Opetusministeri Saramo: Hallitus ei enää ohjeista kouluja etäopetukseen, vaan kunnat ja aluehallintovirastot päättävät - Politiikka | HS.fi

Opetusministeri Saramo: Hallitus ei enää ohjeista kouluja etäopetukseen, vaan kunnat ja aluehallintovirastot päättävät

”Paikallinen toimintatapa mahdollistaa lähiopetuksessa pysymisen siellä, missä se on mahdollista ja toisaalta rajoitukset pahimmilla epidemia-alueilla”, ministeri sanoo.

Opetusministeri Jussi Saramo (vas).­

24.3. 13:11 | Päivitetty 24.3. 15:50

Opetusministeri Jussi Saramon (vas) mukaan hallitus ei enää ohjeista kouluja pysymään etäopetuksessa, vaan lähiopetuksesta tai etäopetuksesta päättävät kunnat ja aluehallintovirastot: ”Etäopetussuositus päättyy tähän viikkoon.”

Hallituksen helmikuussa suosittama kolmen viikon etäopetusjakso peruskoulun yläluokilla ja toisella asteella lähes koko maassa eli epidemian kiihtymis- ja leviämisvaiheen alueilla päättyy maanantaina. Alakoulua eli luokkia 1–6 suositus ei ole koskenut.

Kun hallitus on valmistellut mahdollisia liikkumisrajoituksia, esillä on ollut niiden yhteydessä myös uusi suositus, joka olisi siirtänyt myös alakoulun luokat 4–6 etäopetukseen pahimmilla epidemia-alueilla eli pääkaupunkiseudulla ja Turun seudulla.

”En itse pidä tällaista ajatusta hyvänä. Myöskään Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tiedot tartunnoista ja altistumisista eivät ole sitä tukeneet”, Saramo sanoo HS:lle.

Hallituksen valmistelemat liikkumisrajoitukset sallivat luonnoksen mukaan yhtenä poikkeuksena liikkumisen myös kouluun.

Vasemmistoliitolle liikkumisrajoitukset ovat Saramon mukaan muutenkin ”aidosti vaikea asia”.

”Liikkumisen rajaus on raju toimi, ja mieluummin olisimme pyrkineet rajoittamaan esimerkiksi tilaisuuksia kodeissa tai sulkemaan suuret erikoisliikkeet”, Saramo sanoo.

Eikö myös kotibileiden kieltäminen olisi hankalaa?

”Kotirauhan piiriin kuuluvien tilojen valvominen olisi perusoikeuksien näkökulmasta ongelmallista, samoin kuin liikkumisenkin”, Saramo myöntää mutta korostaa myös perustavanlaatuista oikeutta terveyteen ja elämään.

”Nyt punnitaan, miten kontaktien määrää riittävästi vähentävät rajoitustoimet voidaan parhaiten perusoikeusnäkökulmasta toteuttaa”, hän sanoo.

”Haluamme vielä mustaa valkoisella siitä, että liikkumisrajoitukset ovat tosiaan välttämätön ja ainoa tapa estää epidemian pahentuminen”, Saramo sanoi keskiviikkona iltapäivällä ennen eduskuntaryhmän kokousta illalla.

Keskiviikkoiltana myös vihreiden ja Rkp:n eduskuntaryhmät ovat koolla pohtimassa, voivatko ne hyväksyä liikkumista rajoittavan esitysluonnoksen.

Etäopetuksen jatkamiseen on Saramon mukaan pahimmilla epidemia-alueilla yhä perusteita, eikä mikään kunta ole turvassa mahdollisilta uusilta tautiryppäiltä. Saramo kertoi ohjeistuksen päättymisestä viestipalvelu Twitterissä.

Saramon mukaan ministeriö on valmis päivittämään ohjeistusta heti, mikäli uudet virusmuunnokset muuttavat koulujen tilannetta merkittävästi: ”Virusmuunnokset voivat vaikeuttaa tilannetta, joten on tärkeää käyttää täysimääräisesti tilojen ja ilmastoinnin keinoja vähentää riskejä.”

Ministerin mukaan Suomessa oireettomien seulonnat ja tartuntojen jäljitys ovat osoittaneet kuitenkin altistumisten aiheuttavan kouluissa harvoin jatkotartuntoja.

Saramo muistutti myös, että etäopetuksen negatiiviset vaikutukset ovat suuret. Etenkin ammatillisiin opintoihin kuuluu osia, joita ei voi etänä suorittaa ja joita on lykätty eteenpäin jo liian kauan.

Koronatuen turvin välttämätöntä lähiopetusta voidaan hänen mukaansa turvallisesti toteuttaa henkilökohtaisena tai riittävän pienen ryhmän opetuksena.

”Paikallinen toimintatapa mahdollistaa lähiopetuksessa pysymisen siellä, missä se on mahdollista ja toisaalta rajoitukset pahimmilla epidemia-alueilla”, Saramo sanoo.

Sulkujen ajoitus oli Saramon mukaan onnistunut.

”Jatkossa vaikkapa Loviisassa tai Somerolla voidaan pysyä lähiopetuksessa, vaikka Helsingissä ja Turussa tartuntatilanne on paha”, Saramo sanoo.

HS:n saamien tietojen mukaan esimerkiksi Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) sekä pääkaupunkiseudun kunnat Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen ovat vielä keskiviikkona valmistelemassa päätöstä, jonka mukaan yläkoulujen ja toisen asteen oppilaitosten etäopetus jatkuu pääsiäiseen asti.

Lukiolaisten liitto toivoo, että muuallakin alettaisiin palata lähiopetukseen ainakin pääsiäisen jälkeen, jotta opiskelijoiden tilannetta saadaan helpotettua.

”On kohtuutonta, että osa lukiolaisista joutuu vieläkin kärvistelemään etäopetuksessa, vaikka sen haittojen on todettu olevan paljon suuremmat kuin hyötyjen”, sanoo tiedotteessa Lukiolaisten liiton puheenjohtaja Emilia Uljas.

Opetusministeri kertoi jo helmikuussa, että hallitus sitoutuu maaliskuun jälkeen kohdistamaan rajoituksia nuorten sijasta enemmän aikuisiin.

”Sulun jälkeen hallitus sitoutuu siihen, että nuoria koskevia rajoituksia ei aseteta, vaan ne kohdistuisivat enemmän aikuisiin”, Saramo sanoi tuolloin HS:lle.

Hallitus ilmoitti 25. helmikuuta, että lähes kaikkialla Suomessa peruskoulun yläluokat ja toisen asteen oppilaitokset ohjataan siirtymään etäopetukseen 8. maaliskuuta alkaen kolmeksi viikoksi.

Alakoulut eli peruskoulun luokat 1–6 sekä erityisen tuen oppilaat ovat pysyneet lähiopetuksessa.

Etäopetukseen siirryttiin lähes koko maassa Keski-Pohjanmaata, Kainuuta, Pohjois-Savoa, Etelä-Savoa ja Pohjois-Karjalaa lukuun ottamatta.

Päätökset etäopetuksesta tekevät käytännössä kunnat, ja kun on kyseessä laajempi alue, aluehallintovirastot. Kouluja voidaan sulkea tartuntatautilain perusteella.

Perusopetuslakiin on tehty kesään asti voimassa oleva muutos, joka mahdollistaa etäopetuksen neljännestä luokasta lähtien.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat