HS:n tiedot: Hallitus pyrkii saamaan liikkumis­rajoitukset ja maskipakon voimaan runsaan viikon kuluttua – hallitus koolla maanantaina kello 12 - Politiikka | HS.fi

HS:n tiedot: Hallitus pyrkii saamaan liikkumis­rajoitukset ja maskipakon voimaan runsaan viikon kuluttua – hallitus koolla maanantaina kello 12

Hallituspuolueiden puheenjohtajien perjantain kokouksessa arvioitiin, ettei koronatilannetta saada pahimmilla alueilla kuriin ilman nykyistä järeämpiä keinoja.

Kasvomaskia käyttäviä matkustajia Helsingin Rautatieasemalla 10. maaliskuuta.­

21.3. 11:53 | Päivitetty 22.3. 8:13

Hallitus aikoo esittää alkuviikosta erillislakia, jolla säädettäisiin liikkumisrajoituksista ja maskipakosta koronavirustartuntojen hillitsemiseksi, kertovat useat lähteet HS:lle.

HS:n tietojen mukaan ministeriöiden kansliapäälliköt kokoontuivat sunnuntai-iltana. Hallitus neuvottelee rajoituksista maanantaina kello 12 lähtien.

Tiistaiksi on suunnitteilla valtioneuvoston yleisistunto, jossa hallitus voi päättää lakiesityksen lähettämisestä eduskuntaan.

Laki tulisi ensi vaiheessa voimaan pääkaupunkiseudulla ja Turun alueella, joissa koronavirusepidemia on pahimmillaan.

Erillislain valmistelua kiihdytettiin sen jälkeen, kun hallituspuolueiden puheenjohtajat kokoontuivat perjantaina. Hallituksen esityksen valmistelun osallistuvat ainakin valtioneuvoston kanslian, sosiaali- ja terveysministeriön ja oikeusministeriön virkamiehet.

Erillislaki säädettäisiin perustuslain 23. pykälän (perusoikeudet poikkeusoloissa) nojalla.

Perjantaina puheenjohtajien kokouksessa vahvistui HS:n lähteiden mukaan käsitys, ettei voimassa olevilla rajoituksilla tai pienillä lisärajoituksilla saada riittävästi koronavirustartuntoja vähenemään. Terveyden ja hyvinvoinnin (THL) laitos on jo aiemmin suosittanut liikkumisen rajoituksia ja maskipakkoa.

Etenkin pääkaupunkiseudulla ja Turussa tartuntojen määrä on kasvanut huolestuttavasti, vaikka voimassa on useita rajoituksia. Esimerkiksi ravintolat ovat olleet suljettuina jo lähes kaksi viikkoa, mutta se on hidastanut vain jonkin verran tartuntojen lisääntymistä.

HS:n tietojen mukaan hallituspuolueet eivät ole vielä täysin yksimielisiä kaikista rajoitusten yksityiskohdista.

Kiistaa on ollut muun muassa nuorten ja lasten asemasta. Muun muassa vasemmistoliitto on vaatinut, että koulut voisivat olla yhä varsin laajasti avoinna. Opetusministeri Jussi Saramo (vas) on sanonut, ettei hallitus enää jatkossa toteuta erillisiä koulusulkuja.

Lue lisää: Opetusministeri lupaa: Maaliskuun jälkeen hallitus sitoutuu siihen, ettei nuoria koskevia rajoituksia aseteta

Päätös lain lähettämisestä eduskuntaan edellyttää valtioneuvoston yleisistunnon päätöstä, jota ennen oikeuskanslerin täytyy se tarkastaa.

Hallituksen tavoitteena on, että eduskunta säätäisi ulkona liikkumista rajoittavan ja maskipakkoa edellyttävä erillislain viikon kuluessa siitä, kun se on lähetty eduskuntaan.

Ravintolat on mahdollista avata tietyin aukiolorajoituksin maanantaina 29. maaliskuuta, mutta sen hallitus ilmeisesti haluaa erillislailla estää.

Jos eduskunta erillislain hyväksyy, sen noudattamisen valvontaan tarvitaan todennäköisesti virka-apua muilta viranomaisilta ja mahdollisesti Puolustusvoimilta, koska poliisilla ei ole valvontaan riittäviä voimavaroja.

Lainvalmistelu on ollut varsin suppean ryhmän tiedossa, eivätkä edes kaikki ministerit olleet sunnuntaina tietoisia uudesta käänteestä.

Viikonlopun valmistelusta ei ole haluttu kertoa julkisuuteen, koska se voisi vaikeuttaa poliittisesti vaikean sovinnon saamista loppuyksityiskohdista hallituspuolueiden välillä. Myös puolueiden sisällä on säännöksistä ristivetoa.

Hallituspuolueista erityisesti vihreät, vasemmistoliitto ja Rkp ovat suhtautuneet liikkumisen rajoituksiin hyvin varauksellisesti.

Lue lisää:Tuntuisi älyttömältä, että kauppakeskukset voivat olla auki, mutta ihmisten liikkumista rajoitetaan” – hallituspuolueissakaan ei suurta intoa liikkumisrajoituksiin

Hallituspuolue vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki otti asiaan kantaa Twitterissä sunnuntaina.

Oppositiopuolue kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo piti HS:n haastattelussa liikkumisrajoituksia ongelmiallisina etenkin valvonnan näkökulmasta.

”Poliisiko sitten pysäyttää ja haastattelee, että millä asialla olet liikkeellä?” Orpo kysyi.

Ennen esityksen tekemistä hallitus mahdollisesti kutsuu eduskuntaryhmät koolle.

Yksi keskeinen syy erillislakiin on, se että valmiuslaissa ei ole säännöstä, jonka nojalla voitaisiin määrätä pakollisesta maskin käytöstä.

Valmiuslain nojalla voidaan rajoittaa oikeutta oleskella ja liikkua tietyllä paikkakunnalla tai alueella taikka rajoittaa niitä enintään kolmeksi kuukaudeksi kerallaan, jos se on välttämätöntä ihmisten henkeä tai terveyttä uhkaavan vakavan vaaran torjumiseksi.

HS on aiemmin kertonut, millaisia liikkumien rajoituksia valtioneuvostossa on hahmoteltu. Nämä voivat kuitenkin vielä muuttua.

Lue lisää: Tällaisia liikkumissäännöksiä hallitus nyt luonnostelee: Mökkimatkoja ei rajoitettaisi, pienet koululaiset jatkaisivat lähiopetuksessa

Valmisteilla olevan luonnoksen mukaan liikkumista rajoitettaisiin korkeintaan kolmen viikon ajan Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Kauniaisissa ja Turussa ja mahdollisesti näiden ympäryskunnissa.

Viime kevään kaltaisia tiesulkuja ei olisi tulossa.

Lähtökohtana on, ettei matkoja mökeille rajoitettaisi. Voi kuitenkin olla, että muuta kuin omalle tai vuokratulle mökille tai asunnolle matkustamista ei ainakaan suositella. Mökkimatkoja koskeva määräys on kuitenkin vielä kesken.

Töihin voisi mennä, jos työtä ei voi tehdä etänä.

Valmisteilla viime viikolla olleen luonnoksen mukaan välttämätön kaupassa käynti olisi mahdollista. Välttämättömäksi asioinniksi voitaisiin laskea ruokakaupoissa, apteekeissa ja huoltoasemilla käynnin lisäksi tarvittaessa myös muissa liikkeissä asiointi.

1.–3.-luokkalaiset voisivat jatkaa koulunkäyntiä lähiopetuksessa. Auki sen sijaan on, pitäisikö esimerkiksi 4.–6.-luokkalaisten siirtyä etäopetukseen.

Ulkona saisi luonnoksen mukaan harrastaa liikuntaa ja ulkoilla vapaasti, kunhan sen tekee yksin, samassa taloudessa asuvien kanssa tai yhden oman talouden ulkopuolisen kanssa.

Rajoitukset mutta myös vapaus ulkoilla olisivat voimassa ympäri vuorokauden.

Hallituksessa on myös keskusteltu, pitäisikö liikkumisrajoitus asettaa vain iltaan ja yöhön, sillä viranomaisten yksi keskeinen huoli on kotitalouksien juhlissa tapahtuvat, lisääntyvät tartunnat. Tämä ei ole kuitenkaan ykkösvaihtoehto.

Kotirauhaan ei tälläkään lailla voisi kajota, mutta poliisin voisi hälyttää paikalle, jos ulkona näyttää olevan useita ihmisiä menossa samaan osoitteeseen. Poliisilla olisi myös mahdollista sakottaa liikkumisrajoituksen rikkojaa.

Keväällä Uudenmaan raja laitettiin kiinni. Näin ei ole alustavien suunnitelmien mukaan tarkoitus tänä keväänä tehdä.­

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat