Vihreät harkitsisi suhdanne­riippuvaista ansioturvaa – Ohisalo: ”Silloin on turha patistella, kun työtä ei vain ole saatavilla” - Politiikka | HS.fi

Vihreät harkitsisi suhdanne­riippuvaista ansioturvaa – Ohisalo: ”Silloin on turha patistella, kun työtä ei vain ole saatavilla”

Vihreät esitteli tiistaina ajatuksiaan hallituksen työllisyystavoitteen toteutumiseksi. Alle kaksivuotiaille lapsille voitaisiin puolueen mukaan antaa maksuton varhaiskasvatus puolen vuoden ajaksi osapäiväisesti.

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo­

30.3. 12:40 | Päivitetty 30.3. 13:59

Vihreät esitteli tiistaina ehdotuksiaan työllisyyden lisäämiseksi.

Puolue ehdottaa muun muassa, että ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta tehtäisiin suhdanneriippuvainen: turva pitenisi, kun työtä on vähemmän tarjolla, ja lyhenisi, kun alueella on runsaasti avoimia työpaikkoja täyttämättä.

”Tämä olisi työntekijän kannalta reilu malli. Silloin on turha patistella, kun työtä ei vain ole saatavilla”, sanoi puolueen puheenjohtaja Maria Ohisalo tiedotustilaisuudessa.

Vihreiden mielestä pitäisi miettiä myös esimerkiksi sitä, että alle kaksivuotiaille lapsille annettaisiin maksuton varhaiskasvatus puolen vuoden ajaksi osapäiväisesti.

”Työnteon kannustimia tulisi parantaa parantamalla pienten lasten vanhempien mahdollisuutta ottaa työtä vastaan”, Ohisalo perusteli.

Ohisalo ei toistaiseksi esitellyt muun muassa ansioturvaan kohdistuneen ehdotuksensa yksityiskohtia.

”Mielestäni asiaa pitää tutkia, siitä pitää saada malleja meille pöytään ja katsoa, mitä se käytännössä tarkoittaisi”, hän sanoi.

Ohisalo mainitsi mallin konkretiasta kysyttäessä yhtenä ajatuksena, että ansioturva voisi olla ajallisesti esimerkiksi kuukauden pidempi silloin kun työtä on tarjolla vähemmän.

”Tällaisessa maailmanajassa, jossa eletään, on ihan selvää, että mitään leikkauksia ei voi tässä kohtaa ajatella, mutta pitää olla valmius tehdä pitkän linjan rakenteellisia uudistuksia.”

Ohisalo ei myöskään ottanut kantaa siihen, minkälaisia kustannus- tai työllisyysvaikutuksia puolueen ehdottamilla työllisyyskeinoilla olisi.

Hallituksen pitää Ohisalon mukaan käydä läpi se, mitä eri työllisyystoimet saavat maksaa ja minkälainen työllisyysvaikutus niillä olisi.

Esimerkiksi valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk) on vaatinut, että tehtävien työllisyystoimien joukossa olisi nyt oltava sellaisia, jotka yksiselitteisesti vahvistavat julkista taloutta.

Talouspolitiikan arviointineuvosto kiinnitti taannoisessa raportissaan huomiota siihen, että osa hallituksen jo päättämistä työllisyystoimista lisää julkisia menoja, mikä vähentää niiden mahdollisuutta vahvistaa julkista taloutta.

Hallituksen seuraavista työllisyystoimista on määrä tehdä päätöksiä huhtikuussa järjestettävässä puoliväliriihessä.

Hallitus on luvannut tehdä vaalikauden aikana päätökset 80 000 työpaikan synnyttämisestä vuosikymmenen loppuun mennessä. Tästä potista noin 30 000 on hallituksen laskujen mukaan tehty ja noin 50 000 on tekemättä.

Osa ekonomisteista on tosin kyseenalaistanut lukemat, koska hallitus on samaan aikaan tehnyt työllisyyttä heikentäviä päätöksiä.

Vihreät pitää tavoiteltavana, että työvoimaa kasvatettaisiin muun muassa siten, että työperäisiä maahanmuuttajia tulisi Suomeen 80 000–100 000 enemmän nykyiseen ennusteeseen nähden.

Lisäksi puolue haluaisi tavoitteen sille, miten vähennetään työkyvyttömyyseläkkeelle jäävien määrää. Tämä koskee erityisesti mielenterveyssyitä.

Palkkatukea tulisi vihreiden mukaan kehittää maahanmuuttajille siten, että sen avulla voisi kehittää myös kielitaitoaan.

Ohisalo totesi tiistaina, että maahanmuuttokeskustelussa isossa roolissa ovat usein turvapaikanhakijat. Samalla hänestä unohtuu, että merkittävä osa maahan tulevista muuttaa Suomeen myös opiskelu- ja perhesyistä.

Erityisesti perhesyistä tulevien keskuudessa on suuri potentiaali, joka jää hyödyntämättä, hän painotti.

Ohisalo nosti esiin myös valtiovarainministeri Vanhasen ehdotuksen erillisestä tutkimus- ja kehitystoiminnan valtiollisesta rahastosta.

Ohisalon mielestä ajatus on kiinnostava ja siitä kannattaa keskustella edelleen hallituksen piirissä.

Vihreät painottaa, ettei mahdollisen rahaston rahoitus saa korvata budjettirahoitusta vaan sen pitäisi tulla tämän lisäksi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat