Oppositio ei pidä ulkona liikkumisen rajoittamista järkevänä – Kokoomuksen Kai Mykkänen varoittaa hallitusta vauhtisokeudesta - Politiikka | HS.fi

Oppositio ei pidä ulkona liikkumisen rajoittamista järkevänä – Kokoomuksen Kai Mykkänen varoittaa hallitusta vauhtisokeudesta

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho pelkää, että jos ulkona tapaaminen kiellettäisiin, ihmiset ryhtyisivät tapaamaan toisiaan sisätiloissa.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen (vas.) ja perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho.­

9.3. 13:42 | Päivitetty 9.3. 21:00

Oppositiopuolueet perussuomalaiset, kokoomus ja kristillisdemokraatit eivät ainakaan tällä hetkellä pidä mahdollisia ulkona liikkumisen kieltoja järkevinä.

HS kertoi tiistaina Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suosittelevan, että hallitus alkaisi pikaisesti valmistella ulkona liikkumisen rajoittamista Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa.

THL:n mielestä käyttöön olisi otettava ”sellaiset liikkumisen rajoitukset, jotka rajoittavat ihmisten liikkumista oman kotinsa ulkopuolelle sisätiloissa vain välttämättömiä tarpeita varten tapahtuvaan, sekä ulkotiloissa väljissä oloissa tapahtuvaan ja vain oman lähipiirin kanssa toteutettavaan ulkoiluun ja kuntoliikuntaan”.

Kokoomus varoittaa hallitusta vauhtisokeudesta. HS:n tietojen mukaan valtioneuvoston kanslian alustavat suunnitelmat ulkona liikkumisen rajoittamisesta alkavat olla valmiita, mutta päätöksiä uusien rajoitusten käyttöönotosta hallitus ei ole tehnyt.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen sanoo, että kokoomus on valmis tukemaan terveyden kannalta välttämättömiä toimia. Samalla hallituksella on nyt korostettu todistustaakka siitä, että ulkona liikkumista pitäisi Suomen oloissa rajoittaa.

”On arkijärjellä vaikea nähdä, että Suomen oloissa ulkona käveleminen olisi terveydelle vaarallista koronankaan oloissa vaan pikemminkin päinvastoin. Nyt pitää varoa, ettei tule vauhtisokeutta”, Mykkänen sanoo.

”Meillä on vielä rajaturvallisuudessa ja myös julkisissa sisätiloissa tehtävää, johon hallituksemme soisi keskittyvän.”

Mykkänen ottaa esille esimerkiksi julkisen liikenteen, jossa maskeja eivät vieläkään käytä kaikki.

Hiljattain tuli ilmi esimerkiksi suuri koronavirustapausten vyyhti linja-autosta Helsingin ja Savonlinnan välillä. Yksi maskiton matkustaja oli saanut yskimällä aikaan ketjun, jossa oli sitten jo muutamassa päivässä 80 brittimuunnoksen kantajaa, hän muistuttaa.

”Tämäntyyppiset pitäisi saada kuntoon, joissa meillä on vielä aukkoja”, Mykkänen sanoo.

Myös perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho suhtautuu mahdollisiin liikkumisrajoituksiin varauksellisesti.

”En ainakaan näillä tiedoilla pidä ulkonaliikkumiskieltoa järkevänä tai perusteltuna, kun ottaa huomioon, mitä sillä voitaisiin saavuttaa.”

Halla-aho viittaa siihen, että taudin tiedetään tarttuvan ulkotiloissa huomattavasti huonommin kuin sisätiloissa.

”Jos ihmiset eivät saa viettää aikaa yhdessä ulkona, siitä seuraa, että ihmiset seurustelevat kavereidensa kanssa sisätiloissa. Se ei varmaan ole mitenkään parempi vaihtoehto.”

Perussuomalaisten puheenjohtaja pitää joka tapauksessa ymmärrettävänä, että hallitus varautuu myös liikkumisen rajoittamiseen.

”Tietenkin pitää lainsäädännöllinen pohja luoda hyvissä ajoin kaikille sellaisille toimenpiteille, joita mahdollisesti tarvitaan. Tätä mielestäni pitää edellyttääkin. Ei olisi hyvä joutua tilanteeseen, jossa liikkumisrajoitukset olisivat asiallisesti välttämättömiä, mutta taas ihmeteltäisiin, mitenköhän tämä lainsäädännöllisesti onnistuu.”

Liikkumisrajoituksiin valmistautuminen ei ole sama asia kuin se, että niihin aiotaan ryhtyä, Halla-aho painottaa.

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen huomauttaa tiedotteessa, että rajoituksia pohdittaessa on huomioitava liikunnan ja ystävien tapaamisen myönteinen vaikutus mielenterveyteen.

”Yli miljoona suomalaista asuu yksin. Yksinäisyys lisääntyisi entisestään, jos yksinasuvilta vietäisiin mahdollisuus koronakävelyille juttuseurassa. Myös perheissä asuvilla nuorilla tulee olla mahdollisuus turvallisesti tavata kavereitaan ulkoliikunnan merkeissä”, Räsänen sanoo.

”Liikkumisrajoitukset kajoaisivat syvästi kansalaisten perusvapauksiin. Nyt olisi tärkeää käydä mahdollisista uusista toimista avointa keskustelua opposition kanssa, jotta vahinkoa aiheuttavilta ylilyönneiltä voitaisiin välttyä.”

Räsänen toteaa myös, että Suomi on harvaan asuttu maa, ja myös pääkapunkiseudulla on runsaasti tilaa liikkua ilman riskiä tartuntojen leviämisestä. Tilanne on erilainen monien muiden maiden tiheään asutuissa kaupungeissa.

Samaa sanoo kokoomuksen Mykkänen.

”Asuin aikanaan työkomennuksella Pietarissa, ja niitä jalankulkijoiden määriä ajatellen ulkona liikkumisen rajoittaminen olisi helppo ymmärtää. Sama pätee varmasti Euroopan suurkaupunkeihin. Suomessa tilanne on toinen.”

Mykkänen sanoo voivansa ymmärtää lähinnä kioskien ja vastaavien ulkona myytävien palveluiden rajoittamista, jos jonoja joudutaan vähentämään.

”On vaikea kuvitella sellaisia katuja tai puistoja, joissa ulkona kävelemisen kieltäminen olisi riittävän välttämätöntä taudin leviämisen ehkäisemiseen ainakaan nykyisten koronan muotojen kannalta.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat