Hallitus sopi noin 2 000 vaalitoimitsijan rokottamisesta – Päätös vaalien järjestämisestä on silti ”erittäin vaikea”, sanoo oikeusministeri Henriksson - Politiikka | HS.fi

Hallitus sopi noin 2 000 vaalitoimitsijan rokottamisesta – Päätös vaalien järjestämisestä on silti ”erittäin vaikea”, sanoo oikeusministeri Henriksson

Hallitus aikoo nostaa kotiäänestystä toimittavat vaalitoimitsijat rokotejärjestyksessä. Kaikkien vaalitoimitsijoiden rokottamiseen oikeusministeriö ei Anna-Maja Henrikssonin mukaan nähnyt edellytyksiä, ja hallitus päätyi tukemaan ministeriön kantaa.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson poistumassa Säätytalolta viime viikolla.­

3.3. 22:55

Hallitus linjasi yksimielisesti vaalivirkailijoiden rokottamisesta keskiviikon neuvottelussaan, sanoo oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r).

Hallitus sopi, että huhtikuun kuntavaalien kotiäänestystä toimittavat vaalitoimitsijat voidaan nostaa rokotejärjestyksessä. Tarkoituksena on varmistaa, että he saavat rokotteen hyvissä ajoin ennen ennakkoäänestyksen alkamista.

Linjaus ei siis koske kaikkia vaalitoimitsijoita. Kotiäänestyksiä vastaanottavien vaalitoimitsijoiden lukumääräksi on arvioitu noin 2 000 henkilöä. Määrä on Henrikssonin mielestä isossa kuvassa kohtuullinen siihen nähden, että Suomessa rokotetaan nyt viikoittain noin 100 000 henkilöä.

Ennakkoäänestys järjestetään 7.–13.4. Vaalipäivä on 18.4.

Hallituksen on määrä muuttaa valtioneuvoston asetuksella annettua rokotejärjestystä.

”Tämä on mielestäni hyvä päätös. Oikeusministeriön virka-arvio oli, että tämä muutos on oikeudellisesti perusteltu”, Henriksson sanoo.

Perustelumuistiossaan oikeusministeriö katsoo, että ennakkoäänestyspaikoilla ja varsinaisilla äänestyspaikoilla pystytään erilaisin järjestelyin huolehtimaan siitä, ettei lähikontakteja synny.

”Kotiäänestystä tartuntatautilaissa tarkoitettuun karanteeniin asetettujen luona toimittavien osalta toisenlaiselle lopputulokselle on perusteita. On otettava huomioon se, että tällöin ollaan tekemisissä sellaisten henkilöiden kanssa, jotka ovat altistuneet Covid-19-tartunnalle”, muistiossa sanotaan.

Hallitus muistutti myös, että riskiryhmiin kuuluvat ja yli 70-vuotiaat vaalitoimitsijat pitäisi pystyä rokottamaan rokotejärjestyksen mukaisesti ajoissa.

Henrikssonin mukaan hallitus keskusteli neuvottelussaan kaikkien vaalitoimitsijoiden rokottamisesta, mutta päätyi tukemaan oikeusministeriön näkemystä.

”Oikeusministeriön virkakunnan näkemys oli se, että kaikkien vaalitoimitsijoiden rokottaminen olisi yhdenvertaisuussääntelyn näkökulmasta vaikeaa.”

Kotiäänestystä toimittavien vaalitoimitsijoiden rokottamisen tavoitteena on parantaa vaalien onnistuneen järjestämisen edellytyksiä. Henrikssonin mukaan lopullista päätöstä ei silti vieläkään ole tehty.

”Teimme niin tai näin, päätös on erittäin vaikea.”

Oikeusministeri on kutsunut puoluesihteerit koolle jälleen perjantaiksi. Silloin on määrä käydä vaalien järjestämiseen liittyviä riskejä vielä kertaalleen läpi.

”On varsin hankala ennakoida, missä me olemme kolmen viikon päästä. Hallituksen tavoitteena on saada tapausmäärät laskuun, joten jos tarvitsemmekin vielä järeämpiä rajoitustoimia, niin kyllähän tässä haasteita on.”

Tarkoituksena on Henrikssonin mukaan pystyä perjantaina tekemään päätös vaalien järjestämistä. Täysin varmaksi hän ei sitä lupaa.

”Itse lähden siitä, että meidän on pystyttävä päätös suuntaan tai toiseen tekemään. Koska 9.3. menevät ehdokaslistat kiinni, niin olisi kohtuullista tietää silloin, missä mennään.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat