Perussuomalaiset haastoivat hallitusta polttoaineiden hinnasta ja epäilivät hinnankorotuksia kuntavaalien jälkeen - Politiikka | HS.fi

Perussuomalaiset haastoivat hallitusta polttoaineiden hinnasta ja epäilivät hinnankorotuksia kuntavaalien jälkeen

Eduskunnan kyselytunnin toinen pääaihe oli nuorten hyvinvointi koronakriisissä. Kokoomus vaati nopeampaa pääsyä mielenterveyspalveluihin.

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka eduskunnan suullisella kyselytunnilla torstaina.­

4.3. 15:32 | Päivitetty 4.3. 18:13

Oppositio nosti eduskunnan kyselytunnilla esiin polttoaineiden hinnankorotukset. Perussuomalaiset kysyivät liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakalta (sd), miten paljon liikenteen suunniteltu päästökauppa tulee nostamaan polttoaineiden hintaa.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio syytti hallitusta myös ”kieroilusta”, sillä hänen mukaansa näyttää siltä, että polttoaineiden korotuspäätökset tehdään vasta kuntavaalien jälkeen.

Tavion mukaan autoilu on perustarve, joka ei saa muuttua kalliimmaksi, vaan siitä pitää tehdä halvempaa.

Harakan mukaan perussuomalaiset ovat itse olleet mukana päättämässä, että liikenteen päästöt puolitetaan. Harakka huomautti myös, että perussuomalaiset kannattavat biopolttoaineiden jakeluvelvoitteen korottamista.

”Te kannatatte polttoaineen hinnan nousua, kun se tapahtuu bio-osuutta nostamalla”, Harakka sanoi. ”Jos taas haluatte alentaa bensan hintaa, niin se on tulonsiirto Suomenniemeltä Saudi-Arabian öljysheikeille ja Putinin lähipiirille.”

Harakka ei suoraan vastannut kysymykseen, miten paljon päästökauppa voisi nostaa polttoaineen hintaa. Liikenne- ja viestintäministeriö asetti liikenteen kotimaista päästökauppaa pohtivan työryhmän tällä viikolla.

Harakan mukaan nykyinen hallitus ei korota polttoaineveroja. Hän myös nosti esiin, että päästökaupan aiheuttama hinnan nousu olisi mahdollista korvata pienituloisille autoilijoille.

”Tähän asti valtio on napannut polttoaineen hinnan noususta tulevan hyödyn kokonaan itselleen. Entäpä jos valtio ei ottaisikaan hyötyä kokonaan itselleen? Jos valtio ottaisi noususta vain 85 prosenttia, se riittäisi täysin korvaamaan hinnannousun. Se voitaisiin tehdä yhdistämällä tulo- ja ajoneuvorekisterin tiedot”, Harakka sanoi.

Ympäristöministeri Krista Mikkosen (vihr) mukaan hallituksella on ”valtava kirjo” erilaisia toimia liikenteen päästöjen vähentämiseksi juuri siksi, että Suomi on laaja maa, jossa eri alueilla tarvitaan erilaisia toimia.

Kyselytunnin toinen pääaihe oli nuorten ja opiskelijoiden hyvinvointi koronakriisissä. Kokoomus vaati hallitusta säätämään terapiatakuun, joka tarkoittaa omaa hoitotakuuta mielenterveyspalveluihin.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd) mukaan terapiatakuu tulee liittymään siihen, että yleistä hoitotakuuta lyhennetään seitsemään päivään. Valmistelu on kesken, koska koronan takia lakiesityksen vaikutusarvioiden tekeminen on hankaloitunut.

Kiuru tuskaili myös sitä, että koronakriisin takia hallitus joutuu esittämään nykyisistäkin hoitoon pääsyn määräajoista tinkimistä. Tämä liittyy valmiuslain käyttöönottoasetuksiin, jotka hallitus antaa eduskunnalle perjantaina.

”Hoitotakuu joudutaan panemaan hetkeksi katkolle”, Kiuru sanoi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat