Oikeustieteilijät pitävät hallituksen luonnosta liikkumisen rajoittamiseksi poikkeuksellisena, mutta pääosin onnistuneena

”Poliisilla ei ole mitään mahdollisuuksia selvittää, onko ihmisellä hyväksyttävät syyt liikkumiseen. Silloin herää kysymys, millaista liikkumista lailla oikeastaan halutaan kitkeä”, sanoo Helsingin yliopiston rikosoikeuden professorin Kimmo Nuotio.

Britannian tiedeakatemian oikeustieteen tutkimusprofessori Martin Scheinin (vas.) ja Helsingin yliopiston rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio.

25.3.2021 2:00 | Päivitetty 25.3.2021 6:18

Hallituksen luonnos laiksi liikkumisvapauden ja lähikontaktien väliaikaisesta rajoittamisesta on kokonaisuudessaan verraten hyvin onnistunut, arvioi Britannian tiedeakatemian oikeustieteen tutkimusprofessori Martin Scheinin.

”On tärkeää, että perusoikeuksien rajoitukset toteutetaan lain tasolla. Tällä tavoin sisällöllistä lainsäädäntövaltaa ei delegoida valtioneuvostolle, mikä on valmiuslain malli mutta myös syy sille, miksi valmiuslaki ei ole perustuslain vaatimusten mukainen. Esitysluonnos vastaakin samaa mallia kuin on omaksuttu majoitus- ja ravitsemistoiminnasta annetun lain muuttamisessa [ravintoloiden sulkeminen], minkä perustuslakivaliokunta on jo hyväksynyt.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat