HS:n tiedot: Liikuntatilojen täyssulkuun on löytymässä ratkaisu, hallitus antanee ensi viikolla uuden lakiesityksen - Politiikka | HS.fi

HS:n tiedot: Liikuntatilojen täyssulkuun on löytymässä ratkaisu, hallitus antanee ensi viikolla uuden lakiesityksen

Hallitus aikoo poistaa tartuntatautilaista kohdan, joka rajaa sulkemismahdollisuuden yli kymmenen hengen tiloihin.

Monia yksityisten harrastetoimintayrittäjien tiloja uhkaa väliaikainen sulkeminen.­

5.3. 15:29

Hallitus aikoo HS:n tietojen mukaan antaa ensi viikolla uuden lakiesityksen, jotta esimerkiksi kuntosalit ja muut liikuntatilat saadaan suljettua kokonaan.

Hallitus haluaa muuttaa juuri uudistettua tartuntatautilakia, josta sosiaali- ja terveysministeriö (STM) sekä aluehallintoviranomaiset kiistelivät viime ja tällä viikolla.

Tartuntatautilaki antaa viranomaisille mahdollisuuden sulkea yksityisten yritysten tiloja koronaepidemian hillitsemiseksi. Nykylain mukaan sulkemismahdollisuus koskee kuitenkin vain sellaisia sisätiloja, ”joita käytetään yli kymmenen asiakkaan tai osallistujan samanaikaiseen oleskeluun”.

Sulkemispäätöksistä vastaavat aluehallintovirastot (avit) ovat tulkinneet, että laki sallii tilojen jäämisen auki, jos osallistujamäärä rajoitetaan kymmeneen. STM:n tulkinnan mukaan taas lailla pitäisi sulkea kokonaan sellaiset tilat, joita normaalisti käytetään yli kymmenen hengen oleskeluun.

STM:ssä on etsitty erilaisia vaihtoehtoja tiistaista lähtien.

Muutos on tarkoitus tehdä tartuntatautilain 58 g -pykälään niin, että siitä poistetaan viittaus 58 d -pykälään, jossa rajataan pois mahdollisuus sulkea alle kymmenen hengen tiloja.

Muutos on varsin pieni eikä välttämättä tarvitse lain perustelujen laajaa muuttamista tai pitkää kuulemiskierrosta.

Se kuitenkin merkitsisi, että kaikki kunto-, tanssi- tai vaikkapa joogasalit voitaisiin sulkea alueilla, jos siellä on viimeisen 14 päivän aikana tartuntojen ilmaantuvuusluku ollut vähintään 50 sataatuhatta asukasta kohden eikä tartuntaryppäitä pystytä luotettavasti jäljittämään.

Sen lisäksi asiantuntija-arvioiden mukaan tartuntojen määrän pitää muun muassa johtaa sairaala- ja tehohoidon tarpeen merkittävään lisääntymiseen.

Sulkemiset tulisivat hallituksen alkuperäisestä tarkoituksesta poiketen koskemaan siis myös sellaisia pieniä tiloja, joita käytetään normaalistikin alle kymmenen hengen oleskeluun.

STM ohjasi helmikuussa, että aluehallintoviranomaiset sulkevat kokonaan muun muassa yksityisten yrittäjien urheilu- ja muita liikuntaharrastetiloja, jos alueella on hälyttävä määrä koronavirustartuntoja.

STM on useaan kertaan yrittänyt saada viranomaisten päät kääntymään vedoten siihen, että lain tarkoitus on sulkea paikat, jotta ihmisten kontaktien määrä saadaan vähennettyä ja viruksen määrää vähennettyä.

Viime tiistaina avit sanoivat viimeisen sanansa eivätkä perääntyneet kannastaan. Tämän jälkeen STM ilmoitti, että se harkitsee nopeasti lain tarkentamista.

HS:n tietojen mukaan STM pyrkii keskustelemaan laista aluehallintoviranomaisten kanssa.

Se haluaa varmistaa, että tämän muutoksen jälkeen viranomaiset todella ovat valmiita sulkemaan paikkoja, mikäli alueen virustilanne on laissa määritellyllä tavalla huolestuttava.

Ilmeisesti on tarkoitus, että suljettavaksi määrättyjä tiloja voidaan käyttää edelleen vuonna 2008 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ohjattuun harrastetoimintaan.

STM:llä ja aluehallintoviranomaisilla on ollut pitkin koronaviruskriisiä kiistoja.

Kuntosalien sulkemisen ohella viranomaiset ovat kieltäytyneet asettamasta pakollisia koronavirustestejä rajoilla, vaikka monen lainoppineen mukaan se olisi jo nykylain mukaan varsin pitkälle mahdollista.

Ministeriöt voivat ohjata mutta eivät määrätä viranomaisia toimimaan jollakin tavalla.

Pääministeri Sanna Marin (sd) pyysi maanantaina anteeksi tulkintaerimielisyydestä koitunutta epäselvyyttä. Hän korosti, että päätösvalta asiassa on aluehallintoviranomaisilla.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat