Hallitus aikoo julkaista pääsiäisen jälkeisellä viikolla suunnitelman Suomen avaamisesta - Politiikka | HS.fi

Hallitus aikoo julkaista pääsiäisen jälkeisellä viikolla suunnitelman Suomen avaamisesta

Koko hallitus neuvottelee suunnitelmasta keskiviikkona ensimmäistä kertaa.

Hallitus suunnittelee julkaisevansa pian aikataulun, milloin Suomea aletaan avata. Kuva Flow-festivaalilta Erykah Badun keikalta Helsingin Suvilahdesta elokuussa 2019.­

30.3. 18:43 | Päivitetty 30.3. 19:38

Hallitus yrittää saada pääsiäisen jälkeisellä viikolla valmiiksi linjaukset, joiden perusteella korona-ajan aikaisista rajoitteista voitaisiin hiljalleen luopua.

Hallitus neuvottelee tästä niin sanotusta exit-strategiasta keskiviikkona kello 13.30 alkavassa neuvottelussa.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun koko hallitus käsittelee ennen kaikkea valtioneuvoston kansliassa ja sosiaali- ja terveysministeriössä valmisteltua esitystä.

Esitys on ollut myös ministeriöiden kansliapäällikköjen käsittelyssä.

Neuvottelua kuvaillaan ”lähetekeskusteluksi”, eli esitykseen tehtäneen muutoksia neuvottelun jälkeen.

HS:n tietojen mukaan valmistelussa on lähdetty siitä, että suunnitelman pitää olla mahdollisimman yksinkertainen ja ymmärrettävä.

Tämä vaatii tarkkoja kriteerejä. Se on helpommin sanottu kuin tehty.

Pohdinnassa on ollut asettaa jopa päivämääriä eri rajoitusten poistumiselle.

Päivämäärää voi muuttaa, jos esimerkiksi viruksen ilmaantuvuuskriteerit poikkeavat rajoituksen poistumispäivänä ennakoidusta.

Useissa laeissa ja asetuksissa on mainittu erilaisia kriteerejä esimerkiksi ilmaantuvuudesta. Nämä pitää ottaa huomioon, jotta hallituksen periaatelinjauksena julkaistava exit-strategia ei ole ristiriidassa nykyisten asetusten ja lakien kanssa.

Hallituksen on määrä neuvotella ja mahdollisesti myös päättää strategiasta pääsiäisen jälkeisellä viikolla. Voi olla, että virkamiesten pääsiäislomien takia esitys ei ole valmis vielä ensi keskiviikkona kuten on tarkoitus.

Strategiasta on tarkoitus keskustella myös opposition kanssa ensi viikon lopulla. Hallitus lupasi viime viikon tiistain eduskuntaryhmien tapaamisessa kertoa suunnitelmasta oppositiolle pääsiäisen jälkeen.

Ensimmäisen karkean exit-suunnitelmansa hallitus teki jo kesäkuun alussa 2020, mutta se oli hyvin yleisluontoinen.

Kulttuurialaa koskeva ehdotus julkistettiin 22. maaliskuuta 2021. Se perustuu kolmeen vaiheeseen.

Ensimmäisessä vaiheessa tilaisuuksien järjestäminen olisi mahdollista, kun epidemiatilanne on useammalla alueella perus- tai kiihtymisvaiheessa.

Valtakunnallisen tapausilmaantuvuuden pitäisi silloin olla alle 75 tapausta 100  000:ta asukasta kohden kahden viikon tarkastelujaksolla. Tällöin voisi järjestää 50 hengen yleisötilaisuuksia tarkoin terveysmääräyksin.

Rajoitukset poistuisivat, kun uusia tartuntoja ilmaantuisi enää hyvin harvoin. Samalla valtioneuvoston linjaama rokotekattavuus olisi olisi saavutettu.

Rkp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz toivoi hallitukselta suunnitelmaa Suomen avaamisesta HS:n haastattelussa lauantaina.

Kokoomus julkaisi oman exit-strategiansa tiistaina.

Hallitus käsittelee myös rokotejärjestystä neuvottelussaan keskiviikkona.

Hallitus saa sosiaali- ja terveysministeriön (STM) esityksen rokotejärjestyksen muuttamista. Ennen kokousta valmistuu yhdenvertaisuusvaltuutetun lausunto rokotejärjestyksen muuttamisesta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat