Pääministeri Marin pyysi anteeksi STM:n ja avien tulkinta­erimielisyydestä syntynyttä sotkua: ”Tilanne on kohtuuton” - Politiikka | HS.fi

Pääministeri Marin pyysi anteeksi STM:n ja avien tulkinta­erimielisyydestä syntynyttä sotkua: ”Tilanne on kohtuuton”

Ratkaisusta Etelä-Suomen aluehallintoviraston ja ministeriön kiistaan on määrä kertoa huomenna. Avit joutuvat miettimään muun muassa sitä, voiko yritys muuttaa toimintaansa normaalia pienemmäksi välttääkseen sulkemisen.

1.3. 12:42 | Päivitetty 1.3. 14:19

Pääministeri Sanna Marin (sd) pyysi maanantaina anteeksi aluehallintovirastojen (avi) ja sosiaali- ja terveysministeriön tulkintaerimielisyyttä yksityisten yritysten tilojen sulkemiseen liittyen.

”Pyydän anteeksi kaikilta heiltä, jotka tällä hetkellä joutuvat elämään epävarmuudessa siksi, että tulkintaerimielisyyttä on”, Marin sanoi tiedotustilaisuudessa.

”Tilanne on kohtuuton ihmisille ja erityisesti yrityksille, jotka odottavat varmuutta miten tämä tilanne ratkaistaan.”

Kyse on siitä, että avit ja ministeriö ovat tulkinneet eri tavoin tartuntatautilain suomaa mahdollisuutta sulkea yksityisten yritysten tiloja koronaepidemian hillitsemiseksi. Esimerkiksi kuntosaliyritykset eivät näin ollen voi olla varmoja, millainen toiminta niissä on sallittua uusien rajoitusten myötä.

Avin tulkinnan mukaan esimerkiksi kuntosalit saavat olla auki, jos toimintaa rajoitetaan enimmillään 10 henkeen.­

Ministeriön tulkinta laista näyttää olevan se, että sen pohjalta voitaisiin sulkea sisätilat, joissa tavanomaisesti on tai voi olla yli 10 henkeä. Avin tulkinta on väljempi: sen mukaan tilat saavat olla auki, jos toimintaa rajoitetaan enimmillään 10 henkeen. Rajatuissa ulkotiloissa sulkumääräys koskee yli 50 hengen tiloja.

Pykälä koskee muun muassa kuntosaleja, yleisiä saunoja, kylpylöitä sekä sisäleikkipuistoja.

Lue lisää: Ministeriö suivaantui turhaan avin päätöksestä jättää liikuntatilat rajoitetusti auki – Hallitus voi joutua syyttämään sotkusta itseään

Marin korosti, että päätösvalta asiassa on aluehallintovirastoilla. Etelä-Suomen aluehallintovirasto ja sosiaali- ja terveysministeriön edustajat puivat erimielisyyttä kokouksessaan maanantaina.

Keskustelujen tuloksista on Marinin mukaan tarkoitus kertoa huomenna.

Etelä-Suomen avin terveydenhuoltoyksikön päällikkö Mikko Floréen sanoo Helsingin Sanomille, että aluehallintoviranomaiset julkaisevat tiistaina yhteisen linjauksen harrastepaikkojen sulkemisesta.

Hän sanoo, että maanantain keskustelut STM:n kanssa auttoivat molempia ymmärtämään toistensa näkemyksiä.

”Meidän tilannekuva on sama ja samaa lakia me olemme lukeneet, mutta näkökulma on ollut eri. STM on ollut valmistelussa mukana, ja se on perillä, mikä on lain tarkoitus, mutta aveilla on rooli tulkita ja perustella, että pykälien käytön välttämättömyys ja oikeudensuhtaisuus toteutuu.”

Floréen ei halua kommentoida, mikä avien yhteinen linjaus tulee huomenna olemaan, koska sen tekeminen on vielä kesken.

”Ihan selvä juttu on, ettei yli kymmenen henkilön toimintaa näissä paikoissa voi olla. Kysymys on tavallaan siitä, saako yritys tilanteen mukaan muokata toimintaansa sellaiseksi, ettei sillä olekaan yli kymmenen henkilön ylittävää toimintaa. Eli saavatko yritykset sanoa, että me olemmekin pienimuotoisempia toimijoita kuin olemme pitkässä juoksussa olleet. Me olemme ajatelleet, että yritykset ihan normaalistikin muokkaavat toimintaa olosuhteiden mukaan.”

Etelä-Suomen avin päätökseen pohjautuvat rajoitukset ovat voimassa tästä päivästä alkaen.

Rajoitukset koskevat vain osaa sen alueesta: Helsinkiä, Espoota, Vantaata, Kauniaista, Järvenpäätä, Keravaa, Kirkkonummea, Sipoota ja Tuusulaa. STM on arvostellut avia myös alueellisesta rajauksesta.

Tämänhetkiset rajoitukset ovat voimassa siihen asti, että Etelä-Suomen avi mahdollisesti antaa asiasta uuden päätöksen.

Lue myös: Maaliskuu tuo mukanaan joukon järeitä rajoitustoimia: Nämä asiat pääkaupunkiseudulla muuttuvat maanantaina

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat