Matti Louekoski istui neljässä eri hallituksessa – viimeisin ministeripesti oli mahdoton tehtävä, ”melkein kuin rangaistus” - Politiikka | HS.fi

Matti Louekoski istui neljässä eri hallituksessa – viimeisin ministeripesti oli mahdoton tehtävä, ”melkein kuin rangaistus”

Matti Louekoski oli ministerinä yhteensä 2 782 päivää. Kaikkein tukalinta oli toimia valtiovarainministerinä Harri Holkerin hallituksessa.

”Euro ja jäsenyys Euroopan keskuspankissa ovat vakauttaneet ja luoneet ennalta-arvattavampia olosuhteita Suomelle”, Suomen Pankin johtokunnassa toiminut Matti Louekoski sanoo.­

8.4. 2:00 | Päivitetty 8.4. 6:32

Matti Louekoski eli nuoruutensa eteläsavolaisella Kerimäellä. Hänen isänsä toimi piirin nimismiehenä samalla, kun äiti hoiti kodin ja neljä lasta, joista esikoisena oli Matti.

”Asuttiin kirkolla omakoti­talossa, ja me lapset elimme sekä kurissa että ihmeen vapaasti. Tukkapöllyä sai, jos kotiintulo­aika unohtui, mutta päivät mentiin missä tahansa ilman mitään kaitsijaa”, ministeri kertoo.

”Isäni korosti, että vötkästelemällä ei aikaa kuluteta. Koulut piti hoitaa jämptisti ja kesätöihin mentiin nuorena.”

Urheilukentällä Matti Louekoski viihtyi tavallista paremmin. Hän huomasi olevansa kavereitaan nopeampi. Juoksijalahjakkuus kiri lukioiässä sata metriä yhteentoista sekuntiin – ilman minkäänlaista systemaattista valmennusta.

”Tuli kyllä kutsu leirille jonnekin päin Suomea, mutta isä sanoi, että sinä käyt koulua. Siihen tyssäsi leiritykset.”

Louekoski ei kiellä pientä harmistustaan siitä, että mahdollinen juoksijanura jäi katsomatta.

Mutta muita mahdollisuuksia oli. Nuorimies saapui 1960-luvun alussa lukemaan lakia Helsinkiin.

”Helsinki ja yliopisto avasivat monta ovea ja tietä, elämäni muuttui kokonaan”, Louekoski luonnehtii.

Osakunta- ja ainejärjestökiireet ja pian opiskelijapolitiikan kiemurat tempasivat nuorukaisen mukaan. Tentit hän kuitenkin hoiti rivakasti.

”Innostuin kuusikymmentä­luvusta kovasti, vapaudesta ja ihmisoikeuksista – ja kansanvallan laajentamisesta puhuin niinkin usein, että opiskelukaverit kutsuivat minua leikillään ammattidemokraatiksi”, hän muistelee.

Demariksi Louekoski tuli tehtyään lapiohommia kesäisin. ”Tilipäivänä näki, miten olemattomilla palkoilla työmiesten täytyy elättää perheensä, ja se havainto hätkähdytti. Vakuutuin, että epäkohtia voi ja pitää korjata. Sdp:hen en silti liittynyt heti.”

Sisäänajoksi vaikuttamiseen tuli ylioppilaskuntien liiton SYL:n pääsihteerin työ, ja tuulisena aikana 1960-luvun lopulla.

”Silloinhan pantiin hyrskyn myrskyn”, Louekoski sanoo ja hymyilee – eikä sellaista yhteiskunnan aluetta tainnut ollakaan, jonka opiskelijaliike olisi jättänyt huomiotta.

Demariksi Matti Louekoski tuli aikoinaan tehtyään lapiohommia kesäisin. ”Tilipäivänä näki, miten olemattomilla palkoilla työmiesten täytyy elättää perheensä, ja se havainto hätkähdytti.”­

Louekoski ehti sittemmin asettua jo virkamiesputkeen, kun Teuvo Aura soitti syksyllä 1971.

”Yksikantaan Aura ilmoitti, että minusta tulee opetusministeri hänen virkamieshallitukseensa. Päätös oli Kekkosen, joka jo keväällä 1971 oli miettinyt minua sosiaaliministeriksi Ahti Karjalaisen II B -hallitukseen – mistä kuulin jälkikäteen.”

Vaikka ensi pesti kesti vain neljä kuukautta, Louekoski jatkoi keskeytyksettä Rafael Paasion ja Kalevi Sorsan hallituksissa. ”Rafu ja Kale poimivat minut mukaan.”

Ministeriyttä Louekoskelle on kertynytkin, yhteensä 2 782 päivää. Kaikkein tukalinta oli toimia valtiovarainministerinä (1990–91) Harri Holkerin hallituksessa. Kun Erkki Liikanen oli poistumassa lähettilääksi Brysseliin, tilalle pyydettiin oikeus­ministerinä ollut Louekoski.

”Ministerivuosieni vaikein vuosi, ylivoimaisesti”, Louekoski toteaa jokaista sanaa painottaen. Ilma oli jo sakeana merkkejä, että lama on vyörymässä päälle.

”Pankkien luotonanto, suorastaan rahan tyrkytys firmoille oli holtitonta. Pankinjohtajat ja pankkien ekonomistit olivat menettäneet todellisuudentajunsa.”

Sitten romahti idänkauppa ja tuli yli 200 000 uutta työtöntä.

”Yhtään helpompaa ei ollut eduskunnassa. Vaalit lähestyivät, ja Kepu vaati vuoden 1991 budjettiin viisi miljardia markkaa enemmän menoja ja kaksi miljardia markkaa vähemmän veroja.”

Louekoski sanoo, ettei hänen ollut mahdollista onnistua budjetin kasvun hillitsemisessä. ”Eduskuntaryhmässä tyrmäsivät että älä tuollaisia horise. Ei uskoneet omat eikä vieraat”, hän sanoo ja huoahtaa.

”Tuntui ja tuntuu, että aika valtiovarainministerinä oli melkein kuin rangaistus.”

Matti Louekoski jättikin aktiivipolitiikan vuonna 1996. Suomen Pankissa oli tyynempää.

Matti Louekoski

Syntyi 1941 Oulussa, asuu Helsingissä.

Oikeustieteen kandidaatti 1965, Helsingin yliopisto. Varatuomari 1967.

Suomen ylioppilaskuntien liiton pääsihteeri 1967–69.

Ministerinä Auran, Paasion ja Sorsan hallituksissa 1971–75, Holkerin hallituksen oikeusministeri 1987–90 ja valtio­varainministeri 1990–91.

Kansanedustaja 1976–79 ja 1983–96. Varapuhemies 1985–87 ja 1995–96.

Suomen Pankin johtokunnan jäsen 1996–2007 ja varapj. 2001–07. Rahoitustarkastuksen johtokunnan pj. 1998–2007.

Presidentin valitsijamies 1978, 1982 ja 1988.

Rintamaveteraaniliiton pj. 2001 alkaen.

Sai ministerin arvonimen 2008.

Naimisissa, kaksi lasta, viisi lastenlasta.

Täyttää keskiviikkona 14. huhtikuuta 80 vuotta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat