Oppositio vaatii hallitusta kohdentamaan rajoitus­toimet tarkemmin: ”Hallituksen on syytä luopua spektaakkeleista”, sanoo Halla-aho - Politiikka | HS.fi

Oppositio vaatii hallitusta kohdentamaan rajoitus­toimet tarkemmin: ”Hallituksen on syytä luopua spektaakkeleista”, sanoo Halla-aho

Myös hallituspuolueiden piiristä kommentoidaan, että lakiesityksen ongelmista yritettiin varoittaa

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-Aho kuvattiin viime vuoden maaliskuussa.­

31.3. 17:00 | Päivitetty 31.3. 17:35

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo pitää hallituksen täystyrmäyksen saanutta lakiesitystä liikkumisrajoituksista ”vakavana epäonnistumisena” hallitukselta.

Perustuslakivaliokunta katsoi keskiviikkona valmistuneessa lausunnossaan, että hallituksen esityksen perusratkaisu on oikeasuhtaisuuden vastainen, kun se kieltää liikkumisen kokonaan, eikä sitä voi pitää perustuslain tarkoittamalla tavalla välttämättömänä.

Lue lisää: Perustuslakivaliokunta tyrmäsi hallituksen esityksen liikkumisrajoituksista: Voisi johtaa ”absurdiin” sääntelyyn

Orpo kirjoittaa Twitterissä hallituksen törmänneen siihen, mistä kokoomus, muu oppositio ja osa hallituksestakin varoittivat etukäteen.

”On nopeasti tartuttava kohdennetumpiin keinoihin”, Orpo sanoo.

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon mukaan hallituksen olisi syytä luopua spektaakkeleista.

”Keskeisiä ongelmia ovat tällä hetkellä kokoontumiset kodeissa, rakennustyömaat, vähemmistöjen uskonnolliset tilaisuudet ja notkuminen kauppakeskuksissa. Tarvitaan parempia ja rajatumpia toimenpiteitä, ei yhteiskunnan pysäyttämistä”, Halla-aho kommentoi Twitterissä.

Petteri Orpon viittaus siihen, että myös osa hallituspuolueista varoitti lain ongelmallisuudesta, tarkoittaa erityisesti vasemmistoliittoa. Opetusministeri Jussi Saramo (vas) kirjoittaa Twitterissä, että vasemmistoliitto ei ole ollut varauksellinen tiukkoja toimia kohtaan, vaan sitä tapaa, jolla ne toteutetaan.

Saramon mukaan jo ennalta pelättiin, ettei valittu tapa rajoittaa liikkumista välttämättä etene perustuslakivaliokunnassa.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki kirjoittaa Twitterissä yrittäneensä toista viikkoa jo sanoa sen, minkä perustuslakivaliokunta keskiviikkona totesi: liikkumisen kieltäminen on perustuslain vastaista ja kieltojen pitää olla tarkkarajaisia.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan perussuomalaiset jäsenet Arja Juvonen, Kaisa Juuso ja Minna Reijonen arvostelivat hallituksen lainvalmistelutyötä yhteisessä tiedotteessaan.

”Hallitus on saanut lukuisilta asiantuntijatahoilta sekä jopa eduskunnan puhemieheltä moitteita tavasta, jolla koronakriisiin liittyviä lakeja yritetään viedä läpi kiireellä ja hutiloiden. Tämä farssi on pohjanoteeraus jopa tämän hallituksen tasolla.”

Juvosen, Juuson ja Reijosen mukaan hallituksen toiminta on aiheuttanut suurta epävarmuutta yrityskentässä.

”Kun tieto kaavailluista liikkumisrajoituksista tuli, monet yrittäjät ryhtyivät jo valmistelemaan henkilökuntansa lomauttamista.”

Lue lisää: Stockmann varautuu sulkemaan kaikki tavaratalonsa tiukentuneiden rajoitusten vuoksi, käynnistää koko Suomen henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut

Vihreiden europarlamentaarikon Ville Niinistön mukaan hallituksen on yhä mahdollista asettaa yöllinen ulkonaliikkumiskielto ja kieltää kotijuhlat lailla.

”Perusoikeusrajoituksissa on edettävä pienemmästä suurempaan loogisesti”, Niinistö kirjoittaa Twitterissä. Hänen mukaansa paljon muitakin rajoituksia on yhä tekemättä.

”Maahantulon pakkotestaus on yhä avien päätösten, ei lain, varassa. Sitä tarvitaan. Maskipakon julkisiin sisätiloihin voi määrätä. Rokotejärjestystä voi muuttaa epidemiatilanteen kannalta tehokkuutta parantavalla tavalla. Nämä ensin.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat