Hallituksen suunnitelma­luonnos Suomen avaamiseksi: Näin eri rajoitukset poistuisivat huhti–elokuussa - Politiikka | HS.fi

Hallituksen suunnitelma­luonnos Suomen avaamiseksi: Näin eri rajoitukset poistuisivat huhti–elokuussa

HS:n näkemän suunnitelmaluonnoksen mukaan tavoitteena olisi päästä päättämään poikkeusolot huhtikuussa ja avata ravintoloita rajoitetusti. Toukokuussa tavoiteltaisiin lähiopetukseen siirtymistä, ja kokoontumisrajoituksia purettaisiin asteittain kesä–elokuussa.

Hallituksen suunnitelmaluonnoksen mukaan ravintolat voisivat aueta rajoitetusti jo tässä kuussa. Koronarajoitusten takia suljettu ravintolan pöytäalue kauppakeskus Citycenterissä Helsingissä kuvattiin maaliskuussa.­

7.4. 15:30

Hallitus neuvottelee tänään keskiviikkona tavoiteaikataulusta koronaviruspandemiaan liittyvien rajoitusten ja suositusten purkamiseksi. HS:n näkemän suunnitelmaluonnoksen mukaan tavoitteena olisi päättää poikkeusolot huhtikuussa ja purkaa rajoituksia asteittain huhti–elokuussa.

Luonnos on päivätty tälle päivälle, eli se on tuore.

Huhtikuussa ravintolat voisivat avautua rajoitetusti. Toukokuussa kouluissa siirryttäisiin lähiopetukseen ja julkisia sekä yksityisiä tiloja avattaisiin. Kesä–elokuussa kokoontumisrajoituksia lievennettäisiin asteittain ja lopulta poistettaisiin. Elokuussa myös ryhmäharrastustoiminta sisällä alkaisi.

Hallituksen suunnitelmaluonnoksen pääkohdat on koottu alle.

Kyse ei ole hallituksen lopullisesta suunnitelmasta, johon voi vielä tulla muutoksia. Ei myöskään ole varmaa, että rajoituksia lopulta päästään purkamaan hallituksen suunnittelemassa aikataulussa. Kyse on nimenomaan tavoitteesta.

Huhtikuu: Poikkeusolot päättyvät

Valmiuslain toimivaltuudet päättyvät.

Ravintolat avautuvat asiakaspaikka- ja aukiolorajoituksin.

Toukokuu: Tiukat rajoitukset poistetaan

Lisärajoitukset epidemian nopean kiihtymisen uhan takia poistuvat, palataan alueellisiin toimiin.

Lasten ja nuorten ryhmäharrastustoiminta ulkona alkaa.

Siirrytään lähiopetukseen.

Avataan julkisia tiloja (esimerkiksi kirjastot) ja yksityisiä tiloja (esimerkiksi museot).

Sallitaan työmatkaliikenne EU-alueella.

Kesäkuu: Alueelliset rajoitukset puretaan asteittain

Kokoontumisrajoituksia lievennetään.

Ravintoloiden asiakaspaikka- ja aukiolorajoituksia lievennetään.

Aikuisten ryhmäharrastustoiminta ulkona alkaa.

Yleisötilaisuudet alkavat osallistujarajoituksin.

Sisärajavalvonta päättyy.

Heinä–elokuu: Rokotekattavuuden kasvu

Kokoontumisrajoituksia poistetaan ja lievennetään.

Yleisötilaisuuksien osallistujarajoituksia lievennetään ja poistetaan.

Ryhmäharrastustoiminta sisällä alkaa (elokuu).

Kolmansien maiden työmatkaliikenne avataan (mahdollisesti elokuu).

Suunnitelmaluonnoksen mukaan hallitus arvioi kahden viikon välein edellytyksiä rajoitusten purkamiselle ja päivittää aikataulua tarvittaessa.

Hallitus ja eduskunta päättävät esimerkiksi ravintoloiden rajoituksista, kun taas päätökset opetuksesta ja kokoontumisrajoituksista kuuluvat pääosin alueille. Hallitus on kuitenkin koko epidemian ajan ohjeistanut aluepäättäjiä rajoitusten tekemiseen.

Hallittu rajoitusten purkaminen edellyttää suunnitelmaluonnoksen mukaan ”vakaan epidemiatilanteen ja suotuisan kehityksen” koko maassa. Arvio ei perustu vain yhteen numeraaliseen mittariin, luonnoksessa korostetaan, vaan hallitus arvioi epidemiatilannetta kokonaisuutena.

Vakaalla alueellisella epidemiatilanteella tarkoitetaan tilannetta, jossa tartuntojen 14 vuorokauden ilmaantuvuus alueella on laskenut vähintään kahden viikon ajaksi alle 50:een tai alle 25:een jokaista 100 000:ta henkeä kohden. Edellytyksenä on lisäksi, että positiivisten näytteiden osuus koronatesteistä laskee 1,5 prosenttiin tai pienemmäksi.

Tavoiteaikataulun lähtökohtana on, että kaikki riskiryhmät olisivat saaneet ensimmäisen rokotteen toukokuussa. Kesäkuussa työikäisistä ensimmäisen rokotteen saisi yli puolet. Heinä–elokuussa loputkin työikäisistä saisi ensimmäisen rokotteen ja ikääntyneet sekä riskiryhmät toisen rokotteen.

Yleisötilaisuuksien järjestäminen mahdollistettaisiin suunnitelmaluonnoksen mukaan kesäkuusta alkaen kolmessa vaiheessa. Päätökset tekevät aluehallintovirastot ja kunnat.

Ensimmäisessä vaiheessa tilaisuuksia voitaisiin järjestää niin, että yleisölle on osoittaa ennakkoon suunniteltu paikka ja seurueiden on tosiasiallisesti mahdollisuus välttää lähikontakti toisiinsa. Valtakunnallisen 14 vuorokauden ilmaantuvuuden olisi oltava enintään 75 tapausta 100 000:ta asukasta kohden ja alueen epidemiatilanteen riittävän hyvä.

Toisessa vaiheessa myös ”isompien yleisötilaisuuksien” järjestäminen olisi mahdollista siten, että enimmäisyleisömäärä määräytyisi tilaisuutta varten varatun tilan koon ja erityispiirteiden perusteella. Toinen vaihe edellyttäisi epidemiatilanteen laskua koko maassa kolmen viikon ajan. Valtakunnallisen 14 vuorokauden ilmaantuvuuden olisi oltava alle 50 tapausta 100 000:ta asukasta kohden.

Kolmannessa vaiheessa rajoitukset poistuisivat. Tähän vaiheeseen päästäisiin, kun ”uusia tartuntoja ilmaantuisi enää satunnaisesti ja valtioneuvoston linjaus riittävän rokotekattavuuden tasosta on saavutettu”.

Suunnitelmaluonnoksen mukaan elokuun lopulla tautitapausten määrä voisi alkaa hiljalleen nousta, kun ihmiset palaavat töihin ja kouluun.

”Syksyn 2020 kaltainen eksponentiaalinen kiihtyminen olisi kuitenkin epätodennäköistä, mikäli koko aikuisväestön ja erityisesti nuorten aikuisten rokotuskattavuus olisi riittävän hyvä ja yleisistä hygieniakäytännöistä ja ohjeistuksista pidetään kiinni”, suunnitelmassa arvioidaan.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat