Liikkumisrajoitukset hylättiin, mutta monet muut suositukset ja rajoitukset ovat yhä voimassa – HS kokosi listan siitä, mikä pätee juuri nyt - Politiikka | HS.fi

Liikkumisrajoitukset hylättiin, mutta monet muut suositukset ja rajoitukset ovat yhä voimassa – HS kokosi listan siitä, mikä pätee juuri nyt

Nopeasti muuttuvassa koronavirustilanteessa on välillä vaikea muistaa, mitkä rajoitukset ja suositukset ovat voimassa juuri nyt. Mikä siis pätee kouluissa? Entä harrastuksissa, ravintoloissa tai kokoontumisissa?

Ravintolat ovat tällä hetkellä kiinni pahimmilla epidemia-alueilla eli suuressa osassa Suomea. Kauppakeskus Triplan ravintolakerros kuvattuna koronasulun aikana.­

7.4. 19:24

Hallitus veti vastikään pois liikkumisrajoituksia koskevan esityksensä perustuslakivaliokunnan annettua sille täystyrmäyksen.

Nyt hallitus pohtii muita mahdollisia toimia, joita voitaisiin ottaa käyttöön, mikäli koronavirustilanne vielä pahenee. Toisaalta samaan aikaan valmistellaan exit-suunnitelmaa, jolla Suomea avattaisiin asteittain kevään ja kesän aikana. Hallituksen on määrä kertoa siitä torstaina.

Lue lisää: Hallituksen suunnitelmaluonnos Suomen avaamiseksi: Näin eri rajoitukset poistuisivat huhti–elokuussa

Nopeasti muuttuvassa tilanteessa on välillä vaikea muistaa, mitkä rajoitukset ja suositukset ovat voimassa juuri nyt. Mikä siis pätee harrastuksissa? Entä ravintoloissa tai kokoontumisissa?

HS kokosi listan.

Tilaisuudet, tapahtumat ja kokoontuminen

Suositus koko maahan on tällä hetkellä, että lähipiirin ulkopuolisia ei kannattaisi tavata, ellei ole pakko.

Rajoitukset kokoontumisiin, tapahtumiin ja tilojen aukioloon on asetettu alueittain.

Pahimmilla koronaviruksen epidemia-alueilla – eli niin sanotun leviämisvaiheen alueilla – viranomainen voi sulkea väliaikaisesti paitsi julkisia myös yksityisiä asiakkaiden käyttöön tarkoitettuja tiloja niin, ettei kontakteja pääse syntymään.

Tässä vaiheessa epidemiaa ollaan esimerkiksi pääkaupunkiseudulla.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto onkin määrännyt suljettavaksi laajasti julkisia ja yksityisiä urheilutiloja, kuten kuntosaleja ja ryhmäliikuntapaikkoja.

Sulku on tällä erää voimassa 14. huhtikuuta saakka, ja se koskee myös esimerkiksi yleisiä saunoja, uimahalleja, tanssipaikkoja, kuorolaulutoimintaa, harrastajateatteria, huvi- ja teemapuistoja, eläintarhojen sisätiloja ja sisäleikkipaikkoja. Myös kauppakeskusten yleiset oleskelutilat on suljettu.

Yli kuuden hengen yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten kielto on voimassa koko Etelä-Suomen alueella huhtikuun loppuun saakka.

Kaikki yleisölle avoimet julkiset asiakastilat ovat suljettuina tällä tietoa huhtikuun loppuun saakka pääkaupunkiseudulla. Tällaisia ovat esimerkiksi museot ja nuorisotilat. Kirjastot tarjoavat rajattua palvelua.

Niillä alueilla Suomessa, missä epidemia ei ole yhtä vakava, on noudatettava yleisiä hygieniasuosituksia. Lisäksi voimassa on alueellisia kokoontumisrajoituksia. Niin sanotun kiihtymisvaiheen alueilla viranomainen voi päättää, että toiminta eri tiloissa on järjestettävä niin, ettei lähikontakteja synny. Tämä koskee myös harrastustoimintaa.

Varhaiskasvatus ja koulut

Alueelliset rajoitukset ja suositukset riippuvat siitä, miten paha tautitilanne alueella on. Päätöksiä tekevät opetuksen järjestäjät eli kunnat tai usean kunnan alueella aluehallintovirastot.

Pääkaupunkiseudulla muutoksia on tulossa ensi viikon alusta alkaen, kun yläkoulut siirtyvät asteittain lähiopetukseen.

Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla yläkoulujen etäopetus jatkuu 11. huhtikuuta saakka. Tämä koskee myös 10. luokan oppilaita. 12. huhtikuuta alkaen yläkouluissa käytetään vuorottelumallia siten, että vuosiluokat vuorottelevat etä- ja lähiopetuksessa.

Lukiot jatkavat etäopetuksessa neljännen jakson loppuun asti eli noin huhtikuun puoliväliin. Sen jälkeen myös ne siirtyvät vuorottelumalliin, jossa puolet opiskelijoista on kerrallaan lähiopetuksessa.

Ammatilliset oppilaitokset jatkavat etäopetusta huhtikuun puoliväliin saakka. Sen jälkeen ammatillisessa koulutuksessa siirrytään vuorottelumalliin, jossa kolmasosa opiskelijoista on kerrallaan lähiopetuksessa.

Varhaiskasvatus ja alakoulut ovat lähiopetuksessa.

Ravintolat

Ravintolat ovat tällä hetkellä kiinni pahimmilla epidemia-alueilla eli suuressa osassa Suomea. Sulku jatkuu tämän hetken tietojen mukaan 18. huhtikuuta saakka. Sulku ei koske henkilöstöravintoloita tai muita ruokaloita, jotka eivät ole auki muulle yleisölle. Ruokaa saa noutaa mukaan.

Alueilla, joita sulku ei koske, noudatetaan kevyempiä rajoituksia.

Anniskelu on näillä alueilla lopetettava kello 22 ja ravintolat suljettava kello 23. Ruokaravintoloissa on käytössä 75 prosenttia ja anniskeluravintoloissa 50 prosenttia asiakaspaikoista. Lisäksi ravintoloilta edellytetään laajoja hygieniatoimia. Voimassa on myös niin sanottu tanssikielto, eli sisätiloissa asiakkaat on ohjattava istumaan paikoillaan.

Serkukset ja sorakuskit Raino Kanervo (vas.) ja Yrjö Kanervo Hyönölässä Tuukkasen leipomon pihalla kahvitauolla.­

Kevyempiä rajoituksia noudatetaan tällä hetkellä Ahvenanmaalla, Kainuussa, Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla sekä Lapissa Kittilän kuntaa lukuun ottamatta.

Sulun jälkeistä aikaa varten hallitus on antanut esityksen, jonka mukaan anniskelu voitaisiin pahimmilla epidemia-alueilla lopettaa aikaisimmillaan kello 17 ja ravintolat sulkea kello 18. Ravintoloissa, joissa myynti painottuu alkoholiin, asiakasmäärä voitaisiin rajoittaa kolmannekseen tavallisesta ja muissa ravintoloissa puoleen.

Eduskunta käsittelee esitystä paraikaa.

Harrastustoiminta

Pahimmilla epidemia-alueilla kuten pääkaupunkiseudulla, aikuisten ryhmäharrastustoiminta on suositeltu keskeytettäväksi kokonaan.

Hallituksen suosituksen lähtökohtana on, että alle 12-vuotiaiden ryhmäharrastuksia ei rajoitettaisi.

12–18-vuotiaiden ryhmäharrastuksia sisätiloissa koskevat erilliset ohjeet, joissa linjataan muun muassa etäisyyksistä, kilpailuista ja vanhempien läsnäolosta. Toiminta suositellaan keskeytettäväksi vain, jos ohjeita ei voida noudattaa.

Hallitus suosittelee, että ohjeistusta noudatetaan leviämisvaiheen alueilla.

Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla kaupunkien hallinnoimissa sisä- ja ulkotiloissa voidaan järjestää ohjattua harrastustoimintaa tällä hetkellä vain vuonna 2008 ja sitä myöhemmin syntyneille. Toiminnassa pätevät tiukat säännöt lähikontaktien välttämisestä. Rajoitus on voimassa huhtikuun loppuun asti.

Etätyö

Suositus on, että etätyötä tehtäisiin mahdollisimman laajasti sekä yksityisellä että julkisella sektorilla. Etätyösuositus on voimassa toistaiseksi koko Suomessa.

Maskit ja etäisyydet

Perussuositus koko koronapandemian ajan on ollut huolehtia käsi- ja yskimishygieniasta ja pitää etäisyyttä muihin.

Virusmuunnokset tarttuvat aiempaa herkemmin, minkä vuoksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittaa tällä hetkellä yli kahden metrin turvaväliä muihin ihmisiin. Lähikontaktit tulisi rajata vain välttämättömimpiin.

THL suosittelee 12 vuotta täyttäneille maskien käyttöä koko maassa. Tarkemmat suositukset maskin käytöstä eri tilanteissa riippuvat epidemian vaiheesta ja voivat vaihdella alueittain.

Maskien käyttöä suositellaan julkisissa liikennevälineissä, julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa sekä kouluissa ja oppilaitoksissa peruskoulun 6. luokasta lähtien. Maskeja tulisi käyttää myös työyhteisöjen sisätiloissa, jos samassa tilassa työskentelee tai oleskelee useampia henkilöitä. Maskia tulisi käyttää vaikka yli kahden metrin turvaväli voitaisiin pitää.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueellinen korona­koordinaatio­ryhmä kehotti vastikään kuntia harkitsemaan kasvomaskien käyttöönottoa myös esi- ja alakouluissa eli 6–11-vuotiaille lapsille.

Pääkaupunkiseudun joukkoliikenteessä ja VR:llä on maskipakko.

Matkustaminen

Valtakunnallisen suosituksen mukaan tarpeetonta matkustamista ulkomaille tulisi välttää lukuun ottamatta maita, joiden kohdalla maahantulon rajoituksista on luovuttu.

Jokaisella on oikeus halutessaan lähteä Suomesta, ellei oikeutta ole lailla rajoitettu. Suomen kansalaisilla ja Suomessa pysyvästi asuvilla on aina oikeus palata Suomeen.

THL suosittelee 14 vuorokauden omaehtoista karanteenia suurimmasta osasta maailman maista Suomeen saapuville matkustajille. Karanteenia voi lyhentää toisella testillä, joka on otettu aikaisintaan 72 tuntia maahan saapumisen jälkeen.

Kunnat vastaavat koronavirustestauksesta rajoilla. Aluehallintovirastot voivat määrätä maahan saapuvat matkustajat osallistumaan terveystarkastukseen.

Sosiaali- ja terveysministeriön ohjekirjeen mukaan lähtökohtana on, että kaikki maahan saapuvat ohjataan terveystarkastukseen.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat