Ministeri Pekonen haluaisi isille lisää palkallisia perhevapaita työehto­sopimusten kautta - Politiikka | HS.fi

Ministeri Pekonen haluaisi isille lisää palkallisia perhevapaita työehto­sopimusten kautta

”Useat työehtosopimukset ovat umpeutumassa vuoden sisällä, ja niistä aletaan käydä neuvotteluita syksyllä. Asia on siis tulossa pian ajankohtaiseksi.”

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas) esitteli hallituksen luonnosta perhevapaauudistuksesta tiedotustilaisuudessa Helsingissä 16. helmikuuta.­

10.3. 17:36

Perhevapaitten uudistusta valmistellut sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas) haluaisi lisätä palkallisia perhevapaita isille myös työehtosopimusten kautta.

Pekonen esitteli hallituksen mallin perhevapaista helmikuussa. Järjestöiltä ehdotus sai sekä kehuja että moitteita.

Ministeri Pekonen ehdottaa nyt, että seuraavissa neuvotteluissa uusista työehtosopimuksista perhevapaitten nykyistä tasaisempi jakautuminen otettaisiin esille.

”Useat työehtosopimukset ovat umpeutumassa vuoden sisällä ja niistä aletaan käydä neuvotteluita syksyllä. Asia on siis tulossa pian ajankohtaiseksi”, Pekonen sanoo tiedotteessa.

Hallituksen mallissa vanhempien käytössä olevat vapaat pitenevät, ja Pekosen mukaan malli kannustaa aiempaa tasaisempaan vanhempainvapaiden jakamiseen. Uudistuksen on määrä tulla voimaan ensi vuoden elokuussa.

Esityksessä nykyinen runsaan kahden kuukauden isyysrahakausi korvautuu 160 päivän perhevapaalla.

Muutos kohti vanhempainvapaiden tasa-arvoisempaa jakautumista ei tapahdu Pekosen mukaan vain hallituksen toimin, vaan myös työehtosopimusneuvotteluissa on otettava tasa-arvoistuva vanhemmuus huomioon.

Ministerin mukaan työehtosopimuksissa palkalliset vanhempainvapaat jakautuvat nyt epätasapainoisesti.

Isille on yleensä sovittu työehtosopimuksissa kuusi palkallista isyysvapaapäivää tai niitä ei ole sovittu lainkaan. Useimmissa työehtosopimuksissa äideille on sovittu 56 päivää palkallista perhevapaata.

”Mitä suurempi osa 160 päivän perhevapaasta on palkallista aikaa, sitä houkuttelevampaa vapaan käyttö on”, Pekonen sanoo.

”Uskon, että vanhemmuuden tasa-arvoistuessa miehet alkavat myös vaatia lisää palkallisia vanhempainvapaita. Palkallisista perhevapaista ei tule täysiä kustannuksia työnantajille, sillä vanhempainraha maksetaan työnantajalle palkallisen perhevapaan ajalta”, Pekonen sanoo.

”Kun myös isät käyttävät osuutensa perhevapaista, ennakkoluulot nuorten naisten palkkaamista kohtaan hälvenevät entisestään. Näin naisten asema vahvistuu työelämässä samalla kun miesten asema vahvistuu perheissä”, Pekonen uskoo.

HS kysyi Pekosen esitykseen kommenttia Akavan työmarkkinajohtajalta Katarina Murrolta.

”Asia varmastikin nousee neuvottelupöydissä esiin aikanaan. Vielä on kuitenkin varhaista sanoa, miten ja millaisilla tavoitteilla asiaa lähdetään viemään eteenpäin neuvotteluissa. Akavan kentässä neuvottelujärjestöt ja liitot asettavat omat tavoitteensa neuvotteluihin”, Murto sanoo.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat