Suomen vastaus komission moite­kirjeeseen: rajatoimet eivät ole ylimitoitettuja - Politiikka | HS.fi

Suomen vastaus komission moite­kirjeeseen: rajatoimet eivät ole ylimitoitettuja

Komissio on moittinut Suomea liian pitkälle menevistä rajarajoituksista. Suomen mielestä toimet ovat perusteltuja.

Rajavartija poistaa pysäytyspuomia Ruotsista saapuvan auton edestä Suomen ja Ruotsin rajalla syyskuussa 2020.­

4.3. 18:08

Bryssel

Suomi vastasi torstaina Euroopan komission viime viikolla tulleeseen moitekirjeeseen liian tiukoista rajatoimista. HS:n haltuunsa saaman, 7-sivuisen vastauskirjeen on allekirjoittanut sisäministeriön kansliapäällikkö Kirsi Pimiä. Kirje on osoitettu komission oikeusosaston vt. pääjohtajalle Salla Saastamoiselle.

Komission mukaan kuuden maan rajatoimet ovat suosituksia tiukemmat ja estävät vapaata liikkuvuutta. Komissio on huolissaan erityisesti maahantulo- ja maastalähtökielloista. Suomen lisäksi kirjeen saivat Belgia, Saksa, Tanska, Unkari ja Ruotsi.

Vastauksessa todetaan, että kyseiset rajoitukset ovat tällä hetkellä välttämättömiä pandemian ja erityisesti uusien virusmuunnosten leviämisen hidastamiseksi. Kirjeen mukaan Suomen päätökset kunnioittavat perustuslakiin kirjattuja velvoitteita ja noudattavat Suomea sitovia ihmis- ja perusoikeuksia.

”Nykyiset rajoitukset eivät mene pidemmälle kuin mikä on ehdottomasti välttämätöntä kansanterveyden turvaamiseen”, kirjeessä sanotaan.

Kirjeessä käydään läpi Suomen yleinen koronavirustilanne ja Suomen yleiset rajoitustoimet.

Kirjeessä todetaan myös, että Suomi on tietoinen, ettei nykyisten rajoitusten pohjana oleva ilmaantuvuusluku, 25 tapausta sataatuhatta asukasta kohden, vastaa Suomen nykyistä tautitilannetta. Ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä paljon korkeampi.

”Pidämme kuitenkin perusteltuna pitää raja-arvoa ennallaan, sillä tautitilanne on monessa EU/ETA-maassa merkittävästi huonompi kuin Suomessa.”

Kirjeessä varoitetaan myös, että ”suurempi infektioriski ulkomailta voisi tuoda mukanaan vakavia seurauksia”.

Kirjeessä kerrotaan, että Suomen hallitus on antanut eduskunnalle esityksen uusista rajatoimista, jotta laaja-alaisista rajoituksista voitaisiin luopua. Näitä toimia ovat muun muassa pakolliset koronatestit.

Suomen sisä- ja ulkorajarajoitukset ovat tällä hetkellä voimassa 18. maaliskuuta asti.

Komissiossa on jo aiemmin oltu huolissaan Suomen sisärajatarkastusten jatkamisesta. Ne eivät komissiolähteiden mukaan noudata enää vapaan liikkuvuuden alueen Schengenin kriteerejä.

Suomi on ylittänyt Schengenin kuuden kuukauden aikarajan, jolloin väliaikaisia tarkastuksia voi käyttää. Aikaraja tuli täyteen syyskuun puolivälissä. Perusteina rajatoimien jatkolle Suomi on käyttänyt koronatilannetta ja sitä, etteivät korvaavat toimet ole olleet valmiina.

Komission näkemyksen mukaan sisärajatarkastuksien pitäisi olla aivan äärimmäinen keino tilanteessa, joka on vakava uhka yleiselle turvallisuudelle. Suomen tapauksessa tarkastukset eivät komission mukaan ole enää välttämättömiä.

Komissio on toivonut jäsenmaiden löytävän ratkaisun rajatoimiinsa mahdollisimman pian. Äärimmäisenä vaihtoehtona komissio voi aloittaa rikkomusmenettelyn ja viedä asian EU-tuomioistuimeen.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat