Pääministeri Marin Ylellä: Tulemme ottamaan käyttöön useita valmius­lain pykäliä - Politiikka | HS.fi

Pääministeri Marin Ylellä: Tulemme ottamaan käyttöön useita valmius­lain pykäliä

Hallitus on ottamassa valmiuslaista käyttöön ainakin pykälät 106 ja 107 sekä muita, sosiaali- ja terveydenhoitoon liittyviä pykäliä, Marin sanoi Ylellä.

Pääministeri Sanna Marin (sd).­

2.3. 21:26 | Päivitetty 2.3. 22:11

Hallitus on ottamassa käyttöön useita pykäliä valmiuslaista, kertoi pääministeri Sanna Marin (sd) tiistai-iltana Ylen A-studiossa.

”Me nyt valmistelemme niitä käyttöönottoasetuksia, joita meidän on annettava eduskunnalle, koska katsomme sen välttämättömäksi. Ja me tulemme valmiuslaista ottamaan useita pykäliä käyttöön, koska meidän mielestämme se on tarpeen ja se on välttämätöntä”, Marin sanoi.

Pääministerin mukaan asiaa valmistellaan paraikaa, ja hallitus käsittelee sitä keskiviikkona, minkä jälkeen asia etenee eduskuntaan.

”Huomenna vielä ei ole istuntoa, jossa näitä [valmiuslain käyttöönottoasetuksia] annetaan, mutta huomenna hallitus tämän kokonaisuuden käsittelee. Valmisteluja on tehty ja varautumista on tehty jo pidempään”, Marin sanoi.

Hallitus on ottamassa valmiuslaista käyttöön ainakin pykälät 106 ja 107 sekä muita, sosiaali- ja terveydenhoitoon liittyviä pykäliä, Marin sanoi Ylellä.

”Ehkä tälläkin puolella ensi sijassa on tarve ottaa niitä pykäliä käyttöön, joissa ohjaillaan tätä sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisuutta”, Marin sanoi.

”Muilta osin arvioidaan sitä, miten voidaan turvata se, että ihmisten hoito ei vaarannu. Että kaikille voidaan varmistaa kaikissa tilanteissa, että apua ja hoitoa saa ja että meidän terveydenhuoltomme ei kuormitu.”

Uusien koronavirustartuntojen ja sairaalahoitoa vaativien koronaviruspotilaiden määrä on kasvanut viime viikkoina huomattavasti. Viime viikolla Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä kerrottiin, että pääkaupunki­seudun tehohoidon ylikuormitus on enää muutamista potilaista kiinni.

Marin ei täsmentänyt, mitä valmiuslain pykäliä hallitus haluaisi ottaa käyttöön.

Viime keväänä otettiin valmiuslaista käyttöön pykäliä, jotka mahdollistivat Uudenmaan sulkemisen lisäksi esimerkiksi terveydenhuolloin resurssien siirtelyn eri alueiden välillä, kiireettömän hoidon määräajoista luopumisen, opetuksen keskeyttämisen sekä työaikajärjestelyt esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollossa, pelastustoimessa ja poliisissa.

Mahdollisesta ulkonaliikkumiskiellosta ei Marinin mukaan hallituksen keskiviikon kokouksessa ole aikomus puhua, mutta hän ei sulkenut pois, etteikö sellaista myöhemmin voisi tulla. Hän kertoi asiasta ennen A-studiota Ylen tv-uutisille.

”En usko että huomenna keskustelemme ulkona liikkumisen rajoittamisesta. Tätäkin valmistelutyötä toki tehdään, koska on mahdollista, että sekin hetki tulee, jolloin joutuisimme jopa näin painavia asioita eduskunnalle esittämään.”

Maanantaina hallitus joutui perääntymään valmiuslain pykälien 106 ja 107 käyttöönotosta, kun ilmeni, ettei niitä voi ottaa käyttöön ilman käyttöönottoasetusta.

”Sen oikeudellisen arvion perusteella, jonka hallitus on saanut, näihin pykäliin sisältyy myös sellaisia asioita, jotka ovat jo normaalilainsäädännössä. Ja näissä normaalilainsäädännössä olevissa, esimerkiksi viestinnän koordinaatioon liittyvissä kysymyksissä, on katsottu, että näitä voitaisiin alkaa soveltaa jo ennen kuin otetaan näitä varsinaisia toimivaltuuksia käyttöön, joista pitää antaa käyttöönottoasetus”, Marin selitti tv-uutisille.

Pääministeri Marin sanoi Ylen tv-uutisille, että hänen mielestään liikuntapaikkojen sulkemista koskevaa lakia pitäisi täsmentää, koska aluehallintovirasto on tulkinnut lakia eri tavoin kuin hallitus.

”Meillä on toimivaltainen viranomainen eli aluehallintovirasto, joka on tulkinnut lain pykälää näiden tilojen sulkemisesta toisin eli sillä tavalla, että nämä tilat edelleen pysyisivät auki”, Marin sanoi.

”Ja nyt sosiaali- ja terveysministeriössä arvioidaan ja pohditaan sitä, olisiko tätä lakia syytä täsmentää. Oma kantani on se, että kyllä eduskuntaan on syytä viedä tästä täsmentävä esitys”, hän totesi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat