Alkoholin ostaminen olisi syy liikkua, parturi tai satunnainen suhde ei: Tällaisia asioita rajoitusten aikana saisi tehdä - Politiikka | HS.fi

Alkoholin ostaminen olisi syy liikkua, parturi tai satunnainen suhde ei: Tällaisia asioita rajoitusten aikana saisi tehdä

HS kokosi esityksestä vastauksia joihinkin kysymyksiin. Tiedot ovat luonnoksesta, joka saattaa vielä muuttua ennen voimaantuloaan.

Valtioneuvoston kanslia julkaisi keskiviikkoiltana esitysluonnoksen liikkumisrajoituksista.­

24.3. 22:22 | Päivitetty 25.3. 8:08

Minne saa mennä, minne ei? Tämä on ensimmäinen kysymys, jonka hallituksen kaavailemat liikkumisrajoitukset synnyttävät.

Ainakin alustava vastaus saatiin keskiviikkona, kun valtioneuvoston kanslia julkaisi luonnoksen pykälistä, joilla rajoitukset saatettaisiin voimaan. HS kokosi esityksestä vastauksia joihinkin kysymyksiin. Tiedot ovat luonnoksesta, joka saattaa vielä muuttua ennen voimaantuloaan.

Lakiesitys on määrä antaa tänään torstaina eduskunnalle. Rajoitukset otettaisiin kuitenkin käyttöön vasta erillisellä valtioneuvoston asetuksella ja vain osassa maata. Vaikka eduskunta hyväksyisi esityksen, se ei siis vielä itsessään tarkoittaisi, että rajoitukset tulevat voimaan.

Ne voitaisiin ottaa käyttöön vain pahimmilla epidemia-alueilla, joita nyt ovat pääkaupunkiseutu ja Turku.

Mikä muuttuu nykyiseen verrattuna? Moni asia. Nykyiset koronaviruksen vuoksi säädetyt rajoitukset pääosin kertovat, mikä on kiellettyä. Liikkumisrajoituksissa periaate muuttuu. Nyt kaikki poistuminen omasta pihapiiristä olisi kiellettyä, ellei liikkumisen syytä ole erikseen sallittu.

Saisiko kauppoihin mennä yhä vapaasti? Ei saisi. Luonnos luettelee erikseen tarpeita, joiden vuoksi kauppaan saisi lähteä. Ensi sijassa esitys sallii elintarvikkeiden ja sellaisten tuotteiden ostamisen, ”joita ruokakaupoissa, apteekeissa, huoltoasemilla ja kioskeissa vakiintuneesti myydään”. Alkoholijuomat ovat luonnoksen mukaan elintarvikkeita, kuten myös ravintolisät.

Lisäksi luonnos sallii ”henkilökohtaisen elämän kannalta välttämättömien tarvikkeiden” hankkimisen. Näiden pitäisi esityksen mukaan liittyä esimerkiksi jonkin välttämättömän asian korvaamiseen ja olla sellaisia, joiden hankkimista ei voi lykätä myöhemmäksi. Vaateshoppailu, levykaupassa vierailu tai uuden viihde-elektroniikan hankkiminen eivät siis välttämättä täyttäisi ehtoa.

Pakettien noutaminen esimerkiksi pakettiautomaateista tosin on erikseen sallittu, samoin apteekissa käynti. Myös pankkiin voisi mennä.

Voiko parturiin mennä? Luonnos ei luettele kampaamoja tai muita vastaavia palveluja sallittujen toimien listalla. Sen sijaan se toteaa rajoitusten taloudellisista vaikutuksista näin: ”Liikkumisrajoitusten aikana asiakkaita ei myöskään lähtökohtaisesti olisi ravintoloilla, hotelleilla ja erilaisilla henkilökohtaista palvelua tarjoavilla yrityksillä (esim. kampaamo- ja kauneudenhoitopalvelut), pois lukien ravintoloiden noutomyynti.”

Voiko töihin mennä? Luonnos ohjaa tiukkasanaisesti etätyöskentelyyn, jos se vain on mahdollista. Sen mukaan liikkuminen työn perusteella voi olla välttämätöntä ”jos esimerkiksi työtehtäviä ei voida hoitaa etäyhteyden avulla”. Omaa yritystoimintaa saisi yhä siirtyä harjoittamaan.

Voiko kouluun, opiskelemaan tai päiväkotiin mennä? Tilanteen mukaan. Luonnoksen mukaan liikkumisoikeus opiskelemaan riippuu etenkin siitä, järjestetäänkö opetusta etä- vai lähimuodossa. Esitys sisältää liikkumavaraa esimerkiksi tilanteisiin, joissa ammatillista opetusta ei voi järjestää etänä. Myös liikkuminen pääsykokeisiin tai ylioppilastutkinnon kokeisiin olisi mahdollista. Lapsen osallistuminen ja vieminen varhaiskasvatukseen olisi myös mahdollista.

Voiko sukulaisia tai kavereita nähdä sisällä? Pääosin ei. Luonnos pyrkii estämään esimerkiksi erilaisia kotivierailuja ja -juhlia. Se mainitsee erikseen ”kyläilyt ja vierailut, päivä- ja illanistujaiset ja erilaiset kotijuhlat”.

Poikkeuksia kuitenkin on. Luonnos esimerkiksi sallii sairastuneen lähisukulaisen tai muuten läheisen ihmisen hoivaamisen. Isovanhemmat voisivat myös hoitaa lastenlastaan – tämän esitys sallii erikseen. Myös moni muu painava henkilökohtainen olosuhde kuten läheisen hautajaiset tai lapsen tapaamisoikeus olisi syy liikkua.

Entä ulkona? Kyllä, mutta rajatusti. Kaikille sallittua olisi ulkoilu ”virkistäytymis- tai kuntoilutarkoituksessa” saman talouden jäsenten kanssa tai enintään kahden ulkopuolisen seurassa. Kotieläimen ulkoiluttaminen on myös syy liikkua.

Vuonna 2008 ja sen jälkeen syntyneille lapsille olisi sallittua ulkoilu ja leikkiminen ulkona yhdessä muiden lasten kanssa.

Saako seurustelukumppania tavata? Kyllä saa. Luonnos tosin pyrkii rajaamaan tapaamisia parisuhteen keston tai laadun mukaan. Esitystekstin mukaan ”vakiintuneessa parisuhteessa olevat henkilöt, jotka eivät asu samassa taloudessa” voisivat liikkua tapaamaan toisiaan. Esitys ei tarkenna, millainen suhde täyttää ”vakiintuneisuuden” määritelmän.

Voiko mennä mökille tai lomalle muualle Suomeen? Luonnos sallii liikkumisen omassa ”omistuksessa tai pysyvässä hallinnassa” olevalle vapaa-ajan asunnolle. Esitys tarkentaa, että pysyvällä hallinnalla tarkoitetaan esimerkiksi ”pitkäaikaista” vuokrasopimusta tai lähiomaisen mökkiä. Esityksestä ei käy ilmi, ovatko esimerkiksi viikoksi vuokratut lomamökit tällaisia. HS ei tavoittanut keskiviikkona valtioneuvoston kanslian tiedotteessaan nimeämiä virkamiehiä tarkentamaan asiaa.

Pitääkö liikkumisen tarkoitus voida esittää kirjallisesti? Luonnos toteaa, että ulkona liikkuessa tulisi ”olla mukana selvitys siitä, mikä on liikkumisen määränpää ja tarkoitus” sekä poikkeusperusteesta. Tiedon voisi kuitenkin antaa poliisille ”joko suullisesti tai kirjallisesti”. Luonnoksen mukaan selvitystä voisi näyttää myös sähköisesti esimerkiksi matkapuhelimen näytöltä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat