Perustuslaki­valiokunta tyrmäsi hallituksen esityksen liikkumis­rajoituksista: Voisi johtaa ”absurdiin” sääntelyyn - Politiikka | HS.fi

Perustuslaki­valiokunta tyrmäsi hallituksen esityksen liikkumis­rajoituksista: Voisi johtaa ”absurdiin” sääntelyyn

Seuraavaksi hallituksen esitys siirtyy hallintovaliokuntaan, joka arvioi lakiesityksen mahdollista palauttamista lainvalmisteluun.

31.3. 14:36 | Päivitetty 31.3. 16:51

Eduskunnan perustuslakivaliokunta esittää mittavia ja monimutkaisia muutoksia hallituksen lakiesitykseen, joka rajoittaisi liikkumisvapautta ja lähikontakteja.

Perustuslakivaliokunnan mukaan lakiesityksen perusratkaisu on väärä: siinä lähtökohtana on, että liikkuminen kotipihan ulkopuolella olisi lähtökohtaisesti kiellettyä, mutta 13 poikkeustapauksessa sallittua.

”Perustuslakivaliokunta katsoo, että hallituksen esityksen perusratkaisu kieltää liikkuminen kokonaan on oikeasuhtaisuuden vastainen, eikä sitä voi pitää perustuslain tarkoittamalla tavalla välttämättömänä”, puheenjohtaja Antti Rinne (sd) kertoi tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

Valiokunnan tiedotteen mukaan lakiehdotuksen ongelmallisuutta korostaa sen tulkinnanvaraisuus.

”Ihmisten olisi käytännössä mahdotonta ennakoida kielletyn ja rangaistavan liikkumisen ala. Valiokunta ei pidä mahdollisena, että tämä puute olisi korjattavissa sääntelyssä omaksuttujen perusratkaisuiden puitteissa.”

Hallituksen lakiesitys mahdollistaisi myös maskipakon pahimmille epidemia-alueille. Perustuslakivaliokunnan mukaan maskipakosta pitäisi säätää tartuntatautilaissa eikä hallituksen esittämässä erillislaissa.

Perustuslakivaliokunnan mukaan yhtä tehokkaita toimenpiteitä on mahdollista toteuttaa myös olennaisesti lievemmin rajoituksin ja kielloin.

Valiokunta vaatii lakiin täsmällisiä määrittelyjä sellaisille kokoontumisille, jotka ovat kiellettyjä. Sen mukaan hallituksen esitykselle asettamat tavoitteet voidaan saavuttaa, jos kiellot ja rajoitukset kohdistetaan vain esityksen perusteluissa mainittuihin tartunnanlähteisiin, erityisesti yksityisiin tilaisuuksiin, kokoontumisiin, ryhmässä oleskeluun ja asiointiin kauppaliikkeissä.

Perustuslakivaliokunta kiinnittää huomiota myös lakiesityksessä olevaan yksityiskohtaiseen ja luonteeltaan pikkutarkkaan luetteloon poikkeuksista liikkumiskieltoon.

”Valiokunnan mielestä valittu sääntelyratkaisu johtaa myös osin jopa absurdiksi [järjettömäksi] luonnehdittavaan sääntelyyn, jossa liikkumisen lainmukaisuus parisuhteen vuoksi arvioidaan liikkumisen välttämättömyyden kannalta. Lakiehdotuksen perusteluista ei ilmene, miten välttämättömyyttä on tarkoitus tässä kontekstissa [asiayhteydessä] arvioida”, valiokunta arvioi.

Seuraavaksi asia siirtyy hallintovaliokunnan käsiteltäväksi.

Jos esitys palautetaan valtioneuvoston kanslian valmisteluun, se merkitsee todennäköisesti lain mahdollisen hyväksymisen viivästymistä noin kahdella viikolla.

Hallitus on esittänyt liikkumisvapauden rajoittamista koronavirusepidemian hillitsemiseksi.

Jos laki hyväksyttäisiin eduskunnassa, liikkumisrajoitukset eivät tulisi voimaan saman tien. Hallituksen olisi vielä erikseen annettava asetus, jossa määritellään missä kunnissa liikkumista rajoitettaisiin ja kuinka pitkäksi ajaksi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat