Valiokunta sulun jälkeisistä ravintola­rajoituksista: Ruoka­ravintoloiden sulkemisen ennen kello 21:tä ”tulee olla erityisen korkean kynnyksen takana” - Politiikka | HS.fi

Valiokunta sulun jälkeisistä ravintola­rajoituksista: Ruoka­ravintoloiden sulkemisen ennen kello 21:tä ”tulee olla erityisen korkean kynnyksen takana”

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta näytti vihreää valoa sulun jälkeisille ravintolarajoituksille. Se edellyttää hallitukselta ravintolatyyppien erottelua ja tarvittaessa maakuntatasoa tarkkarajaisempaa tarkastelua.

Jalmari Kahiluoto valmisteli asiakkaalle mukaan otettavaksi myytävää ruoka-annosta keskiviikkona ravintola Kuurnassa Helsingin Kruununhaassa.­

7.4. 20:08

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta näytti keskiviikkona vihreää valoa ravintolarajoituksille, joita hallitus on kaavaillut täyssulun jälkeiselle ajalle.

Hallituksen lakiesityksen mukaan ravintoloiden anniskeluaika voitaisiin tautitilanteen niin vaatiessa säätää päättymään aikaisimmillaan kello 17 ja ravitsemisliikkeet suljettaviksi kello 18.

Alkoholipainotteisissa ravintoloissa asiakasmäärä voitaisiin rajoittaa kolmannekseen tavallisesta ja muissa ravintoloissa puoleen.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta hyväksyi mietinnössään nämä rajoitukset. Samalla se katsoi, että kun hallitus antaa lain perusteella asetuksia, olisi sen kiinnitettävä tarkkaa huomiota esimerkiksi ruokaravintoloiden ja anniskeluravintoloiden välisiin eroihin.

Valiokunnan eduskunnalle esittämän lausuman mukaan lain perusteella annettavissa asetuksissa olisi huomioitava eri ravintolatyyppien ja sisä- ja ulkotilojen erilaiset riskiprofiilit. Vähäriskisempään toimintaan tulisi suunnata kevyempiä aukiolo- ja anniskeluaikarajoituksia.

Ruokaravintoloiden kohtelu aiheutti valiokuntakäsittelyn aikana keskustelua valiokunnassa.

Myös hallituspuolueiden kesken oli erimielisyyttä siitä, missä määrin ruokaravintoloiden pitäisi saada olla auki pidempään kuin pääasiallisesti alkoholia tarjoavien ravintoloiden.

Sosiaalidemokraatit halusi pitää kiinni hallituksen esitykseen kirjatusta kello 18 sulusta myös ruokaravintoloiden kohdalla siinä missä muiden puolueiden keskuudessa oli valmiutta antaa ruokaravintoloille pidempi aukioloaika.

Lakiesitykseen ei lopulta tehty tältä osin varsinaisia muutosehdotuksia. Mietinnön tekstissä ja lausumassa asiaan puututaan.

Valiokunta kirjoittaa, että ruokaravintoloiden sulkeminen ennen klo 21:tä tarkoittaa tosiasiassa useiden ruokaravintoloiden sulkemista. Sen mukaan ruokaravintoloiden sulkemisen asetuksella ennen klo 21:tä tulee olla ”erityisen korkean kynnyksen takana.”

”Mikäli epidemiatilanne on niin vaikea, että sulkeminen olisi niiden osalta välttämätöntä ennen klo 21:tä, tulisi valiokunnan mielestä valtioneuvoston mieluummin harkita ravintoloiden kokonaissulun säätämistä erillisen lain nojalla. Tällöin ravintolat saisivat korvauksen menetyksistään selkeämmällä mekanismilla”, mietinnössä kirjoitetaan.

Lakiin kirjatut aukiolo- ja anniskelurajoitukset ovat enimmäisrajoituksia, joihin voidaan turvautua, kun ne ovat epidemian torjumiseksi välttämättömiä. Asetuksilla voidaan toisin sanoen säätää myös kevyemmistä rajoituksista.

Valiokunnan toisen lausumaehdotuksen mukaan hallituksen tulisi asetuksia antaessaan huomioida alueellinen tautitilanne ja antaa rajoituksia tarvittaessa eriytetysti myös maakuntaa pienemmälle alueelle.

Tällä hetkellä ravintolarajoitukset ovat hyvin pitkälti maakunnallisia, vaikka tautitilanteet vaihtelisivat niiden sisällä. Ainoastaan Kittilän kunnan rajoitukset eroavat muun Lapin rajoituksista. Kittilässä ravintolat on suljettu kun ne muualla Lapissa ovat tällä hetkellä avoinna tietyin rajoituksin.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta katsoo lopulta vielä, että rajoituksista aiheutuvia taloudellisia on kompensoitava ravitsemisliikkeille.

Sekä perussuomalaisten edustajat että kokoomuksen edustajat jättivät mietintöön vastalauseensa. Molemmat esittivät esityksen hylkäämistä.

Tällä hetkellä epidemian pahimmilla epidemia-alueilla on voimassa ravintoloiden täyssulku, joka on voimassa huhtikuun 18. päivään saakka.

Tietyissä maakunnissa, joissa tautitilanne ei ole yhtä paha, anniskelu on lopetettava viimeistään kello 22 ja ravintoloiden ovet suljettava viimeistään kello 23. Ruokaravintoloissa on käytössä 75 prosenttia ja anniskeluravintoloissa 50 prosenttia asiakaspaikoista.

Lisäksi ravintoloilta edellytetään laajoja hygieniatoimia. Voimassa on myös niin sanottu tanssikielto, eli sisätiloissa asiakkaat on ohjattava istumaan paikoillaan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat