Oikeusministeri Henriksson sai eduskunnan luottamuksen, eduskunta siunasi kuntavaalien siirtämisen - Politiikka | HS.fi

Oikeusministeri Henriksson sai eduskunnan luottamuksen, eduskunta siunasi kuntavaalien siirtämisen

Perussuomalaisten lisäksi kokoomuslaiset kansanedustajat äänestivät luottamusta vastaan.

26.3. 10:58 | Päivitetty 26.3. 15:44

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) sai perjantain äänestyksessä eduskunnan luottamuksen. Luottamuksen puolesta äänesti 103 kansanedustajaa ja sitä vastaan 66 edustajaa. Poissa oli 30 kansanedustajaa.

Perussuomalaiset esitti epäluottamusta Henrikssonille kuntavaalien siirtämisen vuoksi.

”Oikeusministeri Henriksson ei ole ryhtynyt tarvittaviin toimiin kuntavaalien järjestämiseksi turvallisesti ja ajallaan”, sanoi puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aho perjantain istunnossa.

”Vaalien siirto on toteutettu tavalla, joka panee ehdokkaat vaikeaan tilanteeseen, asettaa eduskunnan lainsäädäntösuvereniteetin kyseenalaiseksi eikä täytä kehittyneelle demokratialle ja oikeusvaltiolle asetettuja vaatimuksia.”

Hallituspuolueissa kaikki läsnä olleet kansanedustajat äänestivät Henrikssonin luottamuksen puolesta. Oppositiossa perussuomalaisten lisäksi kokoomuslaiset edustajat äänestivät luottamusta vastaan.

Kristillisdemokraatit ja Liike Nyt puolestaan antoivat tukensa Henrikssonille.

Perjantain istunnossa hyväksyttiin myös kuntavaalien siirtoa koskeva lakiesitys. Vaalit on määrä järjestää 13. kesäkuuta, kun ne oli alun perin tarkoitus pitää 18. huhtikuuta.

Ministeri Henriksson vastasi Halla-aholle puheenvuorossaan muun muassa viittaamalla Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) antamaan arvioon tautitilanteen kehittymisestä ja siitä, että vaalit olisi turvallisempaa järjestää kesäkuussa.

Henriksson kävi keskustelun aikana myös läpi pitkän listan toimista, joita oikeusministeriö on tehnyt yhdessä THL:n kanssa viime syksystä alkaen, jotta vaalit voitaisiin järjestää turvallisesti.

”Teknisesti vaalit olisi ollut mahdollista pitää huhtikuussa, mutta tautitilanteelle ja virusmuunnokselle oikeusministeriö ja minä emme voi valitettavasti mitään.”

Henriksson korosti, että kesäkuussa useampi suomalainen on saanut rokotteen, mikä vaikuttaa vaalien turvallisuuteen.

Perussuomalaiset oli ainoa puolue, joka parlamentaarisissa neuvotteluissa vastusti vaalien siirtämistä.

Henriksson halusi nostaa esiin sen, että eduskunnan perustuslakivaliokunnassa puolueen edustajat antoivat tästä huolimatta siunauksensa vaalien siirtämistä koskevalle laille yhdessä muiden puolueiden kanssa.

”Perussuomalaisten ryhmä on siis muuttanut mielipidettään. On hyvä, että myös te olette myöntäneet, että tässä vaikeassa koronatilanteessa paras ratkaisu oli siirtää vaalit.”

Halla-aho on perustellut puolueen kantaa perustuslakivaliokunnassa sillä, että valiokunta ottaa kantaa vain siihen, onko hallituksen esitys perustuslain mukainen vai sen vastainen. Hänen mukaansa perussuomalaiset pyrkii siihen, ettei perustuslain noudattamista valvova valiokunta politisoidu.

Henriksson myönsi keskustelun aikana, että oikeusministeriön viestinnässä vaalien suhteen oli ongelmia heti sen jälkeen kun vaalien siirtämisestä oli päätetty.

Perussuomalaiset on katsonut, että ministeriö ja Henriksson on ohjeistanut kuntien vaalilautakuntia rikkomaan voimassa olevaa lakia ja jättämään ehdokaslistat vahvistamatta vanhan lain mukaisessa aikataulussa.

Henrikssonin mukaan ministeriön viestintään kohdistui suuria paineita heti päätöksen jälkeen ja epätarkkuutta esiintyi.

”Asia korjattiin saman päivän aikana. Tästä kaikesta sain tiedon vasta jälkikäteen.”

Hän kertoi ilmaisseensa ministeriössä pettymyksensä tapahtuneeseen.

”On aivan selvää, että voimassa olevaa lakia tulee noudattaa, kunnes voimassa on uusi laki.”

Henriksson vastasi myös perussuomalaisten näkemykseen siitä, että oikeusministeriö ja Henriksson olisivat johtaneet kansalaisia harhaan vakuuttamalla viime hetkille asti, että vaalit voidaan järjestää ajallaan.

”Tämä on perusteeton väite”, hän sanoi.

Henriksson totesi, että puolueista yksikään ei kokenut vaalien siirtämistä helmikuussa tarpeelliseksi, kun oikeusministeriön virkamiehet esittivät sitä. Hän myös huomautti todenneensa lukuisia kertoja julkisuudessa, että vaalien suhteen on avoimia kysymyksiä.

Tähän perussuomalaisten Vilhelm Junnila vastasi lukemalla ääneen mediasiteerauksia joulukuusta maaliskuuhun. Niissä Henriksson kertoo, että vaalit voidaan järjestää ajallaan koronaviruksesta riippumatta.

”Väite ei siis ole perusteeton, kuten ministeri Henriksson puheenvuorossaan väitti.”

Hallituspuolueista Henrikssonille tuli laajaa ymmärrystä. Esimerkiksi vasemmistoliiton Merja Kyllönen antoi ministerille voimakkaan tukensa keskustelussa.

”Pystypäin, ministeri Henriksson, pystypäin voit jatkaa työtäsi. Täysi tuki ja pulinat pois.”

Oppositiossa kristillisdemokraatit ilmaisi keskustelussa selvän tukensa Henrikssonille. Kansanedustaja Peter Östman totesi, että vaalien siirtämisen suhteen vastuu on jaettu, koska puolueet neuvottelivat asiasta yhdessä.

Kokoomuksesta Sari Multala kysyi muun muassa, onko kaikki mahdollinen nyt varmasti tehty, jotta vaalit voidaan järjestää turvallisesti kesäkuussa.

Hänestä vastuullinen päätös oli nyt siirtää vaaleja. Samaan aikaan hän katsoi, ettei kaikkea mahdollista tehty, jotta siirtämiseltä olisi voitu välttyä. Esimerkiksi ennakkoäänestystä olisi voitu pidentää aiemmin, Multala sanoi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat