Suomi on poikkeusoloissa, valtioneuvosto totesi – Marin: Ulkonaliikkumis­kieltoakaan ei voida sulkea pois - Politiikka | HS.fi

Suomi on poikkeusoloissa, valtioneuvosto totesi – Marin: Ulkonaliikkumis­kieltoakaan ei voida sulkea pois

Hallitus käy keskiviikkona läpi tautitilannetta ja pohtii, tarvitaanko Suomeen edelleen lisää toimia kuten ulkonaliikkumiskieltoa koronaviruksen taltuttamiseksi.

1.3. 7:49 | Päivitetty 1.3. 20:55

Valtioneuvosto on todennut Suomen siirtyneen poikkeusoloihin viime kevään tapaan. Päätös tehtiin valtioneuvoston yleisistunnossa maanantaina. Hallitus ja tasavallan presidentti Sauli Niinistö ilmoittivat jo torstaina, että asiasta vallitsee yhteisymmärrys.

Pääministeri Sanna Marin (sd) totesi tiedotustilaisuudessa, ettei tässä vaiheessa ole ”välitöntä tarvetta” valmiuslain perusoikeuksia rajoittavan toisen osan toimivaltuuksien käyttöönotolle. Silti ei voida sulkea pois, ettei niitä mahdollisesti myöhemmin tarvittaisi.

Yhtenä mahdollisena toimena harkitaan ulkona liikkumisen rajoittamista. Hallitus on varmuuden vuoksi valmistellut sitä jo jonkin aikaa.

”Se mitä meillä on keinovalikoimassa on valmiuslain pykälät, ja tuolloin voisi tulla jopa kyseeseen ulkona liikkumisen rajoittaminen. Kuten olen aikaisemmin sanonut, näitäkään keinoja ei voida sulkea pois, mikäli tilanne sitä vaatii”, Marin sanoi.

Lue lisää: HS:n tiedot: Tältä mahdollinen ulkonaliikkumiskielto voisi näyttää – valtioneuvoston kanslia on pyytänyt ministeriöitä arvioimaan sulkutoimien vaikutuksia

Liikkumista voitaisiin rajoittaa samantyyppisesti kuin viime keväänä Uudenmaan sulkemisen yhteydessä. Rajoitukset voitaisiin toisaalta toteuttaa myös siten, että kansalaisten liikkumista rajoitettaisiin yksittäisellä paikkakunnalla esimerkiksi niin, että vain välttämätön asiointi, kuten kaupassa, apteekissa tai sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa asioiminen olisi sallittua.

Sulkua on Marinin mukaan valmisteltu lakiteknisesti kahdella eri tavalla, toisaalta valmiuslain pohjalta toteutettavaksi ja toisaalta perustuslain 23. pykälän kautta toteutettavaksi.

”Valmistelemme kaikkia mahdollisia välineitä jo ennalta ja varuiksi sen vuoksi, että voimme joutua siihen tilanteeseen, että näitä on välttämätöntä käyttää. Sanon sen nyt ihan suoraan, tämä tilanne on hyvin vakava ja pahenee nopeasti”, Marin painotti.

Syynä poikkeusolojen toteamiseen on koronavirustilanteen nopea paheneminen uusien virusmuunnosten takia erityisesti pääkaupunkiseudulla.

”Vetoan nyt jokaiseen kansalaiseen”, Marin sanoi.

”Vältetään paikkoja ja tilanteita, joissa kontakteja voi syntyä. Pidetään etäisyyttä huolehditaan hygieniasta ja käytetään maskeja.”

Pääministeri Sanna Marin (sd)­

Valtioneuvosto antoi maanantaina myös esityksen laista ravintoloiden sulkemiseksi kolmen viikon ajaksi. Hallitus ilmoitti viime viikolla, että ravintoloiden sulku alkaa 8. maaliskuuta. Tämä kuitenkin edellyttää, että eduskunta saa lain käsiteltyä ennen tuota päivämäärää.

Hallitus toteaa poikkeusolot siksi, jotta se saisi tehtyä ravintolan sulkevan lainmuutoksen perustuslain 23. pykälän perusteella.

Oikeusministeriö on pitänyt perusteltuna poikkeusolojen toteamista samalla tavalla kuin keväällä, kun ravintolat suljettiin 23. pykälän perusteella laaditulla lailla, koska kyseessä on samasta pandemiasta kuin keväällä.

Lain mukaan pykälää voi käyttää, jos se on välttämätöntä ”Suomeen kohdistuvan aseellisen hyökkäyksen samoin kuin muiden kansakuntaa vakavasti uhkaavien, laissa säädettyjen poikkeusolojen aikana ja jotka ovat Suomen kansainvälisten ihmisoikeusvelvoitteiden mukaisia”.

Poikkeukset voidaan säätää valtioneuvoston asetuksella, mutta poikkeusten perusteet pitää säätää lailla. Poikkeusolojen perustelut löytyvät valmiuslaista.

Osa oikeusoppineista tulkitsee, että pykälää voi käyttää myös toteamatta poikkeusoloja. Hallitus kuitenkin katsoi, että näin merkittävässä perusoikeuksien rajoittamisessa pitää toimia varman päälle ottamalla päätösprosessiin mukaan kaikki keskeiset valtiolliset instituutiot presidenttiä myöten.

Seuraavan kerran hallitus käy läpi tautitilannetta keskiviikkona neuvottelussaan. Tuolloin hallitus joutuu myös pohtimaan, onko tilanne jo niin paha, että myös Suomessa tarvitaan ulkonaliikkumiskielto.

Viranomaiset seuraavat erityisesti Helsingin ja pääkaupunkiseudun tehohoitotilannetta sekä tartuntojen kasvua. Molemmat ovat heikentyneet parissa viikossa merkittävästi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat