Oikeustieteilijä laati oman ehdotuksensa: Yksityisiin kokoontumisiin voisi puuttua ilman liikkumis­rajoituksia, sanoo Pauli Rautiainen - Politiikka | HS.fi

Oikeustieteilijä laati oman ehdotuksensa: Yksityisiin kokoontumisiin voisi puuttua ilman liikkumis­rajoituksia, sanoo Pauli Rautiainen

Professori Martin Scheininin mukaan dosentti Pauli Rautiaisen ehdotus on kiinnostava, mutta leikkaisi vain jäävuoren huiput tartuntoihin johtavista kohtaamisista.

Valtiosääntöoikeuden ja hyvinvointioikeuden dosentti Pauli Rautiaisen mukaan yksityistilaisuuksien kiellon voisi toteuttaa muuttamalla tartuntalain yhtä pykälää.­

28.3. 13:44 | Päivitetty 28.3. 15:53

Valtiosääntöasiantuntija Pauli Rautiainen arvostelee hallituksen liikkumisrajoituksia sisältävän lakiehdotuksen yhteydessä esitettyjä väitteitä siitä, että laki tarvitaan muun muassa siksi, että muutoin yksityistilaisuuksia ei voi suoraan oikeudellisesti kieltää.

Rautiaisen mukaan kotijuhlat ja vastaavat yksityiset kokoontumiset voisi kieltää muuttamalla jo voimassa olevaa tartuntalain pykälää 58.

Hän arvosteli jo aiemmin Iltalehdessä pääministeri Sanna Marinin (sd) Ylelle esittämää näkemystä, jonka mukaan liikkumisrajoitukset ovat ainoa keino puuttua yksityistilaisuuksissa tapahtuviin kokoontumisiin, esimerkiksi kodeissa pidettäviin juhliin.

Valtiosääntöoikeuden ja hyvinvointioikeuden dosentti Rautiainen julkaisi lauantaina Twitterissä oman nopeasti laaditun ehdotuksensa siitä, miten tartuntatautilain sanamuotoja voisi muuttaa yksityistilaisuuksien kieltämiseksi.

Lue myös: Näistä 13 syystä liikkuminen olisi sallittua – Testaa HS:n koneella, miten liikkumis­rajoitukset vaikuttaisivat sinuun

Lähtökohtana oli lain linjaus siitä, että kunnan tartuntatautien torjunnasta päättävä toimielin voi päättää esimerkiksi ”päiväkotien, kotien ja muiden tilojen sulkemisesta”.

Tähän lakitekstiin Rautiainen lisäisi sanat ”tai tilojen käytön rajoittamisesta”.

Vastaavasti ”yleisten kokousten ja väenkokousten kieltämisestä” olevaa rajausta voisi Rautiaisen mukaan laajentaa niin, että pykälä koskisi myös ”muiden väkeä kokoavien tilaisuuksien kieltämistä tai toiminnan rajoittamista”.

”Liitetään avien [aluehallintovirastojen] kieltopäätöksiin ohjeet (vrt. koulut). Haluttaessa kytketään kieltopäätöksen rikkominen terveydensuojelurikkomukseen tai terveysrikokseen ja luodaan kokoontumisilmoitusta vastaava järjestely”, Rautiainen kirjoitti Twitterissä.

Näin pääministeri Marinin esittämä toive kotijuhlien rajoittamisesta olisi Rautiaisen mukaan mahdollista saada voimaan ilman järeitä liikkumisrajoituksia.

Tartuntatautilaki antaisi siis näin muokattuna mahdollisuuden puuttua myös yksityisasunnoissa tapahtuviin kokoontumisiin, Rautiainen katsoo. Kotirauhaan puuttuminenkaan ei hänen mielestään muodostuisi ongelmaksi, jos kokoontumiskiellon rikkominen rinnastettaisiin terveysrikokseen, jossa maksimirangaistus on kuusi kuukautta vankeutta.

Lue myös: Oikeustieteilijät pitävät hallituksen luonnosta liikkumisen rajoittamiseksi poikkeuksellisena, mutta pääosin onnistuneena

Professori Martin Scheinin kiitti Rautiaista Twitterissä ”rakentavasta yrityksestä rakentaa vaihtoehto”, mutta uskoi ehdotuksen leikkaavan tartuntoja aiheuttavista kohtaamisista vain ”jäävuoren huiput”.

Scheininin mukaansa ei ole myöskään lainkaan selvää, että Rautiaisen esittämään tapaan kirjoitetun lain tulkittaisiin sisältävän ihmisten asunnot, uskonnolliset tilaisuudet ja maskipakon asettamisen. Aluehallintovirastot voisivat Scheininin mukaan epätietoisia ja varovaisia tulkinnoista.

Rautiaisen ehdotukset olivat Scheininistä myös kovin pistemäisiä ja kattaisivat parhaimmillaankin vain osan lähikontakteista. Malli siirtäisi myös paljon aineellista norminantovaltaa aluehallintovirastoille, ilman eduskunnan tarkastusvaltaa.

Scheininin mielestä liikkumisrajoitusten säätäminen laissa on myös täytäntöönpanon näkökulmasta perusteltua.

”Kun säädetään kiellot laissa, se on siinä. (Sakon saa toki riitauttaa.) Sinun mallissasi annetaan valituskelpoisia hallintopäätöksiä”, Scheinin kirjoitti Twitterissä.

Rautiainen arvioi sunnuntaina HS:lle, että hän ja Scheinin puhuvat eri asioista. ”Minä vain totean, että jos yksityistilaisuuksia halutaan rajoittaa, se on oikeudellisesti mahdollista.”

Martin Scheinin ajaa Rautiaisen mukaan kovaa tukahduttamisstrategiaa ja näkee hallituksen liikkumisrajoitusesityksen yhtenä askeleena sen suuntaan.

”Itse en halua ottaa kantaa strategioihin, vaan jätän sen poliitikoille ja epidemiologeille”, Rautiainen linjaa.

Oikaisu 28.3. klo 15.42: Martin Scheinin ei ole ollut mukana liikkumisrajoitusten lainvalmistelussa, kuten artikkelissa virheellisesti kirjoitettiin.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat