Ministeri Kiuru: ”En sulje mitään rajoitus­toimia pois” – Hallituksen johto­viisikko kokoontuu perjantaina - Politiikka | HS.fi

Ministeri Kiuru: ”En sulje mitään rajoitus­toimia pois” – Hallituksen johto­viisikko kokoontuu perjantaina

Ministerit käsittelevät mahdollisesti liikkumisrajoituksia ja sitä, mitä tehdään, kun esimerkiksi yläasteita ja ravintoloita koskevat rajoitukset päättyvät ensi viikon lopussa.

18.3. 13:54

Hallituspuolueiden puheenjohtajista koostuva viisikko kokoontuu huomenna perjantaina pohtimaan seuraavia koronatoimia. Ministerit käsittelevät mahdollisesti liikkumisrajoituksia ja sitä, mitä tehdään, kun esimerkiksi yläasteita ja ravintoloita koskevat rajoitukset päättyvät ensi viikon lopussa.

Suuressa osassa maata ravintolat ovat nyt kiinni ja yläasteet sekä lukiot ja ammattikoulut etäopetuksessa. Nämä hallituksen ”sulkutilaksi” nimittämät rajoitustoimet ovat kuitenkin voimassa vain 28. maaliskuuta asti.

Eduskunnan käsittelyssä on parhaillaan lakiesitys, joka rajoittaisi ravintoloiden toimintaa 29. maaliskuuta alkaen. Esityksessä ravintoloiden asiakasmäärä voitaisiin rajata jopa kolmasosaan normaalista tiettyjen laissa säädettyjen edellytysten täyttyessä. Anniskeluaika voitaisiin säätää päättymään kello 17 ja ravitsemisliikkeet suljettaviksi kello 18.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) sanoi torstaina tiedotustilaisuudessa, etteivät liikkumisrajoitukset ole poissuljettuja.

”En sulje mitään rajoitustoimia pois, ja saman neuvon olen antanut myös kollegoille valtioneuvostossa.”

Kiurun mukaan keinot ovat tässä vaiheessa melko vähissä, koska käytössä on jo laajasti erilaisia rajoitustoimia.

Kiuru sanoi, että viime kädessä vain se ratkaisee, vähentävätkö ihmiset riittävästi sosiaalisia kontaktejaan. Vain sillä tavoin epidemia voidaan saada taltutettua.

Kiurun mukaan hyvä puoli tilanteessa on se, että Suomessa on pystytty jarruttamaan epidemian kiihtymistä. Silti epidemia yhä kiihtyy. Torstaina Suomessa todettiin 804 uutta koronatartuntaa.

Koronavirus etenee vauhdilla etenkin Husin ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella. Pääkaupunkiseudun kunnista tartuntoja on havaittu erityisen paljon Helsingissä ja Vantaalla.

”Nämä ilmaantuvuusluvut ovat niin suuria, että emme ole tällaista vielä kokeneet”, Kiuru sanoi.

Valtioneuvostossa on valmisteltu jo pitkään luonnoksia mahdollisesti käyttöön otettavista liikkumisen rajoituksista. Valmisteilla olevan luonnoksen mukaan liikkumista rajoitettaisiin korkeintaan kolmen viikon ajan Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Kauniaisissa ja Turussa.

Lue lisää: Tällaisia liikkumissäännöksiä hallitus nyt luonnostelee: Mökkimatkoja ei rajoitettaisi, pienet koululaiset jatkaisivat lähiopetuksessa

Hallitus keskusteli liikkumisrajoituksista viimeksi keskiviikkona. Mitään päätöksiä ei kuitenkaan tehty.

HS:n tietojen mukaan hallituspuolueiden suhtautuminen liikkumisen rajoittamiseen on edelleen vastahankainen, mutta yksikään puolue ei pidä rajoituksia poissuljettuina.

Julkisuudessa esillä on ollut myös mahdollinen maskipakko.

Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo sanoi keskiviikkona kannattavansa sitä.

”Jos meidän on mahdollista maskipakosta säätää, se kannattaisi tehdä.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat