EU:n elpymispaketista ei vielä ratkaisua perustuslaki­valiokunnassa – käsittely venyy poikkeusolojen vuoksi - Politiikka | HS.fi

EU:n elpymispaketista ei vielä ratkaisua perustuslaki­valiokunnassa – käsittely venyy poikkeusolojen vuoksi

Lausuntoa on odotettu mielenkiinnolla, sillä ratkaisu määrittelee, kuinka helppoa hallituksen on saada oppositiossa kiivaasti vastustetulle elpymispaketille hyväksyntä eduskunnalta.

Entinen pääministeri Antti Rinne (sd) johtaa nykyään eduskunnan perustuslakivaliokuntaa.­

5.3. 17:53 | Päivitetty 5.3. 19:01

Eduskunnan perustuslakivaliokunta ei saanut tällä viikolla valmiiksi käsittelyään koskien EU:n elpymispakettia.

Käsittely on ollut loppusuoralla ja ratkaisua on odotettu lähiaikoina.

Valiokunta päätti perjantain kokouksessaan muuttaa työtapojaan koronapandemian pahemisvaiheen ajaksi. Läsnäolokokouksissa käsitellään puhemiesneuvoston uuden poikkeusolojen työskentelyä koskevan linjauksen mukaisesti vain välttämättömiä ja kiireellisiä päätösasioita.

Tämä tarkoittaa, ettei elpymisväline ole valiokunnassa esillä ainakaan ensi viikolla.

”Keskitymme nyt vain näihin kiireellisiin, eli koronaan suoraan liittyviin asioihin”, sanoo valiokunnan puheenjohtaja Antti Rinne (sd).

Valiokunnan harkinnassa on, kuuleeko se vielä elpymisvälineeseen liittyen lisää asiantuntijoita. Heitä kuullaan puhemiesneuvoston linjauksen mukaan etänä. Lausunnon viimeistelyn aikataulu riippuu koronavirustilanteesta.

Rinteen mukaan aikatauluun kohdistuu kuitenkin toiveita EU-komission suunnalta.

”Siinä olen ymmärtänyt näin virkamiesten selitysten pohjalta, että riittää, kun huhtikuussa meillä on lausunto valmiina.”

Perustuslakivaliokunnan käsittelyssä olevassa EU:n niin sanotussa omien varojen päätöksessä määritellään muun muassa Suomen jäsenmaksut EU:n vuosien 2021–2027 budjettikaudelle ja enimmäismaksut EU:n uudesta elpymispaketista.

Lausuntoon kohdistuu paljon mielenkiintoa, sillä se määrittelee, kuinka helppoa hallituksen on saada oppositiossa kiivaasti vastustetulle elpymispaketille hyväksyntä eduskunnalta.

Valiokunnan punninnassa keskeinen kysymys on, tarkoittaako EU:n 750 miljardin hätärahoitukseen osallistuminen Suomen täysivaltaisuuden kannalta merkittävää toimivallan siirtoa EU:lle.

Jos näin olisi, täytyisi omien varojen päätös hyväksyä eduskunnan täysistunnossa vähintään kahden kolmasosan enemmistöllä. Siihen hallituksen omat äänet eivät riittäisi, ja ääniä pitäisi yrittää haalia oppositiosta, jossa erityisesti perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit ovat suhtautuneet pakettiin hyvin kriittisesti.

Elpymispaketissa EU valtuuttaa komission hankkimaan rahoitusmarkkinoilta lainaa enintään 750 miljardia euroa, josta 390 miljardia euroa annetaan jäsenvaltioille vastikkeettomina avustuksina. EU:n myöntämien lainojen enimmäismäärä on 360 miljardia euroa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat