Puhemies Vehviläinen moittii hallitusta ravintoloiden sulkemis­lain kiirehtimisestä: ”Eduskunta asetettu kiusalliseen tilanteeseen” - Politiikka | HS.fi

Puhemies Vehviläinen moittii hallitusta ravintoloiden sulkemis­lain kiirehtimisestä: ”Eduskunta asetettu kiusalliseen tilanteeseen”

Puhemies ja pääsihteeri muistuttavat hallitusta ”vakavasti” siitä, ettei hallitus voi asettaa eduskunnalle aikatauluja lakien muuttamiseen.

Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen (kesk).­

2.3. 2:00 | Päivitetty 2.3. 7:08

Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen (kesk) ja eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola arvostelevat kirjeessä Suomen hallitusta siitä, että se kiirehtii eduskuntaa koronaviruksen torjumiseen tarkoitettujen lakien valmistelussa. Heidän mielestään se asettaa eduskunnan kiusalliseen tilanteeseen.

”Pidämme siksi aiheellisena muistuttaa Teitä vakavasti siitä, että valtioneuvosto ei voi asettaa eduskunnalle aikatauluja sen suhteen, missä ajassa hallituksen esitykset lainsäädännön muuttamiseksi tulisi eduskunnassa käsitellä”, kirjoittajat ilmoittavat.

Maanantaina lähetetty kirje on osoitettu pääministeri Sanna Marinille (sd), valtioneuvoston jäsenille ja valtioneuvoston oikeuskanslerille.

Kirjeessä viitataan erityisesti ravintoloiden sulkemista koskevaan lakiin. Hallitus kertoi julkisuuteen 25. helmikuuta ehdottavansa eduskunnalle, että ravintolat suljetaan 8. maaliskuuta, kirjeessä todetaan.

”Eduskunta on tällä valtioneuvoston yksipuolisella ilmoituksella asetettu Suomen perustuslain edellyttämän huolellisen lainvalmistelutyön näkökulmasta kiusalliseen ja ei-toivottavaan tilanteeseen”, lukee kirjeessä.

Hallitus antoi ravintoloiden sulkemisesta lakiesityksen eduskunnalle maanantaina.

Kirjeessä kuitenkin todetaan, että pandemiatilanne on Suomessa vakava ja että tahtotila viruksen selättämiseksi on yhteinen.

”Huolellinen lainsäädäntötyö ja riittävän ajan varaaminen eduskunnalle tämän varmistamiseksi on tarpeen myös kiireellisissä lainsäädännön voimaansaattamistilanteissa”, puhemies ja pääsihteeri toteavat.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat