuteen.

Rajatestausta koskevan lakiuudistuksen on määrä tulla voimaan huhtikuun alussa, mutta siihen asti mennään nykyisten tartuntatautilain pykälien mukaan.

Aluehallintovirastot kertoivat jo keskiviikon tiedotteessa uusista määräyksistä, joita ne tekivät perjantaina.

Aluehallintovirastot lupasivat valmistella tartuntatautilain pykälän 15 mukaisista määräyksistä päätöksiä, joilla kunnat velvoitetaan järjestämään terveystarkastukset rajanylityspaikoilla.

”Jokaisen maahan tulevan edellytetään osallistuvan terveystarkastukseen koronatartunnan mahdollisuuden selvittämiseksi, ellei henkilöllä ole esittää luotettavaa testistä vapauttavaa selvitystä”, virastot linjasivat.

Ennen kaikkea riskimaista tulevat on ohjattava tehokkaasti terveystarkastukseen.

Vaikka kunnat vastaavat testausten järjestämisestä alueillaan, aluehallintovirasto voi tartuntatautilain perusteella määrätä kunnan järjestämään terveystarkastuksen esimerkiksi tietyssä kulkuneuvossa tai vastaavassa paikassa oleskelleille ihmisille.

Käytännössä näin voidaan toimia esimerkiksi siinä tapauksessa, että kunta ei järjestä testausta, joka on tarpeen koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

Jos henkilö kieltäytyy koronatestiin osallistumisesta, aluehallintovirasto voi viime kädessä yksilöllisellä päätöksellä määrätä hänet osallistumaan terveystarkastukseen.

Aluehallintovirastot myös kehottavat kuntia aloitteellisesti pyytämään aluehallintovirastoilta tarvittavia yksilöllisiä määräyksiä.

Virastot muistuttivat perjantaina kuntia siitäkin, että niiden tulee rajanylityspaikoilla ja alueellaan selkeästi viestiä matkustajille terveysturvallisuuden käytännöistä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat