Hallitus hioo vielä esitys­luonnosta liikkumis­rajoituksista, kolme puoluetta päättää kantansa tänään - Politiikka | HS.fi

Hallitus hioo vielä esitys­luonnosta liikkumis­rajoituksista, kolme puoluetta päättää kantansa tänään

Vihreiden, vasemmistoliiton ja Rkp:n eduskuntaryhmät päättävät todennäköisesti keskiviikkona, tukevatko ne hallituksen suunnitelmaa liikkumisrajoitusten ja maskipakon esittämiseksi. Hallitus voisi päättää esityksen antamisesta eduskunnalle aikaisintaan torstaina.

23.3. 17:25 | Päivitetty 24.3. 14:34

Vihreiden, vasemmistoliiton ja Rkp:n eduskuntaryhmät kokoontuvat keskiviikkoiltana pohtimaan, ovatko ne valmiita hyväksymään esityksen liikkumisrajoituksista ja maskipakosta.

Hallitus neuvotteli asiasta tiistaina Säätytalolla puolilleöin, mutta ei päässyt sopuun mahdollisesta liikkumisen rajoittamisesta.

HS:n tietojen mukaan tiistain kokouksessa erityisesti Rkp ja vihreät olivat jo kallistumassa rajoitusten kannalle, mutta lopullisen päätöksen tekevät puolueiden eduskuntaryhmät.

Puolueet kokoontuvat illalla, vihreiden kokous alkaa kello 19.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Emma Kari ei halua ennakoida, mihin ratkaisuun eduskuntaryhmä liikkumisrajoitusten suhteen päätyy.

Hänen mukaansa asia on aidosti ryhmän käsissä ja avoinna. Päätös kilpistyy siihen, pidetäänkö rajoituksia aidosti välttämättöminä.

Vaikeinta liikkumisrajoitusten säätäminen on vasemmistoliitolle, hallituslähteistä kuvaillaan.

HS:n tietojen mukaan esitysluonnosta hiotaan vielä.

Esimerkiksi vapaa-ajan liikkumista ei rajoitettaisi enää kodin lähipiiriin, kuten vielä tiistaina esillä olleessa esityksessä mainittiin. Liikkua siis voisi myös liikkua rajoitusalueen luonnossa eikä vain kodin lähellä.

Lakiin tullee myös kirjaus, jossa viitataan parisuhteessa elävien mahdollisuudesta tavata eri puolilla kaupunkia, jos he asuvat eri osoitteissa.

Hallituslähteiden mukaan näitä muutoksia vaati kovaäänisimmin vasemmistoliitto.

Lue täältä lisää siitä, mitä mahdollisista liikkumisrajoituksista tiedetään nyt.

Puolueet ovat vaatineet myös parempia perusteluja, miksi muut toimet eivät enää riitä.

Puolueet kyselivät tiistaina muun muassa, miksi kokoontumisia ei vähennetä rajoittamalla tapaamisia yksityisissä tiloissa. Myös näitä perusteluja valmistellaan ennen kuin eduskuntaryhmät illalla kokoontuvat.

Erityisesti vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki on pitänyt esillä tätä vaihtoehtoa.

Joidenkin asiantuntijoiden mukaan kotirauhaan puuttumista voitaisiin tulkita vielä suuremmaksi perusoikeuksiin puuttumiseksi kuin useilla poikkeuksilla toteuttavaa liikkumisrajoitusta.

Lue lisää: Miksi hallitus pohtii liikkumisrajoituksia, vaikka ongelma on sisätiloissa? Valtion on vaikea tulla kenenkään kotiin, oikeusoppinut selittää

Esitykseen tullee myös muutos uskonnollisiin kokoontumisiin. Ne olisivat lähtökohtaisesti rajoitusten piirissä, mutta esitykseen saatetaan kirjata jonkinlainen poikkeus sielunhoidollisten tapaamisten sallimisesta. Tätä vaati keskusta.

Vihreille keskeistä oli saada mukaan maskipakko, joka olisi voimassa mahdollisesti myös liikkumisrajoitusten jälkeen.

Kaikki kolme kriittistä hallituspuoluetta vaativat lisää perusteluja eritoten toimien välttämättömyydelle.

HS:n tietojen mukaan Rkp ja vihreät haluavat, että rokotusjärjestystä muutetaan sen jälkeen, kun ainakin riskiryhmät, yli 70-vuotiaat sekä sairaanhoitohenkilökunta ovat rokotettu.

HS:n kahdesta hallituslähteestä saaman tiedon mukaan rokotusjärjestyksen muuttamisesta myös päätettiin tiistaina periaatteellisella tasolla, mutta sen toteuttamiseen voi mennä vielä aikaa.

Myös esityksen nimi saattaa muuttua. Lakiesityksellä pyritään vähentämään kontaktien määrää, joten lain nimessä ei välttämättä tulla viittaamaan liikkumisrajoituksiin vaan kohtaamisten vähentämiseen.

HS:n tietojen mukaan puolueilla on muutosten jälkeen varsin yksimielinen näkemys itse pykälistä.

Illalla eduskuntaryhmien kokouksissa käsitellään enemmän sitä, kykenevätkö lainvalmistelijat kirjaamaan perustelut, joiden mukaan liikkumisrajoitukset ovat täysin välttämättömiä.

Pääministeri Sanna Marin (sd) kirjoitti neuvottelujen jälkeen Twitterissä, että ryhmien pohdinnan jälkeen hallitus voi arvioida, onko sillä edellytyksiä antaa esitys eduskunnalle. Marinin mukaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) sekä sosiaali- ja terveysministeriö arvioivat, että rajoituksille on perusteet ja välttämätön tarve.

Koska THL sekä että sosiaali- ja terveysministeriö pitävät rajoituksia välttämättöminä, on kaikilla eduskuntaryhmillä paine ne hyväksyä.

Tiistaina esiteltiin muun muassa Varsinais-Suomen ja pääkaupunkiseudun sairaaloiden ennusteita, joiden mukaan tilanne on vakava.

Jos vasemmistoliitto, vihreät ja Rkp keskiviikkona siunaavat keskiviikkona suunnitelmat, hallitus päättää esityksen antamisesta eduskunnalle valtioneuvoston istunnossa aikaisintaan torstaina.

Rajoitukset voisivat olla voimassa pääsiäiseen mennessä, mikäli eduskunta hyväksyy ne.

Vaikka laki menisi eduskunnasta läpi, sekin vaihtoehto on, ettei liikkumisrajoituksia koskaan otettaisi käyttöön, jos tartuntojen määrä lähtisi merkittävästi ennusteita nopeampaan laskuun.

Lakiin tai sen perusteluihin on tarkoitus kirjata erilaisia käyttöönoton kriteerejä esimerkiksi virustartuntojen ilmaantuvuudesta, tartuntojen kehityssuunnasta, jäljityksen toimivuudesta ja sairaaloiden tehohoitopaikkojen riittävyydestä.

Kriteereitä ei tiettävästi kuitenkaan kirjoitettaisi tarkoilla numeroilla.

Hallituksen pitää näiden kriteerien pohjalta vielä käydä läpi alueiden juuri sen hetkinen tilanne ennen kuin rajoitukset otetaan käyttöön.

Uuden lain sallimat rajoitukset otettaisiin voimaan asetuksella, jonka eduskunta voi joko hyväksyä tai hylätä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat