Avin mukaan urheilutilat saavat olla auki pienryhmille, STM vaatii täyssulkua – Varhila: Avin tulkinta on väärä - Politiikka | HS.fi

Avin mukaan urheilutilat saavat olla auki pienryhmille, STM vaatii täyssulkua – Varhila: Avin tulkinta on väärä

Kansliapäällikkö Kirsi Varhilan mukaan Etelä-Suomen aluehallintoviraston pitää tehdä uusi päätös.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila hallituksen neuvottelussa Säätytalolla keskiviikkona.­

26.2. 19:07 | Päivitetty 26.2. 19:42

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) kansliapäällikkö Kirsi Varhila vaatii Etelä-Suomen aluehallintovirastoa (avi) muuttamaan perjantaina tekemäänsä päätöstä esimerkiksi kuntosalien ja muiden liikuntatilojen sulkemisesta 1.–14. maaliskuuta.

Avin päätös sulkemisesta ”ei koske sellaisia tiloja, joissa toiminta on järjestetty siten, että tilassa on enintään kymmenen henkilöä kerrallaan”. Näin esimerkiksi kuntosalit voisivat jatkaa toimintaansa, jos ne ottaisivat kuhunkin tilaan enintään kymmenen henkeä kerrallaan. Henkilöiden määrään ei lasketa henkilökuntaa.

”Olemme täysin yllätettyjä avin tulkinnasta, juristit selvittävät sitä nyt”, Varhila sanoi perjantaina illalla.

Hieman myöhemmin hän viestitti, että STM:n juristit ovat käyneet asiaa läpi ja STM:n mukaan avin tulkinta on väärä.

Etelä-Suomen avin terveydenhuoltoyksikön päällikkö Mikko Floréen sanoi aiemmin päivällä HS:lle, että avi on yrittänyt saada sosiaali- ja terveysministeriötä selventämään tartuntatautilain sisältöä. He olivat kuitenkin Floréenin mukaan olleet kiireisiä.

Illalla aluehallintovirasto ilmaisi Twitter-tilillään näkemyksensä, jonka mukaan avin päätös perustuu lakiin ja noudattaa hybridistrategian toimintasuunnitelmaa.

Varhilan mukaan yli kymmenen hengen tilat pitää sulkea kokonaan. Auki saisivat jäädä vain sellaiset pienet tilat, joissa normaalistikin on enintään kymmenen henkeä kerrallaan. Sitä suuremmissa tiloissa toimintaa ei siis pitäisi saada STM:n mielestä jatkaa myöskään niin, että henkilöiden määrää rajataan.

Lisäksi Varhilan mukaan on hyvin ihmeellistä, että avin päätös koskee vain osaa Uudenmaan kunnista, vaikka päätökset pitäisi STM:n mukaan tehdä aina koko sairaanhoitopiirin alueelle. Avin päätös koskee vain Helsinkiä, Espoota, Vantaata, Järvenpäätä, Kauniaista, Keravaa, Kirkkonummea, Sipoota ja Tuusulaa.

”Eihän tässä ole mitään järkeä tehdä kuntakohtaista tarkastelua tilojen sulkemisesta, kun ihmiset kulkevat samalla työssäkäyntialueella kunnassa toiseen.”

Lue myös: ”Sulkutaso” ei tarkoitakaan kaikkien kuntosalien ja liikuntatilojen sulkemista, yritykset ihmeissään – Elixian maajohtaja viranomaisten viestinnästä: ”Järkyttävän huono suoritus”

Etelä-Suomen avi on tehnyt päätöksensä uudistetun tartuntatautilain nojalla. Sen mukaan sulkemispäätökset voivat koskea sisätiloja, ”joita käytetään yli kymmenen asiakkaan tai osallistujan samanaikaiseen oleskeluun”. Varhilan mukaan pitäisi olla täysin selvää, ettei se tarkoita, että esimerkiksi kuntosalien toimintaa voitaisiin jatkaa asiakasmääriään rajoittamalla.

”Se on kokonaan sulki, eikä niin, että siellä saa enintään kymmenen henkeä olla. Valitettavasti avissa nyt ei ole ohjeitamme jostain syystä ymmärretty.”

Varhila huomauttaa, että hallitus aikoo esimerkiksi sulkea ravintolat kokonaan. Hänen mukaansa on ”älytön ajatus”, että tartuntatautilain nojalla kuntosaleja ja liikuntatiloja ei kuitenkaan suljettaisi kokonaan.

”Me tarvitsemme kunnon sulun. Tämä pahenevan tautitilanteen kierre pitää nyt saada poikki.”

Varhila sanoo ottaneensa yhteyttä Etelä-Suomen aviin.

Lista tiloista, joita perjantaina tehty sulkupäätös koskee, jos tilassa on yli kymmenen henkeä kerrallaan:

  • Joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan käytettävät sisätilat sekä kuntosalit ja muut vastaavat sisäliikuntatilat.

  • Yleiset saunat ja uimahallien, maauimaloiden ja kylpylöiden allastilat sekä niiden välittömässä yhteydessä olevat pukuhuonetilat.

  • Tanssipaikat ja kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin sekä muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat.

  • Huvi- ja teemapuistot, tivolit sekä eläintarhojen sisätilat.

  • Sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat.

  • Kauppakeskusten yleiset oleskelutilat pois lukien vähittäiskaupan liiketilat ja palvelujen tarjoamiseen käytettävät tilat sekä kulku niihin.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat