Oikeus­ministeri Henriksson kertoi vedonneensa eilen Halla-ahoon: ”Olen pettynyt siihen, että tämä ei perus­suomalaisille sopinut” - Politiikka | HS.fi

Oikeus­ministeri Henriksson kertoi vedonneensa eilen Halla-ahoon: ”Olen pettynyt siihen, että tämä ei perus­suomalaisille sopinut”

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) sanoo, että kuntavaalien siirtämisen ratkaisi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuore arvio tautitilanteen kehittymisestä.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson Helsingissä 5. maaliskuuta 2021.­

6.3. 15:39 | Päivitetty 6.3. 17:27

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) sanoo, että kuntavaalien siirtämisen huhtikuusta kesäkuuhun ratkaisi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuore arvio koronavirusepidemian kehittymisestä.

THL totesi puoluesihteereille perjantaina, että tautitilanne on huonontunut merkittävästi.

”En minä, eikä kukaan muukaan tiennyt eilen aamulla, kun meni oikeusministeriöön, että saisimme THL:tä tällaiset luvut. On syytä muistaa, että vielä eilen aamulla kun nousin ylös ja lähdin töihin, niin olin sitä mieltä, että vaalit pidetään 18. huhtikuuta”, Henriksson sanoi tiedotustilaisuudessa lauantaina.

THL arvioi, että alkuperäisenä vaalipäivänä 18. huhtikuuta päivittäinen tartuntaluku voisi olla pahimmillaan 2 600–11 200 päivässä. Nyt päivittäinen tapausmäärä on noin 750 tartuntaa vuorokaudessa.

”Tämä on pysäyttävä tieto”, Henriksson sanoi.

THL ennakoi lisäksi, että touko–kesäkuun vaihteessa epidemia on todennäköisesti rauhallisemmassa vaiheessa kuin huhtikuussa ja että suurempi osa riskiryhmistä on tuolloin ehditty rokottaa.

Henriksson korosti, että kynnys vaalien siirtämiseen on todella korkea. Hän katsoo kuitenkin, että demokratian kannalta huonoin vaihtoehto olisi siirtää vaaleja aivan viime tingassa.

”Tämä on ollut erittäin vaikea päätös.”

Henriksson vastasi lauantaina myös vaatimuksiin siitä, että hänen pitäisi erota vaalien siirtämisen takia.

”Eihän se virus tästä maasta häviä sillä, että minä nyt jättäisin tehtäväni”, hän sanoi.

Kokoomusnuoret vaati aiemmin Henrikssonin eroa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho puolestaan totesi HS:lle, että jos kuntavaalien siirtäminen johtuu ”silkasta kyvyttömyydestä”, oikeusministerin kannattaisi tehdä johtopäätökset.

Perussuomalaiset vastusti ainoana puolueena kuntavaalien siirtoa.

Henriksson sanoo yrittäneensä tehdä kaikkensa, että puolueet löytäisivät yksimielisyyden.

”Olen pettynyt siihen, että tämä ei perussuomalaisille sopinut.”

Henriksson sanoo keskustelleensa Halla-ahon kanssa perjantaina ja vedonneensa tähän, jotta puolue olisi ”nähnyt kokonaiskuvan.”

”Tässä tilanteessa on tietenkin erittäin harmillista, että kaikki puolueet eivät nyt tätä päätöstä lähteneet tukemaan. [...] Vääjäämättähän se tulee sitten tarkoittamaan, että tällä asetelmalla asia on politisoitunut.”

”Mutta totta kai demokratiassa jokaisella on oikeus omaan mielipiteeseen ja kunnioitan myös sitä, että he ovat toisen arvion tehneet.”

Halla-aho arvosteli lauantaina oikeusministeriötä siitä, ettei ministeriö ole hänestä tehnyt ajoissa tarvittavia lakimuutoksia, jotta vaalit voitaisiin järjestää turvallisesti. Hän myös totesi, että useissa muissa länsimaissa vaaleja on epidemia-aikana järjestetty.

Henriksson muistutti, että oikeusministeriössä on tehty hyvin paljon työtä terveysturvallisten vaalien eteen ja kuntia on hiljattain ohjeistettu tarkasti. Tautitilanteen kehittymistä on kuitenkin vaikeaa ennustaa.

Hän korosti samalla pyrkivänsä itse luottamaan terveysviranomaisten arvioon.

”Jos meidän terveysviranomaisemme kertovat meille, että he näkevät suuren riskin siihen, että tautimäärä lähtee tällaiseen isoon kasvuun, niin kyllä meidän on otettava se vakavasti.”

Mitä muiden maiden vaaleihin tulee, Henriksson sanoi, että Suomessa tehdään päätökset omia asiantuntijoita kuunnellen.

”Suomessa me teemme päätöksiä Suomen olosuhteista käsin, emme Portugalin, emme Yhdysvaltojen tai Hollannin olosuhteista käsin.”

Henriksson lupasi, että asiakirjat, joiden pohjalta vaalien siirtämispäätös tehtiin, julkaistaan. Hän uskoi, että niihin perehtyminen auttaa ymmärtämään linjausta.

Puolueiden ja oikeusministeriön päätöksen perusteella tehdään hallituksen esitys vaalilain muuttamisesta. Henrikssonin mukaan esitys tullaan antamaan niin pian kuin mahdollista. Lopullisesti asiasta päättää eduskunta.

Vaalipäivän siirtämisen lisäksi puolueet päättivät pidentää ennakkoäänestysaikaa kahteen viikkoon ja jatkaa selvitystyötä myös muista ratkaisuista, jotta koronaviruksen takia eristykseen määrätyt voisivat äänestää.

Tähän saakka oikeusministeriö on löytänyt ratkaisut vain karanteenissa olevien äänestämiseen, mutta ei eristetyille.

Henriksson sanoi, että ennakkoäänestyksen pidennyksen syynä on juuri se, että kaikilla olisi mahdollisuus äänestää.

”Tämä tarkoittaa myös, että eristyksissä olevilla olisi todennäköisesti mahdollisuus äänestää joko äänestysajan alussa tai viimeistään vaalipäivänä.”

Näin vaalit on tarkoitus järjestää:

Varsinainen vaalipäivä on 13. kesäkuuta.

Ennakkoäänestys kotimaassa järjestetään 26. toukokuuta – 8. kesäkuuta.

19. huhtikuuta –13. kesäkuuta välisenä aikana täysi-ikäiseksi tulevat ovat siirtopäätöksen myötä äänioikeutettuja ja vaalikelpoisia.

Myös ehdokashakemusten viimeinen jättöpäivä siirtyy ensi viikon tiistailta. Uusi päivä on 4. toukokuuta. Kaikki siihen mennessä jätetyt hakemukset tulevat otetuksi huomioon. Jos ehdokashakemuksen tekee ensi tiistaihin, eli 9. maaliskuuta mennessä, ei sitä tarvitse uusia.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat