Eduskunnassa tehdään ylimääräinen tilin­tarkastus VTV:n osalta - Politiikka | HS.fi

Eduskunnassa tehdään ylimääräinen tilin­tarkastus VTV:n osalta

Eduskunnan tilintarkastajien on määrä allekirjoittaa eduskunnan tilintarkastuskertomus ensi viikolla, mutta eduskunnan tilintarkastajien puheenjohtajan mukaan sitä ei voida allekirjoittaa vielä VTV:n osalta.

Eduskunnassa tehdään ylimääräinen tilintarkastus Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) osalta.­

6.4. 13:57 | Päivitetty 6.4. 14:49

Eduskunnassa tehdään ylimääräinen tilintarkastus Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) osalta, kertoo eduskunnan tilintarkastajien puheenjohtaja, kansanedustaja Veijo Niemi (ps).

Eduskunnan tilintarkastajien on määrä allekirjoittaa eduskunnan tilintarkastuskertomus ensi viikolla, mutta Niemen mukaan tilintarkastuskertomusta ei voida allekirjoittaa vielä VTV:n osalta.

”En suostu allekirjoittamaan sellaista tilintarkastuskertomusta, kun samaan aikaan eduskunnan kansliatoimikunta on pohtimassa [pääjohtaja Tytti] Yli-Viikarin mahdollista virasta pidättämistä, tarkastusvaliokunta laatii mietintöä VTV:stä ja keskusrikospoliisikin tutkii asiaa”, Niemi sanoo.

”Olisin aika uuno, jos samaan aikaan allekirjoittaisin puhtaan tilintarkastuskertomuksen myös VTV:n osalta. Kyllä tämä vaatii nyt tarkempaa selvitystä.”

Ylimääräisessä tilintarkastuksessa VTV:n rahankäyttöä käydään läpi yksityiskohtaisemmalla tasolla kuin tavallisesti on tapana. Niemi toivoo, että työ saadaan tehtyä huhtikuun aikana.

Taustalla ovat julkisuuteen viime aikoina tulleet epäselvyydet viraston ja sen pääjohtajan Yli-Viikarin rahankäytöstä koskien esimerkiksi matkustus- ja edustuskuluja sekä kauneudenhoito- ja stailauspalveluja. Ylimääräisessä tilintarkastuksessa näihin on määrä kiinnittää huomiota.

”Päähuoli kiinnittyy siihen, että onko siellä jotakin epäselvyyksiä. Otetaan esimerkiksi nämä ylimääräiset tuhansien eurojen kulut meikkauksiin, joita on ollut kovasti julkisuudessa”, Niemi sanoo.

Ylimääräinen tilintarkastus koskee hänen mukaansa ajankohtaa vuoden 2020 alun jälkeen.

Tilintarkastuksen toteuttaa ulkopuolinen julkishallinnon tilintarkastustyöhön erikoistunut asiantuntijaorganisaatio.

VTV:tä ja Yli-Viikaria koskevia selvityksiä on käynnissä useilla eri tahoilla.

Eduskunnan kansliatoimikunta käynnisti viime viikolla prosessin Yli-Viikarin pidättämiseksi virasta käynnissä olevan keskusrikospoliisin esitutkinnan ajaksi.

Asiaa käsitellään seuraavan kerran tämän viikon torstaina.

Krp:n tutkinta kohdistuu Yli-Viikarin lisäksi VTV:n lakiasiainjohtajaan Mikko Koiraseen. Esitutkinta on STT:n tietojen mukaan alkanut virkamiehen kanssa tehdystä sopimuksesta, jossa virkamiehelle maksettiin palkkaa ilman työvelvoitetta. Eduskunnan oikeusasiamies totesi vuonna 2016 tehdyn sopimuksen lainvastaiseksi viime joulukuussa.

Yli-Viikari ja Koiranen ovat kiistäneet syyllistyneensä mihinkään virkarikokseen.

Myös eduskunnan tarkastusvaliokunta tutkii parhaillaan VTV:n toimintaa. Se aloitti selvityksensä helmikuussa, kun epäselvyydet virastossa olivat tulleet laajasti julkisuuteen.

VTV:n tehtävänä on tarkastaa ja valvoa riippumattomana kansallisena tarkastusviranomaisena valtion taloudenhoitoa. Se toimii eduskunnan yhteydessä ja sitä valvovat yhtäältä eduskunnan tilintarkastajat ja toisaalta tarkastusvaliokunta.

Virastolla on kuitenkin eduskunnasta riippumaton asema, joka on taattu perustuslaissa.

Niemen mielestä on syytä miettiä, onko valvonta toimivaa nykyisellään.

”Kyllä tässä ilman muuta on alas istumisen ja pohtimisen paikka sen suhteen, että onko tämä [valvonta] riittävällä tasolla ja onko se riittävää, että tarkastusvaliokunta tsekkaa”, Niemi sanoo.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat