HS:n tiedot: Oikeus­ministeriö esittää kunta­vaalien pitämistä 13. kesäkuuta – Kokoomus päätyi kannattamaan siirtoa kesäkuulle, perussuomalaiset vastustaa edelleen - Politiikka | HS.fi

HS:n tiedot: Oikeus­ministeriö esittää kunta­vaalien pitämistä 13. kesäkuuta – Kokoomus päätyi kannattamaan siirtoa kesäkuulle, perussuomalaiset vastustaa edelleen

Eduskuntapuolueiden puoluesihteerit ja oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) ovat olleet koolla kello 10.30 alkaen.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) eduskunnassa.­

5.3. 18:48 | Päivitetty 6.3. 12:17

Eduskuntapuolueiden puoluesihteerit ja oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) ovat parhaillaan koolla keskustelemassa kuntavaalien vaalijärjestelyistä.

Illalla oikeusministeriö lähetti puolueille virkamuistion, jossa esitetään huhtikuun kuntavaalien siirtämistä ja uudeksi vaalipäiväksi kesäkuun 13. päivää. Tätä edelsivät koko päivän kestäneet keskustelut puolueiden kanssa.

Puolueiden päätös tästä siirtyi lauantaille. Puoluesihteerit ja oikeusministeriön edustajat ovat kokoontuneet kello 10.30 alkaen.

Kokoomuksen puoluehallitus oli koolla lauantaiaamuna vaalien siirron takia. Puoluehallitus päätyi kannattamaan oikeusministeriön esitystä vaalien siirrosta kesäkuulle.

Sen sijaan perussuomalaiset vastustaa vaalien siirtoa myös kesäkuulle. Näyttääkin siltä, että puolueet eivät tule saavuttamaan yhteisymmärrystä. sanoo, että perussuomalaiset vastustaa vaalien siirtoa myös kesäkuulle, joten yhteisymmärrystä siirtämisestä ei tulla saavuttamaan.

”Ei näihin siirtoihin ole perusteita. Jos katsotaan maailmalle, siellä on järjestetty paljon, paljon pahemmissa koronatilanteissa vaaleja. Rapauttaa demokratian uskottavuutta, jos puolitoista kuukautta ennen vaaleja niitä lähdetään siirtämään”, perussuomalaisten puoluesihteeri Simo Grönroos sanoo STT:lle.

Kokoomus kertoo tiedotteessaan, että se tukee vaalien mahdollista siirtämistä, mutta pitää sitä raskaana epäonnistumisena oikeusministeriöltä ja hallitukselta.

”Oikeusministeriön varautuminen on koko vaaleihin valmistautumisen ajan ollut puutteellista”, tiedotteessa arvioidaan.

”Kokoomus tukee virkavastuulla valmisteltua esitystä vaalien siirrosta, mikäli ongelmakohtiin puututaan vakavasti ja oikeusministeriössä valmistellaan nykyistä laajemmat poikkeusjärjestelyt vaalien turvallisuuden ja laillisuuden turvaamiseksi.”

Kokoomuksen mukaan oikeusministeriön on ratkaistava karanteenissa ja eristettynä olevien äänioikeuden toteutuminen sekä äänestäjien ja vaalivirkailijoiden turvallisuus.

”Lisäksi oikeusministeriön virka-arvio ja THL:n arvio tautitapausten arvioidusta kehityksestä on julkaistava”, kokoomus vaatii. Oikeusministeriön arvio sisältää tiettävästi hyvin korkeita arvioita päivittäisistä tartuntamääristä huhtikuussa.

Kokoomusnuoret ja kokoomusopiskelijat ehtivät jo perjantaina julkistaa kannanotot, joiden mukaan vaaleja ei tule siirtää, ja ne jättivät päätökseen puoluehallituksessa eriävät mielipiteet.

Sdp:n piti avata tänään lauantaina kuntavaalikampanjansa, mutta puolue ilmoitti tämän siirtyvän myöhempään ajankohtaan. Puoluesihteeriryhmää vetää suurimman puolueen Sdp:n puoluesihteeri Antton Rönnholm.

Vaalien kesäkuulle siirtoa vaikuttavat kannattavan kokoomuksen lisäksi Sdp ja Rkp, syksyyn siirtämistä vasemmistoliitto ja nyt-liike. Vihreät ja kristillisdemokraatit eivät ole vielä esittäneet kantaansa. Myös keskusta on empinyt kantansa kertomista.

Perussuomalaiset ovat selkeimmin vaalien siirtämistä vastaan.

Päätös kuntavaalien siirtämisestä vaatii lain muutoksen, jonka hallituspuolueet periaatteessa saavat eduskunnasta läpi, vaikka opposition pääpuolueet perussuomalaiset ja kokoomus siirtoa vastustaisivatkin. Tällainen ratkaisu ei ole hallituspuolueidenkaan mieleen, koska se voisi aiheuttaa paljon jälkipuheita esimerkiksi siitä, mitä puoluetta vaalien siirto suosii.

Vaalit on ollut tarkoitus pitää 18. huhtikuuta ja ennakkoäänestys 7.–13. huhtikuuta.

Kuntavaalien ehdokashakemusten jättöpäivä on ensi viikon tiistaina 9. maaliskuuta, eli siihen mennessä puolueilla täytyy olla ehdokkaat värvättyinä. Ehdokasasettelu vahvistetaan 18. maaliskuuta.

Perusteena siirrolle olisi se, että koronavirustartuntojen päivittäiset määrät saattavat juuri huhtikuussa olla erittäin korkeita. Hallituksen tuoreen muistion mukaan pelkästään Husin sairaaloissa olisi 300–400 covid-19-potilasta vuodeosastoilla pääsiäisen alla eli maalis–huhtikuun vaihteessa.

Ennen vaaleja voimassa on kolmen viikon ajan aina 28. maaliskuuta asti aiempaa tiukempia rajoituksia. Muun muassa ravintolat ovat kokonaan kiinni. On kuitenkin vielä epäselvää, miten hyvin tämä ehtii vaikuttaa, kun liikkeellä on aiempaa tarttuvampi virusmuunnos.

Uhkakuvana on myös se, että tilanne pahenee joillakin alueilla niin paljon, että käyttöön tulee liikkumisen rajoituksia. Hallitus on kertonut valmistelevansa liikkumisrajoituksia kaiken varalta.

Kotiäänestykset ovat olleet yksi huoli turvallisten vaalien järjestämisessä.

Hallitus linjasi aiemmin tällä viikolla, että kuntavaalien kotiäänestystä toimittavat vaalitoimitsijat pyritään rokottamaan hyvissä ajoin ennen ennakkoäänestyksen alkamista. Tätä varten muutetaan valtioneuvoston asetuksella annettua rokotejärjestystä.

Hallitus on myös esittänyt 1,3 miljoonan euron lisämäärärahaa kuntavaalien turvalliseen toimittamiseen koronaviruspandemian aikana.

Perusteluna on ollut muun muassa se, että niin ennakkoäänestyksessä, vaalipäivän äänestyksessä kuin kotiäänestyksessäkin tarvitaan koronavirustilanteen vuoksi enemmän vaalivirkailijoita. Lisäksi tarvitaan uusia tilaratkaisuja sekä suojavälinehankintoja.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat