Rokotusten alueellisella kohdentamisella olisi merkittäviä hyötyjä, mutta jostain syystä THL ei lausunnossaan sano sitä - Politiikka | HS.fi

Rokotusten alueellisella kohdentamisella olisi merkittäviä hyötyjä, mutta jostain syystä THL ei lausunnossaan sano sitä

THL:n laskelman perusteella rokotejakelun painottaminen pahimmille epidemia-alueille vähentäisi sairaalahoidon tarvetta merkittävästi. Silti THL ajaa voimakkaasti vain liikkumisen rajoituksia, kirjoittaa politiikan toimittaja Teemu Muhonen analyysissaan.

Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä on suositellut rokotusjärjestyksen muuttamista.­

26.3. 19:32

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) julkaisi perjantaina lausuntonsa rokotteiden jakelun painottamisesta alueellisen tautitilanteen mukaan. Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä suositteli viime viikolla, että rokotuksia alettaisiin painottaa nykyistä enemmän vaikeimmille pahimmille epidemia-alueille.

Pääjohtaja Markku Tervahaudan allekirjoittama THL:n lausunto on kuitenkin huomattavan varauksellinen.

”Alueellisesti, epidemiatilanteen mukaan painottuva rokotejakelu voi jonkin verran vähentää sairaalahoitojaksoja covid-19-rokotusohjelmaan sovitettuna, mutta on jatkuvana toimintana lähinnä logistisista syistä hankalasti toteutettavissa. Esitetyn mallin mukainen jakelun painottaminen ei todennäköisesti vaikuttaisi merkittävästi epidemian etenemiseen, sillä rokotteiden saatavuuden parantuessa rokotuskattavuus koko taudille alttiissa väestössä nousee tähänastista nopeammin tulevien kuukausien aikana”, lausunnossa sanotaan.

THL:n mukaan kansallisen rokotusasiantuntijatyöryhmän suositus on toteutettavissa. THL ei silti ota kantaa siihen, pitäisikö suositus toteuttaa. Se jättää asian sosiaali- ja terveysministeriön sekä hallituksen arvioitavaksi.

THL:n lausunnon varauksellisuutta voi pitää yllättävänä. Sen mukaan epidemiatilanteen mukaan painottuva rokotejakelu voi vähentää sairaalahoitojaksoja ”jonkin verran”.

Lausunnosta löytyvän THL:n oman laskelman mukaan sairaalahoitojaksojen määrä vähenisi tulevina kuukausina jopa viidenneksen verrattuna tilanteeseen, jossa uudenlaista painottamista ei otettaisi käyttöön.

Laskelman tekemiseen osallistunut erikoistutkija Simopekka Vänskä kuvaa vaikutusta merkittäväksi. Hän ei halua kommentoida sitä, että pääjohtaja Tervahaudan allekirjoittamassa lausunnossa vaikutusta kuvataan sanoilla ”voi vähentää jonkin verran”. Vänskä ei ole osallistunut lausunnon kirjoittamiseen. Hän toteaa, että mitä myöhemmin epidemiatilanteen mukaan painottaminen toteutettaisiin, sitä pienemmäksi sen vaikutus jäisi.

Rokotusjärjestyksen muuttamista suositellut kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä on THL:n asettama. Sen sihteerinä toimii THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek. Myöskään Nohynek ei halua kommentoida THL:n perjantaina antamaa lausuntoa, jota hän ei ole ollut kirjoittamassa.

Sanna Marinin (sd) hallitus on ilmaissut, että nimenomaan THL on pitänyt liikkumisen rajoittamista pahoilla epidemia-alueilla välttämättömänä. Hallituksen esityksen mukaan liikkumisrajoitukset vähentäisivät Husin alueella erikoissairaanhoidon tarvetta maalis–kesäkuussa noin 17 prosenttia. Tätä vaikutusta kuvataan esityksessä ”merkittäväksi”.

On selvää, ettei vasta viikkojen päästä tapahtuva rokotusten painottaminen epidemiatilanteen mukaan estäisi viruksen leviämistä Uudellamaalla. Pääjohtaja Tervahaudan mukaan muutoksella ei voitaisi korvata kaavailtuja liikkumisen rajoituksia.

Silti voi pitää yllättävänä, ettei THL aja painokkaammin myös rokotusjärjestyksen muuttamista, jolla olisi sen oman laskelman mukaan vastaavan kaltaisia merkittäviä hyötyjä.

Hallituspuolueista keskusta on kipuillut sen ajatuksen kanssa, että rokotusten jakelua ryhdyttäisiin painottamaan nykyistä voimakkaammin esimerkiksi pääkaupunkiseudulle. Se tarkoittaisi sitä, että rokotukset etenisivät hitaammin joillain muilla alueilla.

THL:n perjantaina julkaisema varauksellinen lausunto miellyttääkin ainakin osaa keskustapoliitikoista.

”Keskustelu rokottamisen keskittämisestä pääkaupunkiseudulle kannattaa nyt lopettaa. Sen toteuttamiselle ei ole mitään perusteita”, kommentoi keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä THL:n lausuntoa tuoreeltaan.

THL:n lausunnon perusteella rokotteiden jakelun painottaminen alueen tautitilanteen mukaan olisi kuitenkin mahdollista toteuttaa ja se vähentäisi sairaalahoidon tarvetta selvästi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat