Pääministeri Marin: Hallitus arvioi nyt, onko liikkumisrajoituksille vaihtoehtoista esitystä mahdollista antaa - Politiikka | HS.fi

Pääministeri Marin: Hallitus arvioi nyt, onko liikkumisrajoituksille vaihtoehtoista esitystä mahdollista antaa

”Parhaamme teemme, mutta emme aina yllä siihen mihin perustuslakivaliokunta katsoo että meidän pitäisi yltää”, Marin kommentoi valiokunnan arvostelua keskiviikkoiltana.

Pääministeri Sanna Marin (sd) Säätytalolla keskiviikkona­

31.3. 17:05 | Päivitetty 31.3. 22:20

Hallitus on peruuttanut liikkumisrajoitukset mahdollistavan lakiesityksen, valtioneuvosto tiedotti keskiviikkoiltana.

Pääministeri Sanna Marinin (sd) mukaan hallitus arvioi nyt, onko liikkumisrajoituksille vaihtoehtoista lakiesitystä mahdollista antaa.

Syynä on perustuslakivaliokunnan tyrmäävä lausunto kansalaisten perusoikeuksiin poikkeuksellisella tavalla kajoavasta lakiesityksestä. Perustuslakivaliokunta edellytti keskiviikkona suuria muutoksia esitykseen. Valiokunnan mukaan esityksen koko perusratkaisu oli väärä.

Lue lisää: Perustuslakivaliokunta tyrmäsi hallituksen esityksen liikkumis­rajoituksista: Voisi johtaa ”absurdiin” sääntelyyn

”Parhaamme teemme, mutta emme aina yllä siihen mihin perustuslakivaliokunta katsoo että meidän pitäisi yltää”, Marin kommentoi valiokunnan arvostelua keskiviikkoiltana.

Marin korosti, että viranomaiset olivat arvioineet liikkumisrajoitukset mahdollistavan lain välttämättömäksi. Lakiesityksen mukaan kotipihan ulkopuolelle lähteminen muuten paitsi ulkoilun tai välttämättömien asioiden takia olisi voitu kieltää määräajaksi pahimmilla epidemia-alueilla. Tarkoituksena oli vähentää ihmisten kontakteja ja näin koronaepidemian pahenemista.

Perustuslakivaliokunta arvioi, että yhtä tehokkaita toimenpiteitä on mahdollista toteuttaa myös olennaisesti lievemmin rajoituksin ja kielloin. Valiokunta vaatii lakiin täsmällisiä määrittelyjä sellaisille kokoontumisille, jotka ovat kiellettyjä.

Marinin mukaan liikkumisrajoituksille vaihtoehtoiseen sääntelyyn liittyy kuitenkin monia haasteita.

Hallituksen liikkumisrajoitusesitys olisi mahdollistanut myös maskipakon pahimmille epidemia-alueille. Perustuslakivaliokunnan mukaan maskipakosta pitäisi säätää tartuntatautilaissa eikä hallituksen esittämässä erillislaissa.

Marin sanoi keskiviikkoiltana, että hallitus tulee tekemään tartuntatautilakiin muutoksen, jonka avulla maskipakko voidaan säätää.

”Valmistelutyötä tehdään, mutta se ei ole sellainen lainsäädäntö joka tähän tulee avuksi”, Marin sanoi.

Marin muistutti, että tautitilanne on yhä vakava ja kaikkien on syytä välttää ylimääräisiä lähikontakteja.

”Pääsiäinen kannattaa viettää vain läheisimpien ihmisten kanssa ja tarpeetonta matkustamista on syytä välttää. Lopulta eniten vaikutusta on sillä, miten itse toimimme”, hän kirjoitti Twitterissä keskiviikkona.

Hallintovaliokunnan puheenjohtaja Riikka Purra (ps).­

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat