Liikkumisrajoituslain ehtiminen voimaan pääsiäiseksi epätodennäköistä – Hallitus antoi esityksensä, eduskunta aloittaa käsittelyn perjantaina - Politiikka | HS.fi

Liikkumisrajoituslain ehtiminen voimaan pääsiäiseksi epätodennäköistä – Hallitus antoi esityksensä, eduskunta aloittaa käsittelyn perjantaina

Hallitus antoi torstaina esityksensä liikkumisrajoituksista ja maskipakosta pahimmille epidemia-alueille.

25.3. 13:01 | Päivitetty 25.3. 17:06

Eduskunnan on määrä aloittaa liikkumisrajoituksia koskevan lakiesityksen käsittely perjantaina, kun asiasta käydään lähetekeskustelu.

Toistaiseksi on kuitenkin hyvin epävarmaa, millä aikataululla laki voidaan saada voimaan.

Tämän hetken tietojen valossa näyttää epätodennäköiseltä, että laki ehtisi voimaan esimerkiksi jo pääsiäiseksi, sillä siitä annettavan mietinnön pitäisi tässä tapauksessa valmistua heti ensi viikon alussa.

Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen (kesk) ei halunnut vielä torstaina veikata aikataulua.

”Hankala tehdä arviota prosessin kestosta. Riippuu valiokuntatyön ottamasta ajasta”, Vehviläinen viestitti.

Eduskunnan puhemiesneuvosto käsittelee asiaa perjantaina. Sen jälkeen varmuus saataneen siihen, missä määrin ensi viikon istuntotaukoa perutaan liikkumisrajoitusten käsittelyn vuoksi.

Ensi viikko olisi eduskunnassa normaalin aikataulun mukaan istuntotaukoa pääsiäisen vuoksi. Valmiutta istuntojen järjestämiseen tauon aikana on kuitenkin ollut.

Asian käsittelyssä paljon painoa on perustuslakivaliokunnan näkemyksellä, sillä kyse on voimakkaista perusoikeuksien rajoituksista.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Antti Rinne (sd) sanoi torstaina, että valiokunnan aikataulu riippuu paljon asiantuntijalausuntojen sisällöstä.

”Mahdollisimman nopeasti, sen tarkempaa ei pysty sanomaan, tämä on sen verran tarkka paikka.”

Eduskuntatalo 3. helmikuuta 2021 Helsingissä.­

Lue lisää: Hallitus on rajoittamassa liikkumista ja tuomassa maskipakon osaan maata – Näistä 12 syystä liikkuminen olisi edelleen sallittua

Hallitus antoi torstaina esityksensä liikkumisvapauden ja lähikontaktien väliaikaisesta rajoittamisesta ja maskipakosta pahimmille epidemia-alueille.

Liikkumisrajoitusten piiriin kuuluvilla alueilla kotoa tai asuinpaikasta olisi oikeus lähteä vain välttämättömästä syystä tai ulkoilun takia.

Välttämättömiksi syiksi laissa luetaan monia asioita, muun muassa elintarvikkeiden, ruoan, lääkkeiden ja polttoaineen ostaminen, pankissa tai postissa asioiminen, sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen käyttäminen sekä työtehtävien hoitaminen.

Virkistäytymis- tai kuntoilutarkoituksessa tapahtuva ulkoilu olisi sallittua samaan talouteen kuuluvien tai enintään kahden muun henkilön kanssa.

Lue lisää: Alkoholin ostaminen olisi syy liikkua, parturi tai satunnainen suhde ei: Tällaisia asioita rajoitusten aikana saisi tehdä

Jos eduskunta hyväksyy hallituksen lakiesityksen, liikkumisrajoitukset voidaan säätää voimaan erillisellä asetuksella.

Jos valtioneuvosto ei anna asetusta, rajoitukset eivät siis tule voimaan automaattisesti lain hyväksymisen jälkeen.

Rajoitukset voidaan säätää voimaan enintään kolmeksi viikoksi kerrallaan sellaisilla alueilla, joilla epidemian hillitsemisen ja terveydenhuollon kantokyvyn turvaamisen katsotaan niitä edellyttävän.

Alueiden määrittelyssä on otettava huomioon virustartuntojen ilmaantuvuus ja tartuntojen kehityssuunta alueella, tartunnanlähteiden selvittämisen onnistuminen alueella, alueellinen ennuste sairaala- ja tehohoidon tulevasta tarpeesta sekä kunnan väestötiheys ja asema jonkin asiointi- ja työssäkäyntialueen osana.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat