Presidentti Niinistö pitää kuntavaalien siirtämistä järkevänä: ”Ymmärrän päätöstä hyvin” - Politiikka | HS.fi

Presidentti Niinistö pitää kuntavaalien siirtämistä järkevänä: ”Ymmärrän päätöstä hyvin”

”Jos kysymysmerkkejä on näin paljon, minusta on järkevää hakea enemmän turvaa”, Niinistö sanoo HS:lle.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö pitää vaalien siirtämistä ymmärrettävänä päätöksenä.­

8.3. 16:04

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön mielestä päätös kuntavaalien siirtämisestä vaikuttaa järkevältä pahentuneen koronavirustilanteen takia.

Puolueet linjasivat lauantaina yhdessä oikeusministeriön kanssa, että kuntavaalit siirretään pidettäväksi kesäkuun 13. päivänä. Ainoastaan perussuomalaiset vastusti tätä.

Alun perin vaalit piti pitää 18. huhtikuuta.

”Ymmärrän päätöstä hyvin”, Niinistö sanoo HS:lle siirtopäätöksestä.

Niinistö sanoo, että vaaleissa ihmisten olisi syytä tuntea itsensä vapaiksi ja huolettomiksi äänestämään.

”Minun mielestäni oli vähintäänkin kysymysmerkkejä siitä, voivatko ihmiset huoletta käyttää demokratian ydinoikeuttaan. Jos kysymysmerkkejä on näin paljon, minusta on järkevää hakea enemmän turvaa.”

Hänestä toinen syy siirtoon on puhtaasti terveydellinen.

”Vaalit keräävät yhteen ison joukon vaalivirkailijoita ja äänestäjiä. He kohtaavat toisensa, jolloin tartuntaturvallisuuden maksimointi on äärimmäisen vaikeaa. Tähän liittyy se, että ihmiset pelkäävät tällaisessa tilanteessa käyttää demokraattista ydinoikeuttaan sairastumisen pelossa.”

Lue lisää: Oikeusministeriön ylin virkamies Pekka Timonen: Irlannin tartuntakäyrä toi esiin huhtikuun kuntavaalien riskit – ja perjantaina selvisi, että pelätty tilanne on kohdalla juuri nyt

Niinistö ei halua ottaa kantaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) antamiin lukuihin, jotka lopulta vaikuttivat siihen, että puolueiden laaja enemmistö kannatti vaalien siirtämistä.

”En osaa lainkaan ottaa kantaa näihin THL:n vähän teoreettisiin lukuihin. Lähden siitä, ettei hiukan runsaassa kuukaudessa ehtisi tapahtua mitään aivan ratkaisevaa parannusta, mutta kolmessa kuukaudessa todennäköisyys on jo suurempi, että tilanne paranee.”

Lue lisää: Asiantuntijat eivät usko, että THL:n synkkä mallinnus epidemian kasvusta toteutuu – ”Harmillista, että luvut nousivat niin merkittävään asemaan”

Kuntavaalien siirtopäätöstä arvostelleet ovat kysyneet, miksi vaalijärjestelyihin ei tehty jo syksyllä muutoksia, jotka olisivat turvanneet äänestysmahdollisuuden epidemiankin keskellä.

Presidentti ei ole lainkaan varma, oltaisiinko järeitä varautumistoimia edes hyväksytty syksyllä, jos oikeusministeriö olisi sellaisia esittänyt.

”Olisi pitänyt poistaa epäilyt siitä, etteikö äänioikeutta voisi käyttää huoletta. Se olisi onnistunut ehkä rakentamalla valtavia barrikadeja ja uusia järjestelmiä sekä venyttämällä vaalitapahtumaa tuntuvasti. Ehkä. En ole varma, olisiko tällaisten massiivisten järjestelmien rakentaminen syksyn tilanteessa saanut edes ymmärrystä.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat