Kokoomuksen piiri­johtajat toivovat johdolta selkeämpää viestiä linjasta: ”Se, että arvo­pohjamme ei ole tavoittanut kaikkia jäseniämme, on kyllä pohdinnan paikka” - Politiikka | HS.fi

Kokoomuksen piiri­johtajat toivovat johdolta selkeämpää viestiä linjasta: ”Se, että arvo­pohjamme ei ole tavoittanut kaikkia jäseniämme, on kyllä pohdinnan paikka”

HS kysyi kokoomuksen piirijohtajilta, millaisia ajatuksia Helsingin pormestarikisan dramaattiset käänteet heissä herättävät. Puheenjohtaja Petteri Orpon asema ei ole horjunut, piirien puheenjohtajat arvioivat.

HS kysyi kokoomuksen piirijohtajilta, millaisia ajatuksia viime viikonlopun tapahtumat Helsingissä heissä herättivät. Kuvassa vasemmalla puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo ja oikealla pormestariehdokkuudesta yllättäen luopunut Kirsi Piha.­

3.3. 2:00 | Päivitetty 3.3. 6:42

Kokoomuksen alueelliset päättäjät toivovat, että kokoomuksen johto viestisi puolueen linjasta ulospäin nykyistä selkeämmin ja ymmärrettävämmin.

Puolueen piirijohtajien mielestä vastikään hyväksytty tavoiteohjelma on puolueelle hyvä perusta lähteä kuntavaaleihin, joissa kokoomus neljä vuotta sitten oli 20,7 prosentin kannatuksellaan suurin puolue.

Tomi Kaismo­

”Puoluekokous vahvisti syksyllä 2020 laajan jäsenkeskustelun ja osallistamisen pohjalta syntyneen tavoiteohjelman, joka on edelleen hyvin ajankohtainen. En näe tarvetta suurille linjamuutoksille”, sanoo kokoomuksen Pohjois-Pohjanmaan piirin puheenjohtaja Tomi Kaismo.

”Linjaa ei pidä muuttaa, mutta sitä pitää viestiä paljon selkeämmin. Kokoomukseen mahtuvat sekä konservatiivit että liberaalit – ovat aina mahtuneet”, Varsinais-Suomen piiriä vetävä Ville Valkonen sanoo.

Eero Suutari­

”Se, että arvo­pohjamme ei ole tavoittanut kaikkia jäseniämme, on kyllä pohdinnan paikka”, sanoo Kainuun piirin Eero Suutari.

Useat piirijohtajat korostavat sitä, että kokoomus on nimensä mukaisesti nähty aina moniäänisenä ja kokoavana puolueena, jossa on paljon erilaisia mielipiteitä. Piirijohtajat määrittelevät kokoomuksen nykyisen hallituksen oikeistolaiseksi vaihtoehdoksi ja ”periporvarilliseksi”. Tästä linjasta toivotaan kirkasta viestintää.

Aleksi Jäntti­

”Puolueen arvot ovat sellaiset, että ne kestävät minkä tahansa täysjärkisen kriittisen tarkastelun. Sen sijaan viestinnässä jokaisella aktiivisella kokoomuslaisella on työsarkaa”, Pirkanmaan piirin vetäjä Aleksi Jäntti sanoo.

HS kysyi kokoomuksen kolmeltatoista piirijohtajalta, millaisia ajatuksia viime viikonlopun tapahtumat Helsingissä heissä herättivät. Kokoomuksen pormestariehdokas Kirsi Piha yllätti lauantaina kaikki ja luopui ehdokkuudesta, mikä herätti kovan keskustelun kokoomuksen sisäisistä linjaerimielisyyksistä liberaalien ja kovempaa oikeistolaista linjaa ajavien välillä.

Kirsi Piha­

Tilanne alkoi rauhoittua sunnuntaina, kun kansanedustaja Elina Lepomäki ilmoitti tulevansa ehdolle Helsinkiin ja kansanedustaja Juhana Vartiainen sanoi pohtivansa pormestariehdokkuutta. Tiistaina Vartiainen kertoi HS:lle olevansa käytettävissä pormestariehdokkaaksi. Lopullisesti asiasta päättää kokoomuksen piirikokous ensi viikolla.

Kaikkiaan 12 piirijohtajaa vastasi HS:n kyselyyn.

Petteri Orpo­

He kiittävät sitä, että Pihan korvaaja löytyi nopeasti. Kiitokset menevät sekä piirijohdolle että myös puheenjohtaja Petteri Orpolle.

”Pihan vetäytyminen saa kysymään, kuinka onnistunut Pihan valitseminen alun perinkään oli Helsingin kokoomukselta”, Uudenmaan piirin puheenjohtaja, kansanedustaja Heikki Vestman sanoo.

Maarit Vierunen­

”Meillä oli lauantaina kriisi, mutta sunnuntaina ei enää ollut. Se hoidettiin mallikkaasti, ja tästä on hyvä jatkaa kohti kärkipaikkaa”, Helsingin piirin puheenjohtaja Maarit Vierunen sanoo.

Kokoomuksen piiripäättäjiä selvästi ärsyttää, että Helsingin piirin sekava tilanne yleistetään koskemaan kokoomusta muuallakin Suomessa.

Jussi Virsunen­

”Menestyminen Helsingissä on tietenkin tärkeää, mutta vaali­menestystä tulee arvioida koko maan osalta. Helsingin menestys ei siis ole olennainen kuntavaalien kokonaistuloksen kannalta. Harmi toki, jos emme ole ykköspuolue siellä”, sanoo Kaakkois-Suomen piirin johtaja Jussi Virsunen.

Viime kuntavaaleissa 2017 Helsinki poikkesi muista maan suurista kaupungeista, sillä Helsingissä kokoomuksen kannatus nousi, muualla maassa laski verrattuna edellisvaaleihin. Tämä on yksi syy, minkä vuoksi ehdokasasettelu maan pääkaupungissa on kokoomukselle äärimmäisen tärkeä: tulos heijastuu kokoomuksen valtakunnalliseen menestykseen.

Viimeksi neljä vuotta sitten Jan Vapaavuoren (kok) lähes 30 000 ääntä pelastivat tilanteen.

Miia Antin­

”Helsingin menestyksellä on tietty valtakunnallinen arvo ja varsinkin julkisuusarvo. Tällä hetkellä huomio on liikaa Helsingissä, koska kokoomus toimii koko maassa ja muualla Helsingin kohuja kaikki eivät edes huomaa”, Hämeen piirin puheenjohtaja Miia Antin sanoo.

”Helsinki ja sen päättäjät ovat koko Suomelle tärkeitä, mutta median ja somen huomion voimakas keskittyminen lähes pelkästään siihen näin kuntavaalien alla tuntuu oudolta”, arvioi Eero Suutari.

Heikki Vestman­

”Helsingin merkitystä ylipäätään ylikorostetaan. Muu Uusimaa on kokoomuksen kokonaiskannatuksen kannalta itse asiassa oleellisempi”, Uudenmaan vetäjä Vestman sanoo.

HS kysyi piirijohtajilta, pitäisikö puoluejohdon puuttua nykyistä tiukemmin sellaisiin kokoomuslaisiin ulostuloihin, jotka eivät edusta puolueen linjaa tai joita ei pidetä kokoomuslaisille sopivana käytöksenä.

Kirsi Pihan yllätyspäätöstä on selitetty sillä, että hän joutui sosiaalisessa mediassa puolueen oikeaa laitaa edustavan väen ilkeämielisen piikittelyn ja lokakampanjan kohteeksi ja jäi ilman puoluejohdon tukea.

Moni piirijohtaja vastasi, että tällaiseen puuttuminen kuuluu paikallispäättäjille eikä puoluejohdolle.

Jouni Holopainen­

”Puoluejohto ei valitettavasti pysty seuraamaan jokaisen jäsenen toimintaa somessa ja muualla. Erityisvastuu näistä on paikallisyhdistyksissä ja piirijärjestöissä, koska ihmiset ovat ensisijaisesti niiden jäseniä”, Savo-Karjalan kokoomuksen puheenjohtaja Jouni Holopainen sanoo.

Helsingin puheenjohtaja Vierunen sanoo riippuvan asian koosta, milloin se pitäisi käsitellä piirin tasolla ja milloin puoluejohdossa.

”Kyllä mekin Helsingissä olemme yrittäneet”, Vierunen sanoo ulostuloihin puuttumisesta.

”Epäkunnioittavalla tavalla keskustelu ei ole kokoomuslaista. Puolueen kaikkien näkyvien henkilöiden on tärkeää viestiä puolueen arvoista selkeästi”, Ville Valkonen sanoo.

Pirkanmaan piirin Jäntti sanoo sananvapauden olevan itsessään niin tärkeä arvo, että puuttumiskynnyksen pitäisi pelkästään sen nojalla olla korkealla.

”Laittomuuksiin, ja laittomuutta lähenteleviin ulostuloihin, on ehdottomasti puututtava”, Jäntti sanoo.

Lotta Ahola­

”Suurin osa ja lähes kaikki minun tuntemani kokoomuslaiset ovat asiallisia, tolkun ihmisiä, jotka osaavat myös käyttäytyä. Toki suureen joukkoon mahtuu niitä, joiden näkemykset ja ulostulotkin eroavat valtaosan kokoomuslaisten näkemyksistä”, Keski-Suomen piirin puheenjohtaja Lotta Ahola sanoo.

Kaikilta piirijohtajilta tulee tukea puheenjohtaja Petteri Orpolle, jonka asemaa Piha-episodin ei nähdä heikentäneen.

Samu Vahteristo­

”Tottakai asia on puolueelle tärkeä, mutta en näkisi, että Kirsi Pihan vetäytyminen olisi vaikuttanut puolue­johdon asemaan. Varsinkin kun yksi puoluejohtoon kuuluvista asettui itse ehdolle Helsingissä”, Satakunnan piirin puheenjohtaja Samu Vahteristo sanoo Lepomäkeen viitaten.

HS kysyi piirijohtajilta, miten tulevien kuntavaalien tulos vaikuttaa Orpon asemaan.

”Kuntavaalituloksella on suurempi vaikutus Orpon asemaan kuin Helsingin piirileikillä. Politiikassa kaikki johtajat elävät jatkuvassa turbulenssissa. Henkilökohtainen tai puolueen kannatus yleensä legitimoi aseman. Kun kannatus ei ole odotetulla tasolla, kupliminen alkaa”, Pirkanmaan puheenjohtaja Jäntti arvioi.

Jäntti huomauttaa myös, että tämä voi selittää myös Pihan nopeaa vetäytymistä: hänellä ei ollut takanaan tuoretta vaaleissa mitattua kannatusta, mikä houkutteli kilpailijoita Pihan vastaiseen kapinointiin. Vasta vahva tulos vaaleissa olisi Jäntin mukaan lyönyt ”mikkihiirille” luun kurkkuun.

”Kuntavaalien tulos vaikuttaa aina jollain tavalla puheenjohtajan asemaan. Nyt ei ole mitään uutta tässä asiassa. Petterillä on kentän vankka tuki takanaan”, Kainuun Eero Suutari sanoo.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat