Ravintolat menevät kiinni ensi yönä kolmeksi viikoksi 15 maa­kunnassa – asetuksen muuttamista harkitaan viikoittain - Politiikka | HS.fi

Ravintolat menevät kiinni ensi yönä kolmeksi viikoksi 15 maa­kunnassa – asetuksen muuttamista harkitaan viikoittain

Vain Keski-Pohjanmaan, Kainuun, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan alueilla ravintolat pysyvät auki.

Ihmiset kävivät vielä viime viikon tiistaina lounaalla ravintola Zillassa Vantaan Tikkurilassa.­

8.3. 8:33 | Päivitetty 8.3. 19:16

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on vahvistanut ravintolat kolmeksi viikoksi sulkevan lain tänään maanantaina pidetyssä presidentin ylimääräisessä esittelyssä. Eduskunta hyväksyi lakiesityksen istunnossaan aiemmin maanantaina.

Suljettavia ravitsemisyrityksiä ovat muiden muassa kahvilat, ravintolat, baarit ja yökerhot, jotka ovat avoinna yleisölle. Rajoitus koskee myös ulkotiloja eli terasseja.

Ruuan ja enintään 5,5-prosenttisen juoman ulosmyynti ravintoloista sallitaan sulun aikanakin. Henkilöstöravintolat ja esimerkiksi vanhainkotien ravintolat, jotka eivät ole muille asiakkaille avoinna, voivat olla auki.

Kiistaa on ollut erityisesti opiskelijaravintoloista, jotka lasketaan henkilöstöravintoloiksi.

”Laissahan ei sinänsä määritellä henkilöstöravintolaa. Avoinna voivat olla ravintolat, jotka on tarkoitettu suljetulle tai rajatulle piirille, kuten oppilaitoksen opiskelijoille”, sanoo hallitusneuvos Liisa Huhtala työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Ravintoloita koskeva sulku tulee voimaan maanantain ja tiistain välisenä yönä eli ravintolat voivat olla auki vielä maanantaina mutta eivät enää tiistaina.

Hallitus antoi presidentin vahvistuksen jälkeen vielä asetuksen, joka tarvitaan lain lisäksi ravintoloiden sulkemiseksi. Asetuksessa määritellään alueet, joilla sijaitsevat ravintolat on suljettava kolmeksi viikoksi.

Valtioneuvoston asetuksessa säädetään ravitsemisliikkeet suljettavaksi seuraavissa maakunnissa: Uusimaa, Varsinais-Suomi, Satakunta, Kanta-Häme, Pirkanmaa, Päijät-Häme, Kymenlaakso, Keski-Suomi, Etelä-Karjala, Etelä-Savo, Etelä-Pohjanmaa, Pohjanmaa, Pohjois-Pohjanmaa, Lappi ja Ahvenanmaa.

Käytännössä ravintolat pannaan kiinni koronaviruspandemian kiihtymis- ja leviämisalueilla.

Pandemian perustason alueilla ravintolat pysyvät auki. Nämä alueet ovat tällä hetkellä Keski-Pohjanmaa, Kainuu, Pohjois-Savo ja Pohjois-Karjala. Välttämättömyysedellytys täyttyi hallituksen mukaan myös Keski-Suomessa, vaikka sekin on luokiteltu perustasolle. Keski-Suomen epidemiologiset tunnusluvut vastaavat hallituksen mukaan kiihtymisvaiheen aluetta. Etenkin Jyväskylässä tilanne on huono.

Valtioneuvosto lupaa muuttaa asetusta, jos sulku jollain alueella ei enää ole välttämätön eli jos jokin alue ei enää ole epidemian leviämis- tai kiihtymistasolla tai epidemia kiihtyy jollain perustason alueista.

Kuinka nopeasti asetusta voidaan muuttaa?

”Välttämättömyyden arvioinnissa ja päätöksenteon pohjana käytetään Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n asiantuntija-arviota. Arvioita tehdään noin viikoittain, mutta tuskin ihan päivittäin”, Huhtala uskoo.

Epidemiatilanteen muututtua valtioneuvosto ryhtyy Huhtalan mukaan myös valmistelemaan asetuksen muutosta. ”Välttämättömyyden kriteerien tulee täyttyä”, Huhtala sanoo.

Maakuntaa hienojakoisemmastakin eli esimerkiksi kuntatason rajauksista keskusteltiin eduskunnassa. Eduskunnan vastauksessa oli ponsi, joka edellytti hallituksen harkitsevan kolmen viikon sulkujakson jälkeen rajauksia hienosyisemmin kuin maakuntatasolla.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta on kehottanut valtioneuvostoa harkitsemaan mahdollisuutta rajata sulkua maakuntajakoa hienosyisemmin. Talousvaliokunta piti perustuslakivaliokunnan kantaa perusteltuna.

Valtioneuvoston asetusmuistion mukaan hallitus on arvioinut vaihtoehtoina aluetason tarkentamista sairaanhoitopiireittäin tai kuntakohtaisesti.

Valtioneuvoston mukaan olennaista mahdollisuutta alueellisesti hienojakoisempaan tarkasteluun sairaanhoitopiirien käyttäminen ei kuitenkaan toisi.

Kunta ei käy hallituksen mukaan siksi, että ihmiset käyvät töissä ja liikkuvat muutenkin yli kuntarajojen.

Alueellisesti hyvin hienosyinen kuntakohtainen erottelu johtaisi myös epätasapainoiseen kilpailuasetelmaan maantieteellisesti hyvin pienenkin alueen sisällä. Ihmiset voisivat myös liikkua kuntarajojen yli mennäkseen ravintoloihin, mikä levittäisi epidemiaa.

Valtioneuvoston mukaan kuntatasoisella – tai seutukuntatasoisella – seurannalla ei pystyttäisi aidosti arvioimaan, täyttyvätkö välttämättömyyden edellytykset tietyn kunnan tai seutukunnan alueella.

Ravitsemisliikkeiden sulkemisella asiakkailta pyritään estämään covid-19-epidemian leviäminen ja turvaamaan sairaanhoitokapasiteetin riittävyys.

Sulun vaikutukset ravitsemisliikkeiden taloudelliseen tilanteeseen ovat merkittäviä.

Työ- ja elinkeinoministeriö valmistelee kiireisesti tukimallia kohtuullisesta korvauksesta yrityksille, joihin sulkutoimenpiteet kohdistuvat.

Tukimalli toteutetaan osana kustannustukea. Hallitus antaa maaliskuun aikana erillisen esityksen muutoksista, joita lakiin kustannustuesta tehdään sulkutoimien takia.

Rajoitukset ovat kiristymässä tällä viikolla muutenkin. Lue lisää: Ravintolat, koulut, harrastukset – Näin rajoitukset kiristyvät alkuviikosta.

Ravintoloita saatetaan kolmen viikon jälkeen avata, mutta niiden aukiolo- ja anniskeluaikoja sekä asiakasmääriä rajoitetaan sen jälkeenkin.

Esillä on ollut myös aukioloaikojen lyhentäminen entisestään niin, että ravintolat menisivät kaikkialla kiinni alkuillasta ennen kello kahdeksaa.

Ravintoloiden aukioloajat vaihtelisivat vastakin jonkin verran alueellisesti ja ravintolatyyppien mukaan.

Lisäksi viime perjantaina tuli voimaan ”tanssi- ja laulukielto”, joka kestää kesäkuun loppuun. Ravintoloiden on koko maassa järjestettävä toimintansa sisätiloissa niin, että asiakkaat ohjataan istumaan omille paikoilleen. Ravintolat eivät myöskään saa järjestää eivätkä sallia esimerkiksi tanssimista ja karaokepaikan esiintymisiä.

Eduskunnassa maanantaina käydyn keskustelun aikana oppositio moitti hallitusta sulun toteutuksesta. Kokoomus kannatti useissa puheenvuoroissa väliaikaisesti arvonlisäveron laskemista 14 prosenttiin, viininvahvuisten alkoholijuomien ulosmyyntiä sekä eri ravintolatyyppien erottelua.

Lain on tarkoitus olla voimassa sunnuntaihin 28. maaliskuuta asti. Eduskunnassa epäiltiin, tuleeko tämä kesto riittämään. Kansanedustaja Sari Multala (kok) sanoi, että jos sulku jatkuu pidempään kuin kolme viikkoa, yritysten mahdollisuus pitää kiinni työntekijöistään vaikeutuu.

”Sen takia toivon, että hallitus tuo pikaisesti esityksen eduskunnalle ravintoloiden ja muiden yritysten, joita kiinni nyt laitetaan, menetysten korvaamiseksi ja kuuntelee siinä alan toimijoita, jotta korvaukset olisivat oikeudenmukaisia”, Multala sanoi.

Perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit säestivät kritiikkiä sanomalla, että laki ei erittele eri ravintolatyyppejä tai huomioi epidemiatilanteen vaihtelua maakuntien sisällä.

”Nämä ehdotukset eivät tulleet yllätyksenä. Niistä on keskusteltu lähes vuoden ajan, ja kannustettu hallitusta niitä selvittämään. Ihmetyttääkin, miksi niitä ei valmistettu ajallaan niin, että ne olisivat jo nyt voineet olla käytössä”, kristillisdemokraattien ryhmäjohtaja Päivi Räsänen sanoi.

Nykyään oman ryhmänsä muodostava ja entinen perussuomalaisten kansanedustaja Ano Turtiainen oli lopulta ainoa kansanedustaja, joka ei kannattanut ravintoloiden sulkemista kolmeksi viikoksi.

”Kaikki muut haluavat laittaa ravintolat kiinni ja saattaa majoitus- ja ravintolayrittäjät yhä suurempaan ahdinkoon. Kaikkeni yritin, mutta järkipuhe ei kollegoihin tehonnut”, Turtianen sanoi tiedotteessa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat