Pääministeri Marin ”varovaisen optimistinen” melko normaalista juhannuksesta – hallitus neuvotteli rajoitusten purkamisesta, suunnitelmat viikoksi kommentti­kierrokselle - Politiikka | HS.fi

Pääministeri Marin ”varovaisen optimistinen” melko normaalista juhannuksesta – hallitus neuvotteli rajoitusten purkamisesta, suunnitelmat viikoksi kommentti­kierrokselle

Hallitus neuvottelee keskiviikkona rajoitusten purkamissuunnitelmasta. HS:n haltuunsa saamassa alustavassa suunnitelmassa ei ole yhtään tarkkaa päivämäärää.

7.4. 9:20 | Päivitetty 7.4. 22:41

Pääministeri Sanna Marin (sd) sanoo olevansa ”varovaisen optimistinen” sen suhteen, että juhannusta voitaisiin viettää melko normaalisti Suomessa.

”En pidä sitä mahdottomana, mutta mitään varmaa ei ole sanottavissa. Epävarmuus on se, minkä keskellä joudumme elämään”, hän sanoi toimittajille mennessään hallituksen neuvotteluun keskiviikkona illansuussa.

”Jos toimimme yhdessä vastuullisesti ja pidämme huolta siitä, että huomioimme terveysturvallisuuden omassa toiminnassamme, odotan hyvää kesää”, hän sanoi.

Marin perusteli tätä sillä, että myös viime kesänä tartuntaluvut pienenivät ja lisäksi nyt apuna ovat rokotukset, jotka edistyvät hyvin.

Hallitus neuvotteli keskiviikkoiltana siitä, milloin ja missä järjestyksessä Suomi alkaa purkaa koronaviruksen takia asetettuja rajoituksia. Marin twiittasi puoli yhdentoista aikoihin illalla, että hallituksen keskustelut olivat päättyneet.

Lisäksi twiitissään Marin sanoi, että hallitus haluaa ”kuulla yhteiskunnan eri toimijoiden näkemyksiä suunnitelmasta ja siksi avaamme perjantaina aineiston viikon mittaiselle kommenttikierrokselle.”

Tiedossa on myös erilliset keskustelut työmarkkinajärjestöjen ja kuntatoimijoiden kanssa.

Hallitus kertoo aikeistaan oppositiolle huomenna. Sen jälkeen asiasta on määrä kertoa myös julkisuuteen.

Marinin mukaan hallituksen suunnitelma on, että rajoituksia puretaan käänteisessä järjestyksessä verrattuna siihen, miten niitä on asetettu.

”Ensin pyrimme siihen, että voimme luopua poikkeusoloista ja valmiuslain­säädännöstä. Sen jälkeen on ravintoloiden sulku päättymässä”, Marin sanoi saapuessaan Säätytalolle.

Pääministerin mukaan tapahtumia voitaisiin mahdollisesti päästä avaamaan laajamittaisemmin jo kesäkuun puolella tai heinäkuun alussa.

Myös perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) saapui neuvotteluihin toiveikkaana. Hänen mukaansa yleinen koronatietoisuus on suomalaisilla lisääntynyt.

”Toiveikkuus on nimenomaan siinä, että rajoitukset purevat niillä alueilla, jotka olivat kiihtymisvaiheessa. Olemme saaneet siellä käännettyä epidemian nousua selkeästi laskusuuntaan”, hän sanoi.

Kiuru muistutti kuitenkin, että kesä tulee olemaan samalla tavalla rajoituksista vapaa kuin viime kesä vain siinä tapauksessa, että tartuntaluvut laskevat.

”Kysymys on siitä että onko kesä vai kevät peruttu. Ja kyllä tätä kevättalvea voidaan nyt vähän perua että kesä olisi parempi.”

Hallituksen neuvotteluissa pohjana on suunnitelmaluonnos, jonka valtioneuvoston kanslia ja sosiaali- ja terveysministeriö sekä eri ministeriöiden virkamiehet ovat valmistelleet.

HS:n haltuunsa saamassa luonnoksessa ei ole tarkkoja päivämääriä, mutta niitä todennäköisesti tulee illan neuvottelussa.

Lue lisää: Hallituksen suunnitelmaluonnos Suomen avaamiseksi: Näin eri rajoitukset poistuisivat huhti–elokuussa

”Suunnitelma sisältää epävarmuuksia, eikä se ole hallituksen eikä viranomaisten päätöksentekoa sitova”, muistiossa lukee.

HS:n tietojen mukaan pääministeri Marin on halunnut suunnitelmaan päivämääriä, mutta virkamiehet ja avustajat eivät ole kannattaneet niitä, koska kukaan ei pysty varmuudella ennustamaan virustilanteen etenemistä.

Suunnitelmaluonnoksen mukaan viimeistään heinäkuun aikana rajoituksia olisi purettu jo niin, että kesän vietto sujuu varsin normaalisti.

Tosin tämä tarkoittaa edelleen tarkkojen hygieniasääntöjen ja maskien käyttöä, eli kesä ei tule olemaan samalla tavalla normaali kuin ennen koronapandemiaa.

Juhannuskin voi olla jo suhteellisen normaali, mutta silloin isoja tilaisuuksia tuskin voi vielä järjestää.

Kaikki kuitenkin riippuu siitä, kuinka virus käyttäytyy ja tuleeko uusia muunnoksia, jotka muuttavat suunnitelmaa.

Päivämäärien asettaminen on vaikea myös siksi, että kesän kynnyksellä virustilanne todennäköisesti on vaikeampi kuin ennen viime kesää, viruksesta on liikenteessä arvaamattomia muunnoksia ja ihmiset ovat väsyneitä koronarajoituksiin.

Hallituksen alustavan suunnitelman mukaan kesäkuussa noin 50 prosenttia aikuisväestöstä olisi saanut ensimmäisen rokotteen. Kattavampi rokotesuoja väestössä olisi vasta heinäkuun lopussa tai elokuun alussa.

”Heinäkuussa valtaosalla työikäisistä olisi jo hyvä rokotussuoja, mutta pidempiaikaisen suojan edellyttävän rokotussarjan toisien annosten anto jatkuu elo-lokakuun ajan. Arvioon sisältyy epävarmuuksia rokotteiden toimitusaikatauluun, rokotteiden ikäryhmäkohtaisiin rajoituksiin ja rokotusmyönteisyyteen liittyen”, suunnitelmassa sanotaan.

Alustavan suunnitelman mukaan elokuun lopussa tartuntojen määrä alkaisi taas hiljalleen nousta, kun kontaktit etenkin oppilaitoksissa ja työpaikoilla lisääntyvät.

Rajoitusten avaamisessa on tarkoitus edetä portaittain, jotta toimien vaikutus viruksen ilmaantuvuuteen ehditään todeta ennen seuraavan rajoituksen poistoa.

Tapahtumien osalta suunnitelmassa tiettävästi edetään paljolti sen mukaan, mitä erillisessä opetus- ja kulttuuriministeriön tapahtuma-alan tapahtumien avaamissuunnitelmassa maaliskuussa todettiin.

Tapahtuma-alan avaamista yritetään sovittaa muiden avaamisten kanssa niin, ettei kaikkea avata yhtä aikaan. Tarkoitus on myös välttää ainakaan pitkään tilanne, jossa baarit ovat auki, mutta kulttuuritilaisuuksiin ei voi osallistua.

Lue lisää: Ministeriön työryhmä esitteli kolmiportaisen mallin, kuinka yleisötilaisuuksia voidaan järjestää pandemian rauhoituttua

Tapahtuma-alan avaamissuunnitelman mukaan tilaisuuksia alettaisiin avata, kun epidemiatilanne on rauhoittunut useammalla alueella perus- tai kiihtymisvaiheeseen.

Valtakunnallisen tapausilmaantuvuuden olisi tällöin oltava alle 75 tapausta 100  000 asukasta kohden 14 vuorokauden tarkastelujaksolla ja alueellinen epidemia tilanne mahdollistaa tapahtumien järjestämisen.

”Tällöin yleisötilaisuuksia voitaisiin järjestää silloin, kun yleisölle on osoittaa ennakkoon suunniteltu paikka ja seurueiden on tosiasiallisesti mahdollisuus välttää lähikontakti toisiinsa”, suunnitelmaluonnoksessa sanotaan.

Toinen vaihe edellyttäisi epidemiatilanteen laskua koko maassa kolmen viikon ajan.

Valtakunnallisen tapausilmaantuvuuden olisi tällöin oltava alle 50 tapausta 100  000 asukasta kohden 14 vuorokauden tarkastelujaksolla ja alueellinen epidemiatilanne mahdollistaa tapahtumien järjestämisen.

Rajoitukset poistuisivat kun virustartuntoja on maassa vain satunnaisesti.

Alueelliset viranomaiset tekevät päätökset kokoontumisrajoituksien poistamisesta.

Hallituslähteet tulkitsevat suunnitelmaa niin, että jos hyvin käy, kesäkuussa olisi mahdollista järjestää hiukan isompia tilaisuuksia tiukoin terveyssäännöin.

Isojen festivaalien järjestämisen tarkoin terveyssäännöin saattaa olla mahdollista viimeistään elokuussa, mutta mahdollisesti jo heinäkuussa.

Festivaaleihin liittyy kuitenkin suuria terveysriskejä. Niissä voivat sadat tai jopa tuhannet saada tartunnan ja tartuntojen jäljittäminen on vaikeaa.

Nämä alustavat tiedot saattavat muuttua illan neuvottelussa.

Rajoituksista luopumiset riippuisivat merkittävästi siitä, millainen taudin ilmaantuvuus on ja kuinka paljon kansalaisia on rokotettu.

Matkustuksen osalta Suomi odottaa vielä EU:n yhteisiä linjauksia esimerkiksi yhteisestä vihreästä passista.

Alustavassa suunnitelmassa sanotaan, että Suomessa on realistista toteuttaa kaikki todistuksen tietosisällöt EU:n asetusesityksen vaatimalla tavalla kesän 2021 loppuun mennessä.

Suomen tilanne ja etenemismahdollisuudet varmistuvat komission asetuksen vahvistuttua, suunnitelmassa sanotaan. ”Tällä hetkellä ei ole päätetty tilanteista tai käyttötarkoituksista, missä rokotustodistusta vaadittaisiin”, tekstissä lukee.

Suomeen pääsyä tullaan rajoittamaan vielä pitkään jollakin tavoin.

Suunnitelmien teko on vaikeaa, sillä matkustaminen riippuu paljolti siitä, millainen virustilanne muualla maailmassa on.

EU:n useaan kertaan moittimaa Suomen sisärajavalvontaa on tarkoitus jatkaa edelleen.

”Tämän hetken arvioiden mukaan tavoitteena on avata työmatkaliikenne sekä perheiden ja sukulaisten matkustaminen touko–kesäkuussa EU:n sisärajaliikenteen osalta”, alustavassa suunnitelmassa lukee.

Tämän hetken arvion mukaan sisärajavalvonnan päättäminen kokonaan olisi mahdollista ehkä kesäkuussa, jos aikuisväestö on saavuttanut riittävän rokotekattavuuden ja epidemiatilanne on vakaa.

Sisärajoilla maahantulorajoitukset korvataan asteittain rajoilla toteutettavilla terveysturvallisuustoimilla.

Työmatkaliikenne kolmansista maista avattaisiin mahdollisesti alkusyksystä ja muu matkailu kolmansista maista epidemiatilanteen hiipuessa.

Suomessa ei ole ainakaan vielä tarkoitus käyttää hyväksi valmisteilla olevaa rokotetodistusta tai -passia kuten Tanskassa.

Tämä linjaus perustuu osin viime syksyyn, jolloin hallituksessa tultiin siihen tulokseen, että ihmisten pääsyä julkisiin tiloihin ei voi estää todistuksilla.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat