Ravintolat sulkeva laki ei tule voimaan vielä maanantaina vaan aikaisintaan tiistaina – eduskunnan talousvaliokunta hyväksyi sulkuesityksen - Politiikka | HS.fi

Ravintolat sulkeva laki ei tule voimaan vielä maanantaina vaan aikaisintaan tiistaina – eduskunnan talousvaliokunta hyväksyi sulkuesityksen

Laki sulkee ravintolat terasseja myöten, vaikka oppositio toivoi niiden suhteen joustoa. Ruuan ulosmyynti on sallittua.

Ravintolat menevät ensi viikolla kiinni kolmeksi viikoksi.­

4.3. 20:49

Eduskunnan talousvaliokunta sai torstaina valmiiksi mietintönsä ravintoloiden sulkemista koskevasta hallituksen lakiesityksestä.

Valiokunta esittää mietinnössään, että eduskunta hyväksyy muuttamattomana hallituksen lakiehdotuksen.

Hallitus esitti maanantaina, että kaikkien ravitsemisliikkeiden tilat suljettaisiin asiakkailta kolmen viikon määräajaksi niillä alueilla, joilla se on välttämätöntä koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Rajoitus koskisi myös terasseja.

Ruoan ulosmyynti asiakkaille olisi sallittua. Sulku ei myöskään koskisi esimerkiksi henkilöstöravintoloita, jotka eivät ole auki muille asiakkaille.

Talousvaliokunnan mietintöön jätettiin kaksi vastalausetta valiokunnan kokoomuslaisten ja perussuomalaisten jäsenten toimesta.

Kokoomuslaiset halusivat vastalauseessaan muun muassa, että tarjoilu hiihtokeskusten ulkoterasseilla voitaisiin sallia edellyttäen, että se voidaan järjestää turvamääräyksiä noudattaen.

Kokoomuslaiset esittivät myös, että anniskelun arvonlisävero alennettaisiin tilapäisesti 24 prosentista 14 prosenttiin ja että anniskeluoikeuden omaaville ravintoloille sallittaisiin tilapäisesti viinien ulosmyynti.

Perussuomalaiset esittivät vastalauseessaan, että niillä ulkoterasseilla, joilla pystytään järjestämään ruokailu ja anniskelu turvallisesti, mahdollistettaisiin toiminnan jatkuminen myös rajoitusaikana.

Eduskunta tiedotti torstaina lakiesityksen käsittelyn jatkosta. Lakiesityksen ensimmäinen käsittely on perjantaina ja ratkaiseva toinen käsittely poikkeuksellisesti maanantaina, jolloin eduskunnalla ei yleensä ole istuntopäivää.

Jos lain käsittely etenee suunnitellusti, presidentti voisi vahvistaa lain maanantaina. STT:lle esitettyjen arvioiden mukaan ravintoloiden sulkemista koskeva laki voisi silloin tulla voimaan tiistaina.

Hallituksen tarkoituksena oli alun perin, että laki olisi tullut voimaan jo maanantaina, mutta lakia ei saatu eduskunnassa etenemään aivan hallituksen kaavailemassa aikataulussa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat